header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  Ά γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         


Warning: html_entity_decode(): charset `ISO-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /services/webpages/util/y/z/yzetp9ra.vodafonehosting.gr/public/includes/pathway.php on line 16
Αρχική arrow Άρθρα | arrow Ο Άγιος Δημήτριος Αγράφων και η ιστορία του
Ο Άγιος Δημήτριος Αγράφων και η ιστορία του Εκτύπωση E-mail

Ο Άγιος Δημήτριος με την ανακαινισμένη στέγη και το καινούργιο καμπαναριό.          Οκτώβρης μήνας και τ’  Άγραφα γιορτάζουν με όλη τη Χριστιανοσύνη τον  Άγιο Δημήτριο. Είναι ο Πολιούχος των Αγράφων, η κεντρική και πιο μεγάλη εκκλησία που δεσπόζει επιβλητικά στο κέντρο του χωριού.
                                ( γράφει  ο Χρήστος Γ. Κίτσιος )

        Το κτίσιμό της άρχισε το 1898 στο λόφο του Αγίου Δημητρίου, σε αντικατάσταση μιάς παλιάς μικρής  ομώνυμης εκκλησίας. Είναι μία πετρόχτιστη μεγάλη εκκλησία, βασιλικού ρυθμού τρίκλιτη.
        Οι κτίστες ήταν από τα Τζουμέρκα με πρωτομάστορα το Βήχα. Όλο το χωριό σύσσωμο κουβαλούσε την πέτρα κι ότι άλλο χρειάζονταν με τα μουλάρια και την ίδια τους την πλάτη. Ξυλογλύπτης ήταν ο φημισμένος από τη Φραγκίστα  Ψυχογιός, που ανέλαβε το τέμπλο, τα στασίδια και τα πορτοπαράθυρα. Μαθητής (καλφούδι) του Ψυχογιού υπήρξε ο πατριώτης μας Λάμπρος Κωστούλας της γνωστής οικογενείας των Κωστουλαίων, ο οποίος παντρεύτηκε στο Καροπλέσι και μετά πήγε στο Βόλο. Αργότερα τα ξυλουργικά μηχανήματα του Ψυχογιού τα πήρε ο μάστορας πλέον Λάμπρος Κωστούλας.
        Οι εργασίες του ναού ολοκληρώθηκαν το 1924. Στα εγκαίνια παρευρέθη ο Σεβασμιότατος Ναυπακτίας Αμβρόσιος. Την θεμελίωσε ο παπα-Σπύρος Κατσιφός και εγκαινιάστηκε από τον παπα-Γιώργη Παπαγεωργίου, ιεροδιδάσκαλο. Ο Άγιος Δημήτριος έγινε ο Πολιούχος των Αγράφων Ευρυτανίας. Για την ιστορία, από το 1590 έως το 1924 Πολιούχος των Αγράφων ήταν ο Άγιος Γεώργιος. Η καμπάνα του Αγίου Γιωργίου, η οποία αντικατέστησε το σήμαντρο το 1878 δωρεά του πατριώτη μας Χρήστου Τσιγαρίδα, κρεμάστηκε στο πουρνάρι αριστερά του προαύλιου χώρου του Αγίου Δημητρίου, μέχρι να κατασκευαστεί το πρώτο μικρό καμπαναριό του.  Είχε κατασκευαστεί στα Σάλωνα, μεταφέρθηκε με κάρο μέχρι την Καστανιά και από εκεί την μετέφεραν οι Αγραφιώτες με φορίο μέχρι το χωριό.
        Το 1947 κατά το 2ο αντάρτικο και λόγω του ξύλινου πατώματος βάζοντας φωτιά να ζεσταθούν κάηκε ο ναός και σώθηκε το προσκυνητάρι με την εικόνα που υπάρχει σήμερα και ο επιτάφιος επειδή τα έβγαλαν έξω.
      Όταν γύρισαν το 1950 ως ανταρτόπληκτοι βρήκαν το ναό κατεστραμμένο. Ο αείμνηστος στρατηγός Δημήτρης Χρηστίδης, κάλεσε τον κόσμο και είπε :
« Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι με ότι μπορεί ο καθένας, να ξαναφτιάξουμε την εκκλησία μας ».

Έστειλε γράμματα στους Αγραφιώτες της Αμερικής και βοήθησαν στέλνοντας χρήματα για το σκοπό αυτό. Οι ντόπιοι έδωσαν ότι μπορούσαν και αξιοσημείωτο είναι ότι δώσανε τις μεγαλύτερες καρυδιές για την ξυλεία.
        Ο Λάμπρος Κωστούλας μάστορας πλέον, έφτιαξε χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του δασκάλου του, Ψυχογιού, το τέμπλο, τα στασίδια, και τα πορτοπαράθυρα, βοηθούμενος από το Μήτσο Κωστούλα, πρώτο-ξάδερφο και το γιο του Γιώργο.
         Από τον ξενώνα Πύργος Αγράφων           Από την πλατεία του χωριού
        Αργότερα το 1959, οι πρωτομάστορες Γιάννης Κοντογιάννης και Νίκος Κωστούλας κατασκεύασαν ένα μεγαλύτερο καμπαναριό, με την οικονομική βοήθεια όλων των Αγραφιωτών.
        Το 1984 με πρωτοβουλία της Ευγενίας (Νίας) Χρηστίδη και τη βοήθεια όλων των Αγραφιωτών, Αγιογραφήθηκε ως τ’ ακραία σημεία της.

        Από το 2005 και μετά άρχισε η συντήρηση του Ναού, η κατασκευή του νέου καμπαναριού, μεγαλοπρεπούς και αντάξιου του Ιερού ναού και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, με χρηματοδότηση του πατριώτη μας Στέφανου Κωστούλα
                   
          Το καλοκαίρι του 2007, τέλειωσαν οι εργασίες για το νέο καμπαναριό του Αγίου Δημητρίου. Την ανακαίνιση της στέγης του ναού ανέλαβαν Πηλιορίτες μάστορες που έφεραν την πλάκα από τον τόπο τους.
                    Το νέο καμπαναριό από τα σκαλοπάτια της εισόδου

        Αξίζει να σημειωθεί ότι έως το 1969 έζησε και ιερουργούσε ο παπα-Γιώργης Παπαγεωργίου. Από το 1951 είχε συλλειτουργό τον υιό του παπα-Κώστα Παπαγεωργίου που απεβίωσε το 1998.
        Από το Μάιο του 1997 έως σήμερα, ιερέας μας είναι ο αγαπητός σε όλους  παπα-Σωτήρης Σαλαμάρας.                                                          ( Ας είναι πολλά τα χρόνια σου παπα-Σωτήρη )

παπα-Γιώργης Παπαγεωργίου   παπα-Κώστας Παπαγεωργίου  παπα-Σωτήρης Σαλαμάρας

Δημήτρης Παπαγεωργίου - ψάλτης  Ψάλτες που πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια:
* Θεοφάνης (Φάνης) Μπαμπαλής
* Δημήτριος Παπαγεωργίου
* Παναγιώτης (Γιώτης) Καραλής
* Χαράλαμπος Μπαμπαλής
* Γεώργιος Μπαμπαλής
* Αγγελική Χρηστίδη 


Πηγή:  παπα-Σωτήρης Σαλαμάρας
            Ευγενία (Νία) Χρηστίδη
            Κωνσταντίνα (Ντία) Κωστούλα

 Θεία Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο Αγράφων τη δεκαετία του 90  (1ο μέρος)
 Θεία Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο Αγράφων τη δεκαετία του 90  (2ο μέρος)
  
   Αρχείο Video  (youTUBE.com)         Γιάννης Δ. Γιαννοκόπουλος" 
   Ημέρα γιορτής του πολιούχου των Αγράφων Αγίου Δημητρίου και ο νους μας γυρίζει στην εποχή που ο ιερέας παπα-Κώστας Παπαγεωργίου λειτουργούσε στο ναό αυτό, με τον υπέροχο ψάλτη και αδερφό του Δημήτρη Παπαγεωργίου. Δείτε το VIDEO που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των δύο αυτών ανδρών, μας δόθηκε από τον ανιψιό τους Γιάννη Δ. Γιαννακόπουλο τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Έχει γυριστεί στα μέσα της δεκαετίας του 90.
Δείτε επίσης :   Οι εκκλησίες των χωριών μας

                                                                              ( γράφει  ο Χρήστος Γ. Κίτσιος )
< Προηγ.   Επόμ. >
2dimarxio08.JPG
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' Άγραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 
    Αρχείο ηχογραφήσεων         Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  

 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE