header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  Ά γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         


Warning: html_entity_decode(): charset `ISO-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /services/webpages/util/y/z/yzetp9ra.vodafonehosting.gr/public/includes/pathway.php on line 16
Αρχική arrow Νέα | arrow Ένα βιβλίο για το Τροβάτο Αγράφων Ευρυτανίας
Ένα βιβλίο για το Τροβάτο Αγράφων Ευρυτανίας Εκτύπωση E-mail

       19/01/2009        Ένα καινούργιο βιβλίο του καθηγητή φιλολόγου  Παναγιώτη Β.Σαλαγιάννη, από το Τροβάτο Αγράφων Ευρυτανίας,  κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο
        " το ΤΡΟΒΑΤΟ ΑΓΡΑΦΩΝ "
 ( Ιστορική και Κοινωνική Προσέγγιση )
.
 Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Τροβάτου διοργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο Αλιάρτου, την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009 στις 11.00  π.μ.

         
        Οι διακόσιοι περίπου καλεσμένοι Τροβατιανοί και φίλοι, συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην παραδοσιακή πέτρινη αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αλιάρτου. Αξιοσημείωτο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν όλοι οι παρευρισκόμενοι κατά τη διάρκεια της δίωρης αυτής ευρυτανικής εκδήλωσης.
Κατσιμπάρδης, Τσιγαρίδας, Βίτσης, Τόγιας        Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν  και τίμησαν με την παρουσία τους, ο βουλευτής Βοιωτίας Βασίλης Τόγιας, η πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας Βάσω Τσόνογλου, ο νομαρχιακός σύμβουλος Βοιωτίας Γιάννης Τσιγαρίδας, η αντινομάρχης Ευρυτανίας Όλγα Διώτη, ο δήμαρχος Αλιάρτου Αλέξανδρος Βίτσης,  ο δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θηβαίων Γιάννης Γουρνής, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Γιώργος Κατσιμπάρδης, ο πατέρας Παναγιώτης Τσιώλης από τα Μεγάλα Βραγγιανά, ο δημοσιογράφος Ηλίας Προβόπουλος και άλλοι επίσημοι. 
        Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τροβάτου  Παναγιώτης Κουτσολάμπρος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τονίζοντας πως η μέρα αυτή ήταν σημαντική για όλους τους Τροβατιανούς και Αγραφιώτες, γιατί για πρώτη φορά παρουσιαζόταν  ένα βιβλίο που είχε ως θέμα το Τροβάτο, κάτι που έλειπε από την Αγραφιώτικη βιβλιοθήκη. Τόνισε ότι το Τροβάτο, ο αγαπημένος τόπος όλων των Τροβατιανών, έχει τρία κύρια χαρακτηριστικά: την ομορφιά του, την ιστορία του και τους ανθρώπους του και μέσα από το βιβλίο αυτό ξετυλίγονται και οι τρεις πλευρές του ιστορικού αυτού χωριού.
        Πρόσθεσε, επίσης, ότι από την αρχή της θητείας του Συλλόγου, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένα μεγάλο κενό όσον αφορά την ιστορία του Τροβάτου. Έλειπε ένα βιβλίο που θα αναφερόταν στο ομορφότατο φυσικό περιβάλλον, αλλά παράλληλα θα αναδείκνυε  τα πολιτιστικά  μνημεία και θα επισήμαινε το ρόλο που έπαιξε το Τροβάτο και οι κάτοικοί του στη διαδρομή της ιστορίας του.
        Τελειώνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά το συγγραφέα του βιβλίου για τη μεγάλη αυτή προσφορά του προς τον Σύλλογο Τροβάτου αλλά και προς όλους τους Τροβατιανούς. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο συγγραφέας παραχώρησε αφιλοκερδώς τα δικαιώματα της πρώτης έκδοσης του βιβλίου του στον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογου Τροβάτου, ο οποίος ανέλαβε την πρώτη έκδοση και τη διακίνηση του βιβλίου προς όφελος, βέβαια, του Συλλόγου, σαν "μία ελάχιστη προσφορά του στον τόπο του". 
         Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο τ. υπουργός και βουλευτής Νίκος Σαλαγιάννης, ο οποίος μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό, τόνισε ότι το βιβλίο "ΤΟ ΤΡΟΒΑΤΟ ΑΓΡΑΦΩΝ" είναι ένα σημαντικό ιστορικό και κοινωνικό βιβλίο, που αποτελεί σταθμό όχι μόνο για το Τροβάτο, αλλά και για την ιστορία των Αγράφων γενικότερα. Ο πρώτος ομιλητής Γιώργος Καραγεώργος του  Κων/νου, διδάκτορας φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης, έκανε μία παρουσίαση  του περιεχομένου του βιβλίου και περιέγραψε τις σημαντικές πτυχές του έργου.
        Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δημήτρης Καραγεώργος του Λάμπρου, διδάκτορας μαθηματικός, επίκουρος καθηγητής του τομέα Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ο οποίος  μίλησε με τη γλώσσα των Τροβατιανών και εξέφρασε το θαυμασμό του για το συγγραφέα, τονίζοντας πως αυτό το βιβλίο αγγίζει την καρδιά κάθε Τροβατιανού και κάθε Σαρακατσάνου.
        Τελευταίος πήρε το λόγο ο συγγραφέας του βιβλίου Παναγιώτης Β. Σαλαγιάννης, οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι έγραψε το βιβλίο αυτό με μόνη του φιλοδοξία, αφενός μεν να καταγραφεί η "μνήμη" του τόπου, η ιστορία του Τροβάτου και αυτή να γίνει γνωστή στους Τροβατιανούς και όχι μόνο, αφετέρου δε το βιβλίο αυτό ν' αποτελέσει μια ελάχιστη βάση δεδομένων, ένα ιστορικό και κοινωνικό υπόβαθρο, μια ελάχιστη παρακαταθήκη πληροφοριών γι' αυτούς που θα θελήσουν να γράψουν στο μέλλον περισσότερα για το σπουδαίο αυτό χωριό. Τόνισε την προσφορά του χωριού στο έθνος και στην ορθοδοξία και αναφέρθηκε κυρίως στη Μονή Της Παναγίας και στον ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου που το 1944 στεγάστηκε και λειτούργησε το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο Στερεάς Καρπενησίου της Π.Ε.Ε.Α..

     Ακολούθησαν ολιγόλεπτα σχόλια για το βιβλίο από τους παρακάτω καλεσμένους.
Γιώργο Κατσιμπάρδη - Βάσω Τσόνογλου - Εύα Χαλκιαδάκη - Λάμπρο Ηλία  -  Ηλία Προβόπουλο

        Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία μικρή δεξίωση με γλυκά και αναψυκτικά, προσφορά του συλλόγου, για να μπορέσουν οι Τροβατιανοί και φίλοι να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις για το βιβλίο και ευχές για την καινούργια χρονιά.
        Ο συγγραφέας κ. Σαλαγιάννης παρέμεινε για αρκετή ώρα στην θέση του, υπογράφοντας σχεδόν όλα τα βιβλία που προμηθεύτηκε ο κόσμος εκείνη την ημέρα.
                                              ( φωτορεπορτάζ - Χρήστος Γ. Κίτσιος )


                                         " το ΤΡΟΒΑΤΟ ΑΓΡΑΦΩΝ "  ( Ιστορική και Κοινωνική Προσέγγιση ).
      Είναι το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε για το Τροβάτο Αγράφων Ευρυτανίας. Ο συγγραφέας εργάστηκε με επιστημονική συνείδηση, αγάπη και πάθος και γι' αυτό το έργο του αποτελεί μια σημαντική ιστορική προσφορά όχι μόνο για το Τροβάτο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Αγράφων. Διαβάζοντας το έργο αυτό παρελαύνει μπροστά μας το ιστορικό παρελθόν του χωριού και ξαναζωντανεύει η κοινωνική ζωή των Τροβατιανών σε όλο της το μεγαλείο. Με το έργο αυτό η μνήμη γίνεται παρόν και το χθες σήμερα και ο συγγραφέας μάς ταξιδεύει στο χώρο και το χρόνο της περιοχή μας. Τα θρησκευτικά μνημεία του Τροβάτου μέσα από τη γλαφυρή, απλή και εύληπτη αφήγηση του συγγραφέα γίνονται πιο οικεία, καθώς πληροφορούμαστε το χρόνο ίδρυσής τους, αλλά, κυρίως, και το ρόλο και την προσφορά τους στους δύσκολους εκείνους χρόνους για την πατρίδα μας. Η μονή της Παναγίας, στην οποία μαθήτευσε μεταξύ άλλων και ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός, η Μονή του Ευαγγελισμού της Θοτόκου, ο Άγιος Δημήτριος με τον Τίμιο Σταυρό και τα άλλα  μνημεία γίνονται με τη γραφή του συγγραφέα "ομιλούντα μνημεία" και έτσι κάθε Τροβατιανός, αλλά και κάθε Αγραφιώτης μπορεί να μάθει την ιστορία του Τροβάτου και της ευρύτερης περιοχής.   
     Η εμπεριστατωμένη αναφορά του συγγραφέα στη νεότερη και πρόσφατη ιστορία και ιδιαίτερα στο Παιδαγωγικο Φροντιστήριο που λειτούργησε στο Τροβάτο τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 1944 αποτελεί μια σημαντική ιστορική προσφορά στο φιλομαθές κοινό.
    Η αναφορά, επίσης του συγγραφέα στην καθημερινή ζωή των Τροβατιανών, στους Σαρακατσάνους και στα τσελιγκάτα τους, στην απασχόληση των κατοίκων με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, στη συμμετοχή τους στις διάφορες εκδηλώσεις, αλλά και στις κυριότερες γιορτές και τα έθιμά τους, στο γάμο, στο λεξιλόγιό τους, στα τοπωνύμια και στα δημοτικά τους τραγούδια φέρνει τον απόηχο άλλων καιρών στο σήμερα και ζωναντεύει παραστατικά μια εποχή που μπορεί μεν να πέρασε, αλλά δεν παύει να αποτελεί το αγαπημένο μας χθες και τις ρίζες μας. Αυτό το  έργο γίνεται ένας παραστατικός χάρτης ιστορικής αναδρομής και κοινωνικής ηθογραφίας.
                                                                                                            ( γράφει ο Χρήστος Γ. Κίτσιος )
Η  π ρ ό σ κ λ η σ η
                 Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Τροβάτου σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου που θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο Αλιάρτου, την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 11.00  π.μ.

        Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τους:
α. Καραγεώργο Γεώργιο του Κων/νου, διδάκτορα φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης
β. Καραγεώργο Δημήτριο του Λάμπρου, διδάκτορα Μαθηματικό, Επίκουρο καθηγητή του τομέα Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

        Τη συζήτηση θα διευθύνει ο τ. Υπουργός και βουλευτής Νίκος Β. Σαλαγιάννης


        Πληροφορίες σχετικά με την προμήθεια του βιβλίου από το Σύλλογο Τροβάτου  στο τηλ. 6942-201960 (κ. Κουτσολάμπρο)
        Οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων της Αθήνας, μπορούν να προμηθευτούν το βιβλίο και από το κατάστημα πληροφορικής του Χρήστου Γ. Κίτσιου, Αραπάκη 56 Καλλιθέα 210-9578720, 210-9581215, 6945-684842 ώρες καταστημάτων.
        Η τιμή του βιβλίου " το ΤΡΟΒΑΤΟ ΑΓΡΑΦΩΝ "  ορίστηκε στα  €20,00
< Προηγ.   Επόμ. >
2stana02.jpg
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' Άγραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 
    Αρχείο ηχογραφήσεων         Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  

 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE