header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  Ά γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         


Warning: html_entity_decode(): charset `ISO-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /services/webpages/util/y/z/yzetp9ra.vodafonehosting.gr/public/includes/pathway.php on line 16
Αρχική arrow Ο Δήμος arrow Ο Δήμαρχος
Ο Δήμαρχος Εκτύπωση E-mail

09/10/2010          Φ ί λ ε ς   κ α ι   φ ί λ ο ι   Α γ ρ α φ ι ώ τ ε ς,
   Αισθάνομαι την υποχρέωση να επικοινωνήσω μαζί σας, μέσα από τις φιλόξενες στήλες της ιστοσελίδας αυτής και να εκφράσω κάποιες σκέψεις. Κατ' αρχήν θέλω να σας απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε επί 8 συναπτά έτη και μου εμπιστευτήκατε την διακυβέρνηση αυτού του τόπου, εκλέγοντάς με επί δύο συνεχόμενες τετραετίες ως Δήμαρχό σας. Ευχαριστώ επίσης και τους συνεργάτες μου, τους υπαλλήλους του Δήμου Αγράφων και το Σύλλογο Αγραφιωτών για την άριστη συνεργασία που είχαμε αυτά τα χρόνια.   (συνεχίζεται ...)

     Το αν πετύχαμε τους στόχους μας και το εάν υπηρετήσαμε τον τόπο μας σωστά, δεν είναι θέμα που θα το κρίνω εγώ. Αυτό θα το κρίνει η ιστορία μαζί με σας.
     Αυτό που δικαιούμαι εγώ ως Δήμαρχος να πω είναι: Όποιες δυνάμεις είχαμε τις καταναλώσαμε προς όφελος του τόπου. Τα Άγραφα ανέβηκαν στο υψηλότερο βάθρο που μπορούσαν και χαίρουν εκτιμήσεως και σεβασμού από όλους. Το μεγαλύτερο επίτευγμά μας ήταν η έναρξη κατασκευής του περιβόητου δρόμου των Αγράφων, παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν στην εκτέλεση του πρώτου κομματιού Κρέντη - Βαρβαριάδα. Το δεύτερο τμήμα Βαρβαριάδα - Άγραφα, έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται η έναρξη των εργασιών στο επόμενο δίμηνο. Αυτό το έργο όπως επίσης ο δρόμος Όρια Νομού- Βραγγιανά, Τροβάτο- Τρία Σύνορα και Άγραφα- Αγ. Κυριακή, η οριοθέτηση και επέκταση οικισμών (ΣΧΟΑΠ), που πρόσφατα χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με το ποσό των 300.000 ευρώ και αποτελεί τη βάση ανάπτυξης του τόπου μας, με ανάγκασαν μετά από προτροπή δική σας και μάλιστα πέρα από χρώματα και κόμματα (πράγμα που αποτελεί τιμή για μένα) να δηλώσω “παρών” στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, θέτοντας υποψηφιότητα ως Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Θανάση Χειμάρρα και τον Κώστα Κοντογιώργο. Θεωρώ ότι μια φωνή που δεν συμβιβάζεται και πάντα διεκδικεί, πρέπει να εκπροσωπεί τον Δήμο Αγράφων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Προς τούτο ζητώ την ψήφο σας, με μοναδική υπόσχεση, ότι θα είστε υπερήφανοι για την επιλογή σας αυτή και σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως απτελέσματος, πάντα θα είμαι κοντά σας.
Παράλληλα θέλω να ευχηθώ στον Θόδωρο Μπαμπαλή, καλή επιτυχία.

Μετά τιμής,
ΧΡΗΣΤΟΣ Κ. ΜΠΟΥΡΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ και ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ


Χρήστος Μπούρας   Ακούστε την ομιλία του Δημάρχου Αγράφων Χρήστου Μπούρα όπως καταγράφηκε στο Αντάμωμα των Αγραφιωτών στις 15 Αυγούστου 2010. "Δεν πρόκειται για χαιρετισμό αλλά απολογισμό" είπε στην πρόεδρο του συλλόγου και αναφέρθηκε στα προβλήματα του δήμου. "7.5 χρόνια δεν είπαμε ποτέ όχι σε κανένα αλλά τώρα δεν έρχονται πια λεφτά στο δήμο ...".  Ακούστε για την πορεία του δρόμου Βαρβαριάδα -  Άγραφα, για τον Καλλικράτη και για τη νέα έδρα του δήμου στο Κερασοχώρι.
     Πατήστε στο μεγάφωνο και ακούστε την ομιλία του  Δημάρχου  Χρήστου Μπούρα όπως καταγράφηκε στις 17 Ιανουαρίου 2010, στην πρωτοχρονιάτικη κοπή της πίτας του συλλόγου "Αγραφιωτών Αγράφων".

   Ακούστε την ομιλία του Δημάρχου Αγράφων Χρήστου Μπούρα όπως καταγράφηκε στο Αντάμωμα των Αγραφιωτών στις 12 Αυγούστου 2009. Αναφέρεται στο τμήμα του δρόμου Κρέντη - Βαρβαριάδα και Βαρβαριάδα - Άγραφα αλλά και στο υπόλοιπο έργο του άξονα Λίμνη Πλαστήρα – Λίμνη Κρεμαστών. Επίσης δίνει έμφαση στο νέο «εργαλείο» πολεοδομικού σχεδιασμού, τα ΣΧΟΟΑΠ, που θα δώσει νέα προοπτική στο πρόβλημα της επέκτασης των οικισμών και την μετατροπή αγροτεμαχίων συνοικισμών σε οικόπεδα.

30/07/2008         Ευχαριστήρια επιστολή του δημάρχου για το αντάμωμα της Ο.Ε.Σ. 2008   
        Επί τη ευκαιρία του Πανευρυτανικού Ανταμώματος που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου 2008 στα Άγραφα επιθυμώ ως Δήμαρχος Αγράφων να δημοσιοποιήσω τα εξής:

1) Ευχαριστούμε την Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων για την τιμή που μας έκανε να επιλεγούν τα Άγραφα ως τόπος πραγματοποιήσεως του ανταμώματος, σε συνδυασμό με τα 200 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατο του ήρωα ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ.

2) Ευχαριστούμε την ελληνική τηλεόραση και την ΕΤ3 που με τις σχετικές δυσκολίες κατόρθωσε να καλύψει την εκδήλωση αυτή μέσα από την εκπομπή "ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ".

3) Ευχαριστούμε τους Νομάρχη, Βουλευτή, θεσμικούς παράγοντες, επισήμους προσκεκλημένους, Ευρυτάνες μόνιμους κατοίκους και της διασποράς, φίλους των Αγράφων και της Ευρυτανίας χορευτικά συγκροτήματα, για την συγκινητική παρουσία τους. Πάνω από όλα όμως τους ευχαριστούμε για την κατανόηση και την υπομονή που επέδειξαν.

Ο συνδυασμός της τηλεοπτικής εγγραφής των δρώμενων και αυτό καθεαυτό το Αντάμωμα, δημιούργησαν προβλήματα, από πλευράς χώρου και εξυπηρέτησης. Είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ εξυπηρέτησης του Ανταμώματος και της προβολής του τόπου μας. Ένα μεγάλο μέρος της πλατείας των Αγράφων δεσμεύτηκε για τις ανάγκες της τηλεοπτικής κάλυψης. Πολλοί μα πάρα πολλοί συμπατριώτες Ευρυτάνες μας έδωσαν το μήνυμα ότι προέχει το δεύτερο και ότι είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν κάποια πράγματα. Τους ευχαριστούμε όλους και αν κάτι πήγε στραβά, ειλικρινά ζητάμε συγγνώμη. Επιμένω ότι η μαζική προσέλευση των συμπατριωτών μας Ευρυτάνων για μας ήταν τιμητικό γεγονός και έδωσε ξανά ώθηση στον θεσμό του Πανευρυτανικού Ανταμώματος. Κατά γενική ομολογία αυτή η μαζική συμμετοχή θύμισε παλαιότερα χρόνια.

Τέλος σας περιμένουμε στα Άγραφα σε πιο νηφάλιες ημέρες, να σας χαρίσουμε τη ζεστασιά και τη φιλοξενία μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΜΠΟΥΡΑΣ


           Δεν διαπραγματευόμαστε το όνομα  ΑΓΡΑΦΑ
        Επιφυλακτικοί οι δήμοι του νομού Ευρυτανίας στην νέα διοικητική μεταρρύθμιση.
        Την Τρίτη 24 Ιουνίου 2008 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου θεματικού συνεδρίου για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση της ΚΕΔΚΕ.  Από την Ευρυτανία συμμετείχε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ ν. Ευρυτανίας, Βασίλης Καραμπάς, ενώ το «παρών» έδωσε και τις δύο ήμερες σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ.   (από τα Ευρυτανικά Νέα )
        «Να μην χαθεί το όνομα των Αγράφων και ει δυνατόν να αυτονομηθεί», ήταν η κεντρική ιδέα της απόφασης του Δήμου Αγράφων. Με πρόταση του δημάρχου Αγράφων, κ. Χρήστου Μπούρα, εκτός των άλλων που αναφέρθηκαν, προστέθηκε η παράγραφος ειδικά για τα Άγραφα: «8. Δεν διαπραγματευόμαστε το όνομα ΑΓΡΑΦΑ σε οποιοδήποτε σχήμα και αν δημιουργηθεί και μάλιστα ζητάμε από τους θεσμοθετημένους φορείς του νομού και όχι μόνο να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ούτως ώστε η Ευρυτανία να μην απεμπολήσει το όνομα ΑΓΡΑΦΑ. Ο δήμος Αγράφων, με βάση τις ιδιαιτερότητες, την ιστορία του, την πληθυσμιακή σύνθεση, την γεωμορφολογία του εδάφους και για ένα άλλο μεγάλο αριθμό λόγων (έκταση 350.000 στέμματα και 52 οικισμοί) που θα εκθέσουμε στο μέλλον, πρέπει να παραμείνει δήμος Αγράφων Ευρυτανίας αυτόνομος».

13/08/2004      "  Αγαπητοί Δημότες.   
         Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2002, είναι η πρώτη φορά που επικοινωνούμε γραπτώς, παρότι πάντα αισθανόμουν την ανάγκη της γραπτής επικοινωνίας. 
         Σήμερα γίνεται αυτό με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενάμισι χρόνου περίπου, αφότου αναλάβαμε την διοίκηση και την τύχη του Δήμου Αγράφων.  
          Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2002, με εμπιστευτήκατε εμένα και τους συνεργάτες μου και για το λόγο αυτό για μια ακόμη φορά σας ευχαριστώ. Όπως δε σας δήλωσα προεκλογικά και μετεκλογικά, θα προσπαθήσω να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας, για το καλό του τόπου, των παιδιών μας και εσάς των ιδίων.                                   
         Η υπόθεση της προόδου και της ανάπτυξης των Αγράφων συνολικά ήταν και είναι μια δύσκολη υπόθεση, πάνω στην οποία δεν χωρούν αστεία, πειραματισμοί, επιπολαιότητες, ολιγωρίες, παραλείψεις και προ πάντων ψέματα. Τα μόνα που χρειάζονται από αυτούς που διοικούν και κρατούν στα χέρια τους την τύχη των Αγράφων είναι: σοβαρότητα, μεθοδικότητα, δουλεία, προγραμματισμός, χρηστή διοίκηση, διαρκής αγώνας, επαγρύπνηση, παρακολούθηση όλων των ευκαιριών χρηματοδότησης, θυσία της προσωπικής και οικογενειακής μερικές φορές ζωής, ομαδικότητα στη δουλειά και πάνω από όλα αλήθεια προς τον Δημότη μας.
        Από την επομένη των εκλογών του Οκτωβρίου του 2002 και πριν ακόμα αναλάβουμε την διοίκηση του Δήμου, δεχθήκαμε πάρα πολλές επιθέσεις, περισσότερο δε εγώ ο ίδιος προσωπικά, λιγότερο οι συνεργάτες μου, αλλά και εσείς οι ίδιοι οι οποίοι μας χαρίσατε την εμπιστοσύνη σας και την αγάπη σας. Μέχρι και αυτός ο κλήρος (οι σεβαστοί ιερωμένοι του τόπου μας) που έπρεπε και πρέπει πάντα να μένουν στο απυρόβλητο, δέχθηκαν επίθεση. Όλα αυτά γιατί κάποιοι ταυτίσανε το πρόσωπό τους με τον Δήμο Αγράφων και θεωρούν ότι αυτοί και μόνο είναι η αρχή και το τέλος του Δήμου και μέχρι σήμερα δεν εννοούν να καταλάβουν ότι η Δημοκρατία έχει κανόνες, τους οποίους αν δεν σεβαστούμε οδηγούμε την δημόσια και την κοινωνική εν γένει ζωή στην κατηφόρα, γιατί παραπληροφορούν τους δημότες, εισάγουν στην καρδιά τους το μίσος και δηλητηριάζουν τις μεταξύ μας σχέσεις. Αυτά τα πράγματα είναι πρωτόγνωρα για τον τόπο μας.
        Μέχρι σήμερα έδειξα << Ιώβειο >> υπομονή στις απανωτές προκλήσεις που ήταν: Ύβρεις και ψέματα είτε δια λόγων είτε με απανωτά έγγραφα που κυκλοφόρησαν μέχρι τώρα. Όλα αυτά τα προσπέρασα γιατί έτσι έπρεπε να γίνει. Ο Δήμαρχος πρέπει να είναι αφοσιωμένος στο έργο του. Το έργο του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής γενικότερα, είναι η καλύτερη απάντηση σε όλα αυτά και ότι ισχυριζόμαστε αν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι, πρέπει να το αποδεικνύουμε εγγράφως και όχι αυθαίρετα να λέμε << ότι μας κατεβάσει >>. Πρέπει να σεβόμαστε τον αγώνα της κάθε Δημοτικής αρχής, να αναγνωρίζουμε τις επιτυχίες της, να βοηθούμε να έρθουν μεγαλύτερες επιτυχίες και όχι αισθανόμενοι μειονεκτικά να προσπαθούμε να σφετεριστούμε τις επιτυχίες του άλλου προκειμένου να καλύψουμε τις αδυναμίες και τις δικές μας παραλείψεις και το χειρότερο να προσπαθούμε αθέμιτα να εμποδίσουμε και εν τέλει να επιδιώξουμε αν είναι δυνατό να μην γίνει τίποτα σ’ αυτόν τον τόπο σκεπτόμενοι απλά τα μικροκομματικά οφέλη. Στο κάτω κάτω αυτό είναι ανέντιμο και θεωρείτε << πολιτικός ξεπεσμός >>. Πιστεύω ότι στην αρχή ήταν πολλοί αυτοί που τα πίστεψαν αυτά. Στην συνέχεια όμως κατάλαβαν την αλήθεια, γιατί η αλήθεια πράγματι κάποια στιγμή θα λάμψει. Φράσεις όπως << όλα αυτά που γίνονται σήμερα είναι έργο δικό μας >> δηλαδή της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, προκαλούν θυμηδία και το γέλιο των Δημοτών μας.
        Σήμερα λοιπόν μέσα από έναν απολογισμό των πεπραγμένων από 1-1-2003 έως 12-8-2004, θα δοθούν στοιχεία και απαντήσεις για όλα τα ζητήματα.
       Όταν αναλάβαμε την Διοίκηση του Δήμου την 1η Ιανουαρίου 2003, δεν γνωρίζαμε καταρχάς την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Γνωρίζαμε ότι υπάρχει χρέος όμως δεν ξέραμε το ύψος και αυτό γιατί δεν υπήρξε ούτε ενημέρωση προφορική, ούτε έγγραφα υπήρχαν στον Δήμο. Σταδιακά το χρέος αυτό με την προσέλευση των πιστωτών του Δήμου αποτιμάται στα 170 εκατομμύρια δραχμές, το δε υπόλοιπο που υπήρχε στο Δημόσιο Ταμείο ήταν μόνο 25 εκατομμύρια δραχμές. Επί πλέον υπήρχε και ένα δάνειο 200 εκατομμύρια ( << εγκληματική >> ενέργεια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής), του οποίου έπρεπε από 1-1-2003 να πληρώνουμε τις δόσεις. Έπρεπε λοιπόν να ανταποκριθούμε στο χρέος αυτό, δηλαδή να το πληρώσουμε, αλλά και να λειτουργήσουμε ως Δήμος. Ένας έντιμος απερχόμενος Δήμαρχος έπρεπε ευθαρσώς να βγει στο κοινό και να πει την αλήθεια, να βοηθήσει την καινούργια Δημοτική Αρχή να πληρώσει το χρέος αυτό και επί πλέον να ζητήσει από τους Δημότες να είναι συγκρατημένοι στα αιτήματά τους, μέχρι να ισορροπήσει οικονομικά ο Δήμος. Αντί αυτού όμως προτίμησαν να διαδίδουν ότι δεν υπάρχει χρέος και ότι αφήσαν δισεκατομμύρια στην καινούργια Δημοτική Αρχή και μέχρι σήμερα υποστηρίζουν ότι γίνεται γίνεται επειδή αυτοί έχουν εξασφαλίσει τις πιστώσεις. Αυτά δε τα δισεκατομμύρια άλλοτε σε έγγραφά τους τα έφταναν στα τέσσερα, άλλοτε στα εφτά, άλλοτε στα δέκα. Το ερώτημα όμως είναι αμείλικτο: Αφού κύριοι είχατε δισεκατομμύρια, γιατί δεν πληρώνατε τα ιδιωτικά μηχανήματα, τους προμηθευτές, τους εργάτες, τους εργολάβους, γιατί δεν επανδρώνατε τον Δήμο με υπαλλήλους, κάνοντας προσλήψεις και δεν κάνατε και τα έργα που γίνονται σήμερα;
       Για να καλυφτούν λοιπόν οι υποχρεώσεις και να λειτουργήσουμε και εμείς σαν καινούργια Δημοτική Αρχή, έπρεπε να βρούμε χρήματα. Οι ετήσιες τακτικές κρατικές πιστώσεις του Δήμου είναι η ΣΑΤΑ που ανήλθε πέρυσι στα 145 εκατομμύρια δραχμές και οι ΚΑΠ που ανήλθαν στα 110 εκατομμύρια δραχμές. Από αυτά όμως τα 110 εκατομμύρια των ΚΑΠ, πληρώθηκαν οι δόσεις του δανείου, έγινε η μισθοδοσία των υπαλλήλων και των αιρετών (Δήμαρχος, αντιδήμαρχος, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδροι τοπικών Συμβουλίων), πάγιες ετήσιες εισφορές του Δήμου σε ασφαλιστικά ταμεία, γραφική ύλη, ταχυδρομικά τέλη, τηλεφωνικά τέλη και άλλα λειτουργικά έξοδα του Δήμου. Συνεπώς τα καθαρά χρήματα που είχαμε ήταν 145 εκατομμύρια από ΣΑΤΑ και περίπου 40 εκατομμύρια ΚΑΠ, δηλαδή συνολικά 185 εκατομμύρια. Από αυτά τα 185 εκατομμύρια πληρώθηκαν χρέη (δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα) της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής περίπου 100 εκατομμύρια, γιατί δεν μπορέσαμε να τα πληρώσουμε όλα. Με τα υπόλοιπα 85 εκατομμύρια έπρεπε να λειτουργήσουμε ως Δήμος, δηλαδή να κάνουμε έργα και να συντηρήσουμε και το οδικό δίκτυο, πράγμα αδύνατο. Γι αυτό λοιπόν έπρεπε να αναζητήσουμε χρήματα. Αυτά τα χρήματα βρέθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, με απανωτές παρεμβάσεις δικές μου και των συνεργατών μου (κάθε 15 ημέρες στο Υπουργείο Εσωτερικών), γνωριμίες και από την ανάδειξη των προβλημάτων του Δήμου μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (εφημερίδες και τηλεοράσεις). Έτσι πήραμε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις 100 εκατομμύρια δραχμές (ο μοναδικός Δήμος τουλάχιστον στην Ευρυτανία). Επί πλέον εξασφαλίσαμε περίπου 25 εκατομμύρια δραχμές για το σχολείο που έγινε πέρυσι στα Άγραφα και 10 εκατομμύρια περίπου για επισκευές των σχολείων του υπολοίπου Δήμου. Πήραμε ως Δήμος επίσης 5 εκατομμύρια δραχμές για πολιτική προστασία. Δηλαδή συνολικά βρήκαμε άλλα 140 εκατομμύρια και κατορθώσαμε πέρυσι να λειτουργήσουμε ως Δήμος. Από τα συνολικά λοιπόν 225 εκατομμύρια δραχμές που είχαμε, ξοδέψαμε περίπου 100 εκατομμύρια για συντήρηση δρόμων, εκχιονισμούς, χαλικοστρώσεις κ.τ.λ. και με τα υπόλοιπα χρήματα κάναμε ένα αξιοζήλευτο Δημαρχείο που χαιρόμαστε σήμερα, φτιάξαμε το καλλίτερο Δημοτικό Σχολείο στα Άγραφα, επισκευή σχολείου Τροβάτου, πληρώσαμε για να ηλεκτροδοτήσουμε και λειτουργήσουμε το υδραγωγείο στα Επινιανά περίπου 12 εκατομμύρια δραχμές, τσιμεντοστρώσεις και πλακοστρώσεις στο Μάραθο, Σάικα, Καμάρια, Επινιανά, Τροβάτου, Τρίδενδρο, Βραγγιανά, Άγραφα κ.τ.λ., παρεμβάσεις σε δίκτυα υδρεύσεων, τεχνικά σε δρόμους και υδραγωγεία, υδροδοτήσεις κτηνοτρόφων, ηλεκτροδοτήσεις οικισμών και επεκτάσεις φωτισμών οδών, μεροκάματα εργατών, προμήθειες κάδων απορριμμάτων, βοήθειες αναξιοπαθούντων δημοτών μας. Αυτά ήταν τα χρήματα που διαχειριστήκαμε και ξοδέψαμε πέρυσι.
         Όμως εξασφαλίσαμε και άλλες χρηματοδοτήσεις πέρυσι που δουλεύονται ή θα δουλευτούν φέτος. Η μεγάλη επιτυχία μας ήταν τα ΟΠΑΑΧ (Ολοκληρωμένα προγράμματα ανάπτυξης αγροτικού χώρου).
         Εδώ λοιπόν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πέρυσι τον Ιανουάριο και μέσα στο χιόνι, κάναμε τρεις μελέτες. Αυτές ήταν: α) Βελτίωση εσωτερικής οδοποιίας του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγράφων και Επινιανών (τσιμεντόστρωση δρόμου από Νερόμυλου Κίτσιου μέχρι Πλατεία Αγράφων και κατασκευή των τεχνικών, τσιμεντόστρωση 460 μέτρα στα Επινιανά από ταβέρνα Λευτέρη Αβράμπου μέχρι Προφήτη Ηλία), προϋπολογισμού 520.000 Ευρώ (173 εκατομμύρια δραχμές). β) Ανάπλαση οικισμού Δημοτικού Διαμερίσματος Αγράφων (τσιμεντόστρωση δρόμου από Πλατεία Αγράφων μέχρι οικία Κ. Χαλιμούρδα και πλακόστρωση και τσιμεντόστρωση δρόμου από Πλατεία Αγράφων, μπροστά από μαγαζιά και μέχρι Αγία Βαρβάρα) προϋπολογισμού 525.000 Ευρώ (175 εκατομμύρια δραχμές) και γ) Ανάπλαση πλατείας Αγ. Παρασκευής Δημοτικού Διαμερίσματος Βραγγιανών, προϋπογογισμού 190.000 Ευρώ (63 εκατομμύρια δραχμές). Αυτά τα έργα εγκρίθηκαν, δημοπρατήθηκαν και σήμερα κατασκευάζονται. (Μοναδικός Δήμος στην Ευρυτανία που χρηματοδοτήθηκε σε αυτή τη φάση ο Δήμος Αγράφων). Στη συνέχεια κάναμε άλλες δύο μελέτες που αφορούσαν: α) τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου Αγράφων, προϋπολογισμού 195.000 ευρώ (65 εκατομμύρια δραχμές) και β) διαμόρφωση χώρου τοπικών εκδηλώσεων ΞΥΛΑ ΚΟΚΚΑΛΗ, προϋπολογισμού 359.000 ευρώ (120 εκατομμύρια δραχμές). Αυτά τα δύο έργα μας εγκρίθηκαν επίσης φέτος τον Ιούλιο και θα τα δημοπρατήσουμε άμεσα. Κάναμε επίσης δύο μελέτες για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της εκκλησίας του Αγ. Δημητρίου στα Άγραφα και της Ι. Μονής Παναγίας Στάνα στα Επινιανά, συνολικού προϋπολογισμού 390.000 ευρώ περίπου (130 εκατομμύρια δραχμές). Αυτά τα δύο έργα περάσανε περιφερειακό συμβούλιο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην Λαμία, έτυχαν θετικής γνωμοδότησης και περιμένουμε την χρηματοδότησή τους. Συντάσσουμε μελέτη που αφορά τρία Δημοτικά Διαμερίσματα ήτοι των Επινιανών (πλακόστρωση δρόμου από ταβέρνα Λευτέρη Αβράμπου μέχρι Προφήτη Ηλία), του Τροβάτου (τσιμεντόστρωση ή ασφαλτόστρωση δρόμου κάτω Μαχαλα, πλακόστρωση πλατεία Αγ. Θεοδώρων και τσιμεντόστρωση ή ασφαλτόστρωση εν συνεχεία της στροφής προς Αγ. Αθανάσιο) και των Βραγγιανών (τσιμεντόστρωση ή ασφαλτόστρωση δρόμου από Σταυρό μέχρι Αγ. Παρασκευή με τεχνικό πριν τον Αγ. Γεώργιο), συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ περίπου (165 εκατομμύρια δραχμές) και ελπίζουμε με την βοήθεια του Νομάρχη και του Προέδρου της ΤΕΔΚ Νομού Ευρυτανίας που συμμετέχουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο να εγκριθούν.         
     Εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για το έργο της ύδρευσης των Βραγγιανών (140 εκατομμύρια δραχμές), το οποίο και δημοπρατήσαμε φέτος τον Ιούνιο και θα ξεκινήσει άμεσα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων να το ματαιώσουν με καταγγελίες και αναφορές στην Περιφέρεια Στ. Ελλάδας, ΤΥΔΚ Ευρυτανίας, Δασαρχείο κ.τ.λ.. Φέτος πήραμε (μοναδικός Δήμος στην Ευρυτανία) 150.000 ευρώ έκτακτη οικονομική ενίσχυση για της θεομηνίες και 50.000 ευρώ για συντήρηση και επισκευή σχολείων και σύντομα θα αρχίσουν οι επισκευές στα σχολεία Μοναστηρακίου, Επινιανών και Σάικας και όπου αλλού χρειάζεται. Προσπαθήσαμε να επανδρώσουμε τον Δήμο (έγινε αποψίλωση υπαλλήλων από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή), με πρόσληψη 2 εργατών, 2 οδηγών, ενός χειριστή γκρέιντερ και μηχανικό. Έχουμε προσλάβει μέχρι σήμερα τον έναν οδηγό και τον ένα εργάτη (κάποιοι φρόντισαν με αόριστες καταγγελίες και ενστάσεις να μην μπορούμε να προσλάβουμε τους άλλους μέχρι να εξεταστούν οι ενστάσεις από το ΑΣΕΠ).
         Όλα αυτά τα πετύχαμε και θα πετύχουμε και άλλα, γιατί ξέρουμε τι ζητάμε, δεν αφήνουμε ευκαιρία και προγράμματα να μην το εκμεταλλευτούμε, κάνουμε μελέτες και παρακολουθούμε όλα τα θέματα συνεχώς και αδιαλείπτως.
          Σ’ αυτόν το φάκελο προς απόδειξη των ανωτέρω θα βρείτε και τα ανάλογα έγγραφα, δηλαδή, πότε πάρθηκαν οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, πότε έγιναν οι μελέτες, πότε εγκρίθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν τα έργα, τίνος Δημάρχου εν τέλει έχουν τις υπογραφές. Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει << η καραμέλα >> που αναμασάται από μερικούς ότι δηλαδή << ότι γίνεται στο Δήμο Αγράφων, είναι έργα δικά μας και εμείς είχαμε εξασφαλίσει τις πιστώσεις >>.
         Τουλάχιστον αν έχουν ευαισθησία πρέπει να σας ζητήσουν συγνώμη. Εγώ δεν απαιτώ την συγνώμη τους για τα ψέματα που λένε και τους συγχωρώ, όμως απαιτώ να ζητήσουν συγνώμη από σας τους Δημότες μας, να μην ξανά επαναλάβουν το ίδιο και εν πάση περιπτώσει για να μην θεωρηθεί ότι απαγορεύουμε και την έκφραση γνώμης, να έχουν και τα απαραίτητα έγγραφα που να αποδεικνύουν τους εκάστοτε ισχυρισμούς των.
          Ένα ζήτημα το οποίο είναι και μείζον είναι ο << ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ >>.
          Μας είχαν πει (η προηγούμενη Δημοτική Αρχή) και δεν μπορώ να μην το σχολιάσω, ότι είχαν εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του δρόμου με 5 δισεκατομμύρια δραχμές και μας λέγαν ότι νάναι ξεκινάει, το δε θράσος τους ήταν ότι τα λέγαν αυτά κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αλλά τα λεγαν και μέχρι πρόσφατα, μέχρις ότου προσγειώθηκαν στην αλήθεια και την πραγματικότητα και δεν σκέφτηκαν ότι με την παραπλάνηση που μας έκαναν ότι χάναμε πολύτιμο χρόνο και δεν κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε τουλάχιστον εμείς οι υπόλοιποι. Σήμερα δεν μπορώ να πω πολλά πράγματα γι αυτό το ζήτημα, είτε εξελίσσεται καλώς είτε κακώς, γιατί τουλάχιστον πρέπει να σέβομαι εσάς και τον εαυτό μου. Εκείνο όμως που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας είναι το εξής: κάναμε και κάνουμε αυτό που πρέπει, ασχολήθηκα με αυτό το ζήτημα μεθοδικά, με υπομονή, συγκρούστηκα με φίλους και αντιπάλους, όμως κατόρθωσα τουλάχιστον να αναδείξω το πρόβλημα, να ακουστεί και να γίνει συνείδηση όλων <<ότι ήρθε η ώρα των Αγράφων>>. Σας διαβεβαιώ ότι το δίκιο μας θα το βρούμε σε κάθε περίπτωση και θα αρθεί η αδικία που συντελείται μέχρι σήμερα εις βάρος των Αγράφων. Με τη συνεργασία του Νομάρχη, του Προέδρου της ΤΕΔΚ Νομού Ευρυτανίας (που συμμετέχουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο), του βουλευτή, του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Στ. Ελλάδος και όλης της Πολιτικής ηγεσίας σε όποια βαθμίδα και να βρίσκεται, ελπίζω και με τη βοήθεια του  Θεού τα πράγματα να πάνε κατ ευχήν. Όμως χρειάζεται δουλειά, τώρα μάλιστα που ο δρόμος των Αγράφων, βρίσκεται προ των πυλών της ένταξης και χρηματοδότησης και αν κάτι πάει στραβά, τότε μάλλον χάσαμε τα πάντα, αν όμως πάει καλά τότε κερδίσαμε τα πάντα.
          Σήμερα που έχουμε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην πατρίδα μας, σημειολογικά και μεταφορικά έχουμε με τα εγκαίνια του νέου Δημαρχείου μας και την έναρξη της δικής μας Ολυμπιάδας, της Ολυμπιάδας του Δήμου Αγράφων.
                            
         Πρέπει να ξέρετε ότι ο Δήμος των Αγράφων έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων, πρέπει να μας έχετε εμπιστοσύνη και να έχουμε λίγο υπομονή. Πρέπει αυτούς (οι οποίοι ευτυχώς είναι πάρα πολύ λίγοι) οι οποίοι δείχνουν μεμψιμοιρία, μικρότητα κ.τ.λ. να τους προσπεράσουμε και να τραβήξουμε μπροστά. Δεν είμαστε Θεοί ούτε << με μια τσεκουριά κόβεται το δένδρο >>. Τα προβλήματα είναι πολλά και θέλουν χρόνο να επιλυθούν. Πρέπει να έχουμε << δημοτική συνείδηση >>, να σταματήσουμε τις άχαρες μικρογκρίνιες. Πρέπει να γνωρίζετε ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, είμαστε και εμείς άνθρωποι και μπορεί να κάνουμε και λάθη όχι όμως σκόπιμα.

                           Σας ευχαριστώ για την υπομονή να διαβάσετε τα παραπάνω."
Μετά τιμής
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΜΠΟΥΡΑΣ

2glitsa.JPG
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' Άγραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 
    Αρχείο ηχογραφήσεων         Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  

 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE