header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  Ά γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         


Warning: html_entity_decode(): charset `ISO-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /services/webpages/util/y/z/yzetp9ra.vodafonehosting.gr/public/includes/pathway.php on line 16
Αρχική arrow Άρθρα | arrow Ο βράχος του Αγά στο Στύλο Μαράθου
Ο βράχος του Αγά στο Στύλο Μαράθου Εκτύπωση E-mail
    Ο Στύλος, είναι ένας από τους οικισμούς του χωριού Μάραθος (παλ. Μύρεσης) του δήμου Αγράφων Ευρυτανίας. Είναι παρόχθιος οικισμός, δεξιά του Αγραφιώτη (δυτική όχθη), όπως ανεβαίνουμε για το χωριό  Άγραφα, περίπου 5 χιλιόμετρα από Βαρβαριάδα (πρώην Καμίνια). Σήμερα, όπως πολλά  Αγραφοχώρια, είναι  ακατοίκητος ...  ( γράφει ο Γιάννης Παν. Μάκκας )

     Ο οικισμός, βρίσκεται με το όνομα αυτό πάνω από 500 χρόνια. Σύμφωνα με φορολογικό οθωμανικό βιβλίο του 1454 μ.Χ., που  βρέθηκε στη Γαλλία (βιβλίο των Delibasi και  Muzeffer ), το οποίο μεταφράσθηκε στα νεοτουρκικά το 2001, το χωριό Στύλος το 1454 είχε: Προσωπικό φόρο 320 άσπρα (μάλλον τα γνωστά, που λέμε φλουριά)... Παραγωγή σιταριού 800 οκάδες, κριθαριού 800 οκάδες, έναν μύλο, 16 νοικοκυριά, επώνυμα κατοίκων Γιώργης Παπανικόλας και Γιάννης Ζοργιάνος. Στο Στύλο, τα τελευταία 200 χρόνια, από τα χρόνια του Κατσαντώνη, οι κάτοικοί του είχαν το επώνυμο Τσιγαρίδας. 
     Το βιβλίο αυτό, ο Ευρυτάνας ερευνητής Γιάννης Μαυρομύτης το έλαβε από την Πόλη και μετέφρασε στα νεοελληνικά από τα παλαιοτούρκικα τα ονόματα των χωριών, που δεν είχαν μεταφρασθεί στα νεοτούρκικα. Η Ευρυτανία τον ευχαριστεί. Ο Στύλος εμφανίζεται ως ιδιαίτερος, μεγάλος οικισμός των Αγράφων στον ΓΕΝΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ στο παράρτημα 80 της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως του 1836, όταν πρωτοσυστάθηκαν οι δήμοι του Ελληνικού Κράτους, όπου υπάγεται στο νεοσύστατο, τότε δήμο Αγραίων με πρωτεύουσα τα Άγραφα και δήμαρχο το Γ.Χρηστίδη.
     Ο Στύλος, φαίνεται ως ένα χωριό που ήκμασε, όπως μαρτυρούν και παμπάλαια ευρύματα (τεράστια πήλινα πιθάρια, διάφορα κεραμιδωτά κλπ). Έχουν δημιουργηθεί και πολλοί μύθοι και θρύλοι για το χωριό Στύλος. Η Ιουλία (Λούλα) Μπουμπουρή-Μάκκα, που κατάγεται από τον διπλανό οικισμό την Τσιλίστα  (94 ετών σήμερα το 2013), θυμάται ως ευρήματα μεγάλα πιθάρια και διηγείται, όπως άκουγε όταν ήταν μικρή  από τους γεροντότερους, ότι το Στύλο κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας εξουσίαζε ένας Αγάς, ο οποίος χρησιμοποιούσε τους Στυλιώτες ως μελισσοτρόφους και τους έπαιρνε το προϊόν αυτό. Οι Στυλιώτες όμως, αγανακτισμένοι από την καταπίεση και την εκμετάλλευση, σκέφθηκαν  να απαλλαγούν από αυτόν. Στο Στύλο, όπως διακρίνεται και στη φωτογραφία υπάρχει ένας τεράστιος  βράχος σε σχήμα κώνου.
     Συνεννοημένοι, λοιπόν, πήγαν τον Αγά στο βράχο αυτό, να του δείξουν, τάχα, κρυμμένα μελίσσια από κάποιους. Εκεί αφού τον έσπρωξαν σκοτώθηκε  και ο βράχος έλαβε το όνομα "Αγάς". Ο Αγάς είχε, όμως έναν πιστό  σκύλο, ο οποίος αφού τον βρήκε, έφυγε για τα Γιάννενα και έφερε τη γυναίκα του Αγά, η οποία τότε για εκδίκηση, κατέστρεψε το Στύλο, ρίχνοντας  στην κορυφή του χωριού "διάργυρο" (υδράργυρο) και έγινε τεράστια κατολίσθηση και όλα χώθηκαν και χάθηκαν κάτω από τη λάσπη. Κοκκόρια και κότες ακούγονταν για καιρό να λαλούν και να κακαρίζουν μέσα στα έγκατα της Στυλιώτικης γης. Είναι βέβαιο, ότι ο Στύλος είχε πάθει παλαιά κάποια μεγάλη καταστροφή. Το πιθανότερο, είναι ότι λόγω του εδάφους να  είχαμε τότε  μια κατολίσθηση, όπως και το 1963 στο Μικρό Χωριό.

( γράφει ο Γιάννης Παν. Μάκκας ) 6973-386437 
< Προηγ.   Επόμ. >
2vragiana_br01.JPG
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' Άγραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 
    Αρχείο ηχογραφήσεων         Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  

 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE