header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  ¶ γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         


Warning: html_entity_decode(): charset `ISO-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /services/webpages/util/y/z/yzetp9ra.vodafonehosting.gr/public/includes/pathway.php on line 16
Αρχική arrow Νέα | arrow Το Κουντρί - Αφιέρωμα στην αιώνια μάνα
Το Κουντρί - Αφιέρωμα στην αιώνια μάνα Εκτύπωση E-mail
Καργάκος - Μπουμπουρής - Kargakos - Mpoumpouris     Δευτέρα 8 Απριλίου 2013
     Το νέο βιβλίο του Αγραφιώτη (από το Μάραθο)  Κώστα Μπουμπουρή, είναι ένα αφιέρωμα στη ΜΑΝΑ με το φακό των κορυφαίων Ελλήνων της φωτογραφίας  και  κυρίως με τις «μανάδικες»  εικόνες του Κώστα Μπαλάφα. Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 8 Απριλίου στις 19:30 στο ξενοδοχείο  ΤΙΤΑΝΙΑ, στην Αθήνα.
                           ( φωτο-ρεπορτάζ  -  Χρήστος Γ. Κίτσιος )

     Πλημμύρισε το ξενοδοχείο ''Τιτάνια'' από πλήθος κόσμου το απόγευμα της Δευτέρας 8 Απριλίου, που συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Μπουμπουρή ''Το Κουντρί'' Αφιέρωμα στην αιώνια μάνα με το φακό κορυφαίων Ελλήνων φωτογράφων.
     Τριακόσια περίπου άτομα κατέκλυσαν τη μεγάλη αίθουσα του 10-ου ορόφου του ξενοδοχείου, που διατίθεται συνήθως για μεγάλες συγκεντρώσεις. Πολλοί Ευρυτάνες, κι όχι μόνο, τίμησαν με την παρουσία τους το συγγραφέα για το υπέροχο αυτό βιβλίο, αφιερωμένο στον αείμνηστο μεγάλο φωτογράφο Κώστα Μπαλάφα και στις μανάδες όλου του κόσμου.
     Κατά γενική ομολογία ήταν μία ποιοτική εκδήλωση, με πολλές συγκινήσεις κατά την αναφορά των παρουσιαστών στις μεγάλες στιγμές
του Εθνικού μας φωτογράφου, τραγικές στιγμές ηρωϊκών και απλών μανάδων, που ξεπηδούν μέσα από τις διακόσιες σελίδες του βιβλίου, με τις συγκλονιστικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Εκτός απ' τις φωτογραφίες του Μπαλάφα, το βιβλίο κοσμούν και φωτογραφίες των αείμηνστων φωτογράφων Σπύρου Μελετζή, Τάκη Τλούπα, Βούλας Παπαϊωάννου, Δημήτρη Χαρισιάδη, Δημήτρη Λέτσιου, Τάκη Ζιώγα και των δυο σύγχρονων δημοσιογράφων - φωτογράφων, Ηλία
Προβόπουλου και Τάκη Ντάσιου.
 Μπουμπουρής - Καργάκος
(Μπουμπουρής Κ., Βιντιάδης, Καργάκος, Μπουμπουρής Η., Σκανδαλίδης, Καραμπιδάκη, Προβόπουλος)
     Μεγάλο το πάνελ των παρουσιαστών κι αξιόλογο, με τους Σαράντο Καργάκο (ιστορικός - συγγραφέας), Κώστα Σκανδαλίδη (τ.υπουργός, βουλευτής Α' Αθηνών), Λουΐζα Καραμπιδάκη (ιστορικός τέχνης) και τους δημοσιογράφους Μηνά Βιντιάδη και Ηλία Προβόπουλο. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Ευρυτάνας Ηλίας Μπουμπουρής.
     Απ' τους παρευρισκόμενους πολλοί ανώνυμοι κι επώνυμοι με συνταρακτική την παρουσία στις πρώτες θέσεις της τραγικής αλλά και ηρωϊκής μάνας Σταυρούλας Αξαρλιάν, που σκοτώθηκε ο γιος της Θάνος από κτύπημα της 17 Νοέμβρη τον Ιούλιο το 1992 στο Σύνταγμα. Στο βιβλίο υπάρχει ειδικό αφιέρωμα για τη χαροκαμένη μάνα, πως αντιμετώπισε τους τρομοκράτες στη δίκη τους κ.λ.π. και διαβάζοντάς το ο Μηνάς Βιντιάδης δάκρυσαν πολλά μάτια.
     Ο συγγραφέας, Κώστας Μπουμπουρής, όπως πάντα συγκλονιστικός και συγκινητικός, καταχειροκροτήθηκε..!
Μπουμπουρής Κώστας Mpoumpouris Kostas               Καργάκος Σαράντος  Kargakos Sarantos 
                                                      
  (πατήστε επάνω στα γραφήματα και ακούστε τις ομιλίες του Κώστα Μπουμπουρή και του Σαράντου Καργάκου όπως καταγράφηκαν στις 8 απριλίου 2013)  

     «Το Κουντρί», μια ασήμαντη μεγάλη πέτρα στην έξοδο ενός χωριού, λίγο μακριά απ’ την ¶ρτα, την Κυψέλη (Χόσεψη), εκεί γύρω στη δεκαετία του ’30, μπορεί σήμερα και να μην υπάρχει.
    Αυτή η πέτρα έμεινε «καρφί στην καρδιά» ενός εντεκάχρονου, τη στιγμή του μισεμού του για την αναζήτηση καλύτερης τύχης, αφήνοντας πάνω της την μάνα αποκαμωμένη δίνοντάς του το τελευταίο χάδι με τα στερνά τρυφερά λόγια και συμβουλές της. Έμελλε... να μην την ξαναδεί!
     Ο πρόωρος χαμός της αγαλματώθηκε ως αιώνιο σύμβολο πόνου και μόχθου, μέσα στην ψυχή και το νου του εντεκάχρονου, του μετέπειτα εθνικού μας φωτογράφου, ουμανιστή, φωτογράφου της Εθνικής Αντίστασης και του κοινωνικού προβληματισμού, Κώστα Μπαλάφα. Οι αμέτρητες ασπρόμαυρες συνταρακτικές «μανάδικες» φωτογραφίες του, όσο και άλλων κορυφαίων Ελλήνων φωτογράφων απ' τον μεσοπόλεμο μέχρι το κατώφλι του 21ου αιώνα κι ο λόγος τους γι' αυτές, ήταν η αιτία του ταπεινού αυτού «δοξαστικού» για την αιώνια μάνα. Και για τις μανάδες όλου του κόσμου.

     Το βιβλίο του Κώστα Μπουμπουρή μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μπατσιούλα και βρίσκεται στα χέρια των φίλων και αναγνωστών του,  από τα μέσα Μαρτίου. 
     Ο Κώστας Μπουμπουρής με περίσσεια επιμέλεια έφερε σε πέρας την  εντολή/προτροπή του Κώστα Μπαλάφα -λίγο πρίν το θάνατό του- για την Ελληνίδα μάνα, πλαισίωσε τα εξαιρετικά κείμενά του με ανέκδοτες φωτογραφίες που κληροδότησε στο βιογράφο του ο Μπαλάφας και πρόσθεσε και ανάλογες,  κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών της φωτογραφίας.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Σαράντος Καργάκος, ιστορικός, συγγραφέας
Κώστας Σκανδαλίδης, τ. υπουργός, βουλευτής Α’ Αθηνών
Μηνάς Βιντιάδης, συγγραφέας, δημοσιογράφος
Ηλίας Προβόπουλος, δημοσιογράφος
     Mεταξύ αυτών ο καθηγητής Σαράντος Καργάκος, στον πρόλογο του βιβλίου,  σημειώνει:
     "Ο Κώστας Μπουμπουρής, που επί πολλά έτη έγινε «πνευματικοπαίδι» του Κώστα Μπαλάφα, μετά το βιβλίο «Ο Κώστας Μπαλάφας και η Ελλάδα του» , που είχα την τιμή να παρουσιάσω στην Παλαιά Βουλή, επιχειρεί ένα νέο συγγραφικό τόλμημα. ¶ξονας αναφοράς η Μάνα. Ερέθισμα οι «μανάδικες» φωτογραφίες του Κώστα Μπαλάφα και παρόμοιες φωτογραφίες άλλων Ελλήνων κορυφαίων φωτογράφων. Σημείο εκκίνησης το «Κουντρί», όπου κόβεται-λόγω ξενιτιάς ή πολέμου- ο ομφάλιος λώρος ανάμεσα στη μάνα και στο παιδί. Με τρόπο λογοτεχνικό και με ελλειπτική γραφή δίνεται αρχικά η πρώτινη ζωή του Κώστα Μαλάφα και ακολουθεί η πορεία του στη ζωή συντροφευμένη από τη σκιά της Μάνας, που στέκεται δίπλα του όπως η Αθηνά στον Οδυσσέα)"                   Βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα    
Μπουμπουρής Κώστας  
Ο Κώστας Μπουμπουρής γεννήθηκε στο Μάραθο  Ευρυτανίας το 1956 από γονείς γεωργοκτηνοτρόφους. Είναι τέως ανώτερος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας και  πολιτευτής Ευρυτανίας. Ασχολείται δραστήρια με τα πολιτιστικά δρώμενα της Ευρυτανίας και τη συγγραφή. Αρθρογραφεί τακτικά στον τοπικό περιοδικό τύπο για θέματα ιστορικά και πολιτιστικά. 
 Το νέο του βιβλίο "Το Κουντρί- Αφιέρωμα στην  αιώνια μάνα", είναι το έκτο  που κυκλοφορεί.  
     Αλλά βιβλία του συγγραφέα είναι:
"Ο Κώστας Μπαλάφας και η Ελλάδα του"  (2010)
"Αγραφιώτικο Συναξάρι"  (2006)
"Τα Τρία αγρίμια"  (2003).
"Κατσαντώνης, εποποιία και θρύλος"  (2002)
"Ο Ζωντανός θρύλος των ελληνικών δασών και οι θηρευτές του"  (2000)
 Ορισμένα από τα βιβλία του όπως το «Ο Κατσαντώνης» και το «Αγραφιώτικο Συναξάρι»  έχουν  εξαντληθεί,  προ πολλού.

 
Τίτλος βιβλίου:        "Το Κουντρί - Αφιέρωμα στην  αιώνια μάνα "
    
Συγγραφέας:            Κώστας Μπουμπουρής   (6932-427570)
                                 
Έκδοση:                  Ν. & Σ. Μπατσιούλας
Διάσταση:                 17 X 24   ...σε ασπρόμαυρο φόντο 
                                  202 σελίδες
Κυκλοφορία:            Μάρτιος  2013

  ¶λλα -  Αγραφιώτικα Βιβλία


< Προηγ.   Επόμ. >
2glitsa.JPG
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' ¶γραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 
    Αρχείο ηχογραφήσεων         Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  

 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE