header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  Ά γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         


Warning: html_entity_decode(): charset `ISO-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /services/webpages/util/y/z/yzetp9ra.vodafonehosting.gr/public/includes/pathway.php on line 16
Αρχική arrow Νέα | arrow Ο θεσμός των Σχολαρχείων στην Αιτ/νία και Ευρυτανία
Ο θεσμός των Σχολαρχείων στην Αιτ/νία και Ευρυτανία Εκτύπωση E-mail

Τσαλάκος - Παπαδόπουλος  03/02/2013    Η Πανευρυτανική Ένωση και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) Νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, παρουσίασαν το βιβλίο "Ο θεσμός των Σχολαρχείων στην Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία - Ο Σχολάρχης Ιωάννης Κούρος (1854-1912) 100 χρόνια μετά" (Πρακτικά Ημερίδας),  στο  Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13 - Αθήνα), την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 11:00 π.μ.

     Για μια ακόμα φορά η φιλόξενη και ιστορική αίθουσα Συνεδριάσεων του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων κατακλύστηκε από εκατοντάδες Ευρυτάνων και Αιτωλοακαρνάνων, την Κυριακή, 03/02/2013,  οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι σε σχετική πρόσκληση της Πανευρυτανικής Ένωσης και των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου «Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΑΡΧΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ – Ο Σχολάρχης Ιωάννης Κούρος (1854-1912) 100 χρόνια μετά», προϊόν Επιστημονικής Ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Βλάσιο στις 25-6-2012. 
     Όπως τονίστηκε, κατά την έναρξη του προγράμματος,  από τον συντονιστή κ. Αθανάσιο Σταμάτη, Φιλόλογο, και Αντιπρόεδρο της Πανευρυτανικής Ένωσης η περιοχή  Σοβολάκου (Παρακαμπυλίων,) από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ακόμα, υπαγόταν ως ναχιγές (δήμος) στον καζά (επαρχία Καρπενησίου) και, έκτοτε ο χώρος εξακολουθεί να είναι ενιαίος με την Ευρυτανία και, επομένως,  ορθώς  η Πανευρυτανική Ένωση, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία των Ν. Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας  ανέλαβαν την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης.
Παπαδόπουλος Κώστας     Στη συνέχεια, και σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Κώστας Παπαδόπουλος κατά την προσφώνησή του, αφού ευχαρίστησε τους παρισταμένους για την αθρόα συμμετοχή τους, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι  «αναμφισβήτητα, οι ανακοινώσεις και οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στον τόμο αυτόν, αποτελούν πηγή πολλών και ποικίλων νέων στοιχείων για κάθε ερευνητή της Ιστορίας της Εκπαίδευσης, κυρίως, του τ. Δήμου Παρακαμπυλίων του νομού Ευρυτανίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Άπαντες οι εισηγητές – εξειδικευμένοι επιστήμονες αλλά και εραστές της τοπικής ιστορίας μας, -  μας «προσεκόμισαν πλούσιον αμητόν», μας κατέθεσαν αξιόλογο πρωτογενές υλικό, ενώ σημαντικές και αξιόλογες ήταν και οι γενόμενες παρεμβάσεις.  Όμως, πιστεύω ακράδαντα; πως, στις μέρες μας, που τόσο πολύ δοκιμάζεται το πνεύμα και υπάρχει τόσο μεγάλη κρίση αξιών, απόρροια των οποίων είναι και η οικονομική κρίση, μέσα από τον τόμο αυτόν προβάλλεται ως αξιομίμητο πρότυπο Εκπαιδευτικού Λειτουργού ο σπουδαίος, για την εποχή του, Σχολάρχης Ιωάννης Κούρος. Τέλος, εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες, επαίνους  και συγχαρητήρια στον εμπνευστή και χορηγό της ημερίδας, της έκδοσης του τόμου των πρακτικών, καθώς και της  εκδήλωσης αυτής, διακεκριμένο δικηγόρο κ. Ιωάννη Τσαλάκο, ο οποίος ετέλεσε το Χρέος του, ως αντάξιος εγγονός προς τον φωτισμένο Δάσκαλο παππού του Ιωάννη Κούρο, στήνοντάς του προτομές: μία μόνιμη, από μπρούτζο στον Άγιο Βλάση και άλλες, κινητές, με τα εκδοθέντα βιβλία μνήμης του…»

     Ακολούθησαν προσφωνήσεις από τις Προϊστάμενες των Γ.Α.Κ. των Ν.  Ευρυτανίας  και Αιτωλοακαρνανίας κ. κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου  - Μποτονάκη και Μαρία Μπακαδήμα, αντίστοιχα, τον κ. Πέτρο Σπυρέλη, Εκπρόσωπο του Συλλόγου «Φίλοι της Ιστορικής Μνήμης της Μάχης της Κορομηλιάς και του Θεάτρου», και Τριαντάφυλλο Μέντζο, Δικηγόρο, Εκπρόσωπο του Συλλόγου Αγιοβλασιτών Αγρινίου.
Παπαδόπουλος, Μινώτου, Κοντός, Παπαδόπουλος, Παλιούρας, Τσαλάκος
(Κώστας Παπαδόπουλος, Μαριέττα Μινώτου, Παναγιώτης Κοντός, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Αθανάσιος Παλιούρας, Ιωάννης Τσαλάκος)

     Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι εισηγητές της παρουσίασης του βιβλίου, ήτοι  η Δ/ντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους  κ. Μαριέττα Μινώτου, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.  Παναγιώτης Κοντός, ο Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος  Παπαδόπουλος και ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αθανάσιος Παλιούρας. Άπαντες εξέπληξαν το πολυπληθές ακροατήριο με τις λίαν εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους.  Στο τέλος της εκδήλωσης μίλησε ο χορηγός, συνταξιούχος δικηγόρος, κ. Ιωάννης Τσαλάκος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές της λαμπρής αυτής εκδήλωσης, καθώς επίσης, και τους αξιότιμους κ. κ. εισηγητές,  αναφέρθηκε, κυρίως,   στους αγώνες και στις αγωνίες του,  για την απόθεση εκ μέρους του στη γενέτειρά του, τον Άγιο Βλάσιο,  ενός σημαντικού «μνημονικού φορτίου», που σχετίζεται με την Ιστορία της Εκπαίδευσης της περιοχής μας και ιδιαίτερα με την κοινωνική προσφορά του γηγενούς Σχολάρχη Ιωάννη Κούρου, πάππου του εκ μητρός.. 
           
   Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους,  ο πρώην  πρωθυπουργός και  τ. πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Γρίβας, η  τ. υπουργός και τ. βουλευτής κα Κέλλυ Μπουρδάρα, ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Παλαιά Βουλήπεριφερειακός σύμβουλος Ευρυτανίας κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, ο τ. υπουργός κ.Αλέξανδρος Μπαλτάς, ο τ. βουλευτής Ευρυτανίας κ. Ηλίας Καρανίκας, ο τ. βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Παπαλέξης, ο υποψήφιος βουλευτής κ. Θωμάς Κώτσιας, ο πολιτευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Μπουμπουρής, ο πολιτευτής Ευρυτανίας και νομικός σύμβουλος της Ρ.Α.Ε. κ. Γιώργος Λάγαρης, ο τ. Γεν. Δ/ντής του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Νίκος Ζωρογιαννίδης, πολλοί πρόεδροι  και μέλη πολιτιστικών φορέων και συλλόγων του νομού μας (ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων Ιωάννης Ζούμπος, ο πρόεδρος του Ιστορικού-Λαογραφικού-Μουσειακού κέντρου Ευρυτανίας κ. Γιώργος Οικονόμου, η τ. πρόεδρος της Ο.Ε.Σ. Βάσω Χαλκιά, οι πρόεδροι συλλόγων από το Καρπενήσι, τα Άγραφα, τα Μεγάλα Βραγγιανά, τη Χρύσω,τη Δομνίστα, την Άμπλιανη, το Μικρό Χωριό, τους Σταύλους και το Μεγάλο Χωριό), ο πρόεδρος του Πνευματικού Ομίλου Ναυπακτίων - Δωριέων κ. Μάρκος Μεντζάς, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές  κ.κ. Κλεόμένης Κουτσούκης, Γιώργος Γιαννίτσαρης Γιώργος Τσιτούρης και Σπύρος Κυρίτσης, οι συγγραφείς Γιάννης Μαυρομύτης και Παναγιώτης Βλάχος, ο αντιπρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Ιωάννης Παπανίκος, η ηθοποιός κ. Άννα Πολυτίμου – Παπακωνσταντίνου, ο ηθοποιός και τ. πολιτευτής κ. Νίκος Μπακογιάννης, οι Ευρυτάνες πρωτοπρεσβύτεροι π. Ιωάννης Διώτης, π. Δημήτριος Παπασπύρος και π. Δημήτριος Σκόνδρας και η δημοσιογράφος κ. Λίτσα Χατζηφώτη, ως εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
     Σχετικά μηνύματα απέστειλαν η Βουλευτής κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Πρόεδρος του Κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, η οποία δεν παρέστη λόγω απουσίας της στο εξωτερικό,  ο Καθηγητής κ. Ανδρέας Καμπιζιώνης, εκπρόσωπος της Πανευρυτανικής Ένωσης στις Η. Π. Α. κ.ά.

Πρόγραμμα:
Κυριακή 3-2-2013

11:00-11:15     Έναρξη της εκδήλωσης - Προσφωνήσεις
Παλιούρας - Τσαλάκος11:15-12:15      Παρουσίαση του βιβλίου από τους:
                          κα. Μαριέττα Μινώτου, Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
                          κ.   Παναγιώτη Κοντό, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
                          κ.   Γεώργιο Παπαδόπουλο, Ομότιμο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
                          κ.   Αθανάσιο Παλιούρα, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
12:15-12:45       Συζήτηση - κλείσιμο από τον Χορηγό της έκδοσης κ. Ιωάννη Τσαλάκο.


Σχολαρχεία σε Αιτ/νία και Ευρυτανία Χορηγός: Ιωάννης Τσαλάκος, Συνταξιούχος Δικηγόρος
Σημείωση: Το παρουσιαζόμενο βιβλίο διανεμήθηκε δωρεάν.

Ο θεσμός των σχολαρχείων στην Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία.
Ο Σχολάρχης Ιωάννης Κούρος (1854-1912) 100 χρόνια μετά

Ιωάννης Τσαλάκος, Αθανάσιος Παλιούρας, Φώτιος Ι. Μάλαινος, Μαρία Μπακαδήμα, Μαρία Παναγιωτοπούλου, Χρυσούλα Σπυρέλη, Ιωάννης Νεραντζής
επιμέλεια: Χρυσούλα Σπυρέλη

Εκδόσεις Πασχέντη, 2012
192 σελ., ISBN 978-960-9531-20-7
    Παπαδόπουλος, Τσολάκος, Κοντός, Παλιούρας


Πανευρυτανική Ένωση, Κλεισθένους 17, 10552 Αθήνα, τηλ. 210-3240001, 210-6920004
Γ.Α.Κ. Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Πρώην Στρ/δο Καψάλη, 30200 Μεσολόγγι, τηλ. 26310-25884
Γ.Α.Κ. Ν. Ευρυτανίας, Ψαρών 1, 36100 Καρπενήσι, τηλ. 22370-24111

25/06/2012     Στη μνήμη του Σχολάρχη (ελληνοδιδασκάλου) Ιωάννη Κούρου (1854-1912), "εξ Αγίου Βλασίου Παρακαμπυλίων Ευρυτανίας" - για τα 100 χρόνια μετά το θάνατο του - διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, 25 Ιουνίου 2012, επιστημονική ημερίδα στη γενέτειρα του με θέμα: "Ο θεσμός των σχολαρχείων στην Αιτωλοακαρνανία". Εμπνευστής και Χορηγός της εκδήλωσης και της έκδοσης των Πρακτικών ήταν ο εγγονός του Σχολάρχη, δικηγόρος Ιωάννης Τσαλάκος, ο οποίος καταθέτοντας το μνημονικό του φορτίο και στήνοντας την προτομή του Ιωάννη Κούρου, αναζωπυρώσε τη συλλογική μνήμη της τοπικής κοινωνίας αφενός για το Ελληνικό Σχολείο (Σχολαρχείο) που λειτούργησε στον ορεινό Άγιο Βλάσιο αρχές 20ου αι. και αφετέρου για την προσωπικότητα και τη δραστηριότητα του γηγενούς σχολάρχη κατά την εξαετή υπηρεσία του σ' αυτό (1904-1910).

     Στα Πρακτικά αναδεικνύονται επάξια τα παραπάνω αλλά παράλληλα προκύπτει και μια γενικότερη εικόνα των ελληνοδιδασκάλων που υπηρέτησαν σ' αυτά, τόσο στο νομό Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όσο και στην Ευρυτανία (η οποία αποτέλεσε επαρχία του αναφερθέντος νομού μέχρι το 1899, οπότε ιδρύθηκε ο νομός Ευρυτανίας για πρώτη φορά. Το 1909 υποβιβάστηκε σε επαρχία Αιτωλ/νίας και παρέμεινε μέχρι το 1943, οπότε συστήθηκε πάλι ο νομός).

     Αξιόλογοι και επώνυμοι ερευνητές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των διοργανωτών κατέθεσαν με τις ανακοινώσεις τους ή τις παρεμβάσεις τους νέα στοιχεία για την ιστορία της εκπαίδευσης.

(πρόλογος του βιβλίου)

Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
- Ιωάννης Γ. Τσαλάκος, "Ο Σχολάρχης Ιωάννης Κούρος"
- Αθανάσιος Παλιούρας, "Ιωάννης Τσαλάκος, ο αναστηλωτής της μνήμης"
- Φώτιος Ι. Μάλαινος, "Το 'Ελληνικόν Σχολείον' (Σχολαρχείο) Αγίου Βλασίου Παρακαμπυλίων (1904-1910) και ο σχολάρχης Ιωάννης Κούρος"
- Μαρία Μπακαδήμα, "Τα ελληνικά σχολεία στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας"
- Μαρία Παν. Παναγιωτοπούλου - Μποτονάκη, "Τα ελληνικά σχολεία - σχολαρχεία της επαρχίας Ευρυτανίας του νομού Αιτωλοακαρνανίας κατά τον 19ο και 20ο αιώνα (1836-1929)"
- Χρυσούλα Σπυρέλη, "Συμπληρωματικά στοιχεία για το Σχολάρχη Ιωάννη Κούρο (1854-1912) και Χρονολόγιο"
- Ιωάννης Νεραντζής, "Πηγές για τη μελέτη της τοπικής ιστορίας της κοινότητας Αγίου Βλασίου νομου Αιτωλίας και Ακαρνανίας"


(φωτο - ρεπορτάζ  -  Χρήστος Γ. Κίτσιος)

< Προηγ.   Επόμ. >
2brisi01.JPG
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' Άγραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 
    Αρχείο ηχογραφήσεων         Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  

 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE