header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  Ά γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         


Warning: html_entity_decode(): charset `ISO-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /services/webpages/util/y/z/yzetp9ra.vodafonehosting.gr/public/includes/pathway.php on line 16
Αρχική arrow Άρθρα | arrow Ο τελευταίος του Κοκοτού
Ο τελευταίος του Κοκοτού Εκτύπωση E-mail
                                       Γιώργος Δημ. Πλατής       
     Λατρεύω τα βουνά και τους ανθρώπους τους, δε σκέφτηκα ποτέ όμως ότι θα ήθελα να γράψω λίγα λόγια για μια στρούγκα και το στρογκόλιθό της! Αφορμή ο θάνατος του Γιώργου Πλατή τον Ιούνιο του 2011!
     Μπήκε ο Μάης βροχερός, ο Ιούνιος τα ίδια. Στον Κοκοτό οι βροχές και οι αστραπές φοβίζουν τον τσέλιγκα γι’αυτό καθυστερεί ν’ανέβει στα βουνά. "Ευδοκία", είπε μια μέρα στη γυναίκα του...
                                                     ( γράφει η  Κούλα Ανδρώνη - Παναγίτσα )
 
    "Οι βροχές δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν, κοντεύει να ξεκαλοκαιριάσει, στις 16 του μηνός ετοίμασε τα πράγματα μας θα κανονίσω το φορτηγό ν’ανέβουμε στον Κοκοτό ".
     
 Έτσι κι έγινε. Το απόγευμα της Πέμπτης το φορτηγό έφθασε στα τελευταία σπίτια της Παραμέριτας. Ο Γιώργος είπε; "Για σταμάτα εδώ ωρέ παιδίμ να ξεφορτώσουμε τα ζωντανά ν’ανέβουν  βοσκώντας αγάλια – αγάλια." Το φορτηγό έφθασε στον Κοκοτό (ή Κουκοτό), ξεφόρτωσαν τα πράγματά τους, τις κοτούλες τους, κουράστηκαν κι οι δύο! Δεν είναι εύκολες αυτές οι μετακινήσεις! Η κυρά του άρχισε να συγυρίζει το κονάκι, να τακτοποιεί  τα πράγματα, άναψε τη λάμπα, έστρωσε το κρεββάτι για να φύγει η κούραση της ημέρας.
Αϊ Λιας Παραμερίτας Αγράφων     Εκείνος πήγε ν’ανάψει το καντήλι του προφήτη Ηλία, της δικιάς του εκκλησίας που φρόντισε να κτισθεί εκ θεμελίων. Προσευχήθηκε σίγουρα ευτυχισμένος γιατί πάτησε και φέτος το πόδι του στ’αγαπημένα του χώματα. Γυρνώντας είπε στην Ευδοκία! «Ναι ωρέ ναι! Τι να ιδής χορτάρι ως το γόνατο, μοσχοβολάει ο τόπος από τ’αγριολούλουδα, αλλά  κλαίει για ανθρώπους και για πρόβατα. Εδώ είναι ο Παράδεισος! Μεγάλη η χάρη, του προφήτη Ηλία που μας αξίωσε α δούμε κι αυτή την άνοιξη». «Να’μαστε καλά και του χρόνου» απάντησε η Ευδοκία.
     Το πρωί της επομένης μέρας κατέβηκε σιγά, σιγά με τα πόδια να συναντήσει τα πρόβατά του. Τα κουδούνια ακούστηκαν και τον προειδοποιούν που βρίσκεται το κοπάδι. Στο σπίτι της Όλγας Μπαμπαλή, πίνει καφέ, αλλά δηλώνει και ανήμπορος ν’ανέβει με τα πόδια μέχρι τον Κοκοτό. Σιγά- σιγά έφτασε. Η Ευδοκία άναψε τη φωτιά στο κονάκι, πήγε για νερό, έπλυνε τα καρδάρια, ακούει πως έρχεται το κοπάδι, πήρε την γκλίτσα του στο χέρι, και είναι έτοιμη να βοηθήσει τον άνδρα της στο άρμεγμα. Λείπουν 8 μήνες τα καημένα τα προβατάκια στον κάμπο και ξέχασαν τις συνήθειες του βουνού. Δυσκολεύτηκαν να τα μπάσουν στη στρούγκα!
Γιώργος Δημ. Πλατής     Αφού τα στρίμωξαν, πήρε θέση εκείνος πάνω στο στρογκόλιθο και την καρδάρα ανάμεσα στα πόδια του. Η Ευδοκία με τη γκλίτσα της άρχισε να κεντάει τα πρόβατα! Εκείνος έπιασε την πιο ζωηρή πρατίνα τη σκανταλιάρα να την αρμέξει πρώτη για να μην κάνει ζαβολιές και του χύσει το γάλα. Της βούτηξε τα μαστάρια παρ’όλο που εκείνη κλώτσαγε και στις  2-3 αρμεξιές τα χέρια του έπεσαν, το κεφάλι του έγειρε, η πρατίνα το’σκασε! Σα ν’ακούω την Ευδοκία! «Γώγωμ’ τ’επαθες; Κακό που με βρήκε την κακομοίρα!» Πίστεψε πως λιποθύμησε,! Ψύχραιμη τηλεφώνησε στον ταχυδρόμο του χωριού Γιώργο Αρκουμάνη  (τον αγαπημένο μου γαμπρό) να πάρει το γιατρό και να τρέξει στον Κουκοτό.
     Όταν έφθασε ο Γιώργος, χωρίς γιατρό, διότι δυστυχώς γιατρός δεν υπήρχε στο χωριό, ήταν αργά! Ο τελευταίος τσέλιγκας του Κοκοτού,  άφηνε την τελευταία του πνοή στον Παράδεισο όπως προείπε. Ήταν Παρασκευή ξημερώματα και το ημερολόγιο τότε έδειχνε 17/06/2011
    
Ο Γιώργος γεννήθηκε το 1932, από Αγραφιώτη πατέρα που ήταν το μεγαλύτερο πρωτοπαλίκαρο του πρωτοκλέφτη Γατσέλου το Μήτσιο Πλατή και μητέρα την αρχοντογυναίκα Αγγελική το γένος Αποστόλου από τα Πιγκιανά. Τα παιδιά τους: Τάσος, Βασίλης, Γιώργος, Μαρία, Ανθούλα, Νίκος. Ο Γιώργος ερωτεύτηκε την 16χρονη τότε Ευδοκία την οποία και έκλεψε. Από αυτόν τον σφοδρό έρωτα γεννήθηκαν 4 χαρισματικά παιδιά η Αγγελική, Μαρία, Αλεξάνδρα και ο Δημήτρης, επιστήμονες και οι τέσσερις. Καμάρωσαν οι ευτυχείς γονείς και 5 εγγόνια.
     Πλήθος κόσμου συνόδευε το Γιώργο στην τελευταία του κατοικία. Είχε εκδηλώσει την επιθυμία  να ταφεί κοντά στον αδελφό του Βασίλη που υπεραγαπούσε και έφυγε πρώτος για την άλλη ζωή (γι’αυτό και τον κατέβασαν από τα βουνά νεκρό). Η σορός του μεταφέρθηκε στο Ελαιόφυτο Δήμου Νεάπολης Αιτωλοακαρνανίας, όπου εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία το Σάββατο 18/06/2011 στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου. 

Αιωνία στου η μνήμη αλησμόνητε Γιώργο.                ( γράφει η  Κούλα Ανδρώνη - Παναγίτσα )

*  Λειτουργία στον Αϊ Λιά στην κορυφή του Κοκοτού, απέναντι από τα Άγραφα και πάνω από τον συνοικισμό Παραμερίτα. Ο Γιώργος Πλατής στέκεται δεξιά του παπα-Σωτήρη.  

*  Οι τρείς άνδρες στη φωτογραφία είναι από τα αριστερά ο στρατηγός Δημήτρης Χρηστίδης, ο Δημήτρης Πλατής (πατέρας του Γιώργου) και ο Λεωνίδας Βαΐτσης σε κυνήγι στον Κουκοτό.

 
   Ο Κοκοτός είναι το βουνό απέναντι και νότια από τα Άγραφα με υψόμετρο 1433μ. Στους πρόποδές του βρίσκεται ο συνοικισμός των Αγράφων Παραμερίτα, από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους της περιοχής, αλλά σήμερα με ελάχιστους κατοίκους. Στην κορυφή του βρίσκεται το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, μια προσφορά της οικογένειας Πλατή. 


Ο προφήτης Ηλίας Αγράφων Ευρυτανίας
Στη Νιάλα κει στον Αϊ-Λιά
< Προηγ.   Επόμ. >
2brisi01.JPG
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' Άγραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 
    Αρχείο ηχογραφήσεων         Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  

 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE