header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  Ά γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         


Warning: html_entity_decode(): charset `ISO-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /services/webpages/util/y/z/yzetp9ra.vodafonehosting.gr/public/includes/pathway.php on line 16
Αρχική arrow Άρθρα | arrow Το βήμα των Αγραφιωτών
Το βήμα των Αγραφιωτών Εκτύπωση E-mail

                 Α ν α ζ η τ ή σ ε ι ς ,   Α γ γ ε λ ί ε ς ,   Σ χ ό λ ι α    
 05/02/2015    Από τη Μελβούρνη Αυστραλίας
 Ενδιαφέρομαι να αγοράσω αυθεντικά σαρακατσάνικα υφαντά (φλάμπουρο, μαξιλαροθήκη, πάντα, καπλιά για το στόλισμα των αλόγων, κτλ) ή αυθεντική γυναικεία φορεσιά ή τμήματα φορεσιάς (πχ. ζωστάρι/φλώρα σιγκούνα, χειρότια, τραχηλιά/ποδιά/ρούχο, φούστα/φλώρο φουστάνι, ζώνη, μαντήλι, κάπα, κοντόκαπα/καπί, κατασάρκι, πουκάμισο, γκουζόκι, τζάκο, μαλλίτικη ποδιά, κάλτσες/τσουράπια, κομποθηλιές/πόρπη ή άλλα ασημικά στολίδια)... συνεχίζεται...


Μένω στην Μελβούρνη. Παρακαλώ για όποια επικοινωνία, στείλτε ηλεκτρονικό μήνυμα στο , ή τηλεφωνήστε/στείλτε μήνυμα (sms) στο κινητό 0061 416149206.  Το τηλέφωνο της οικίας είναι 00613 97062319 (η Μελβούρνη είναι 9 ώρες μπροστά από την ώρα Ελλάδας, δηλαδή 12 μεσημέρι στην Ελλάδα, είναι 9 το βράδυ στην Μελβούρνη).
Φωτογραφίες του υλικού είναι απαραίτητες.
Ευχαριστώ, Λάμπρος Κάππας.

22/06/2011  I had a cousin Emil Kitsios who came to Chicago, USA many years ago.  I believe his mother was a Balomenous and that the family included Papabalomenous, the priest in Marathos.  Are you related to these families? My grandmother was Elaine Balomenous who was married to my grandfather Dimetrious Tsgaridas.   Regards,   Ιωάννης Τσιγαρίδας   

08/06/2011  Γεια σας. Η γιαγιά μου, από τη μεριά της μαμάς μου κατάγονταν από το Μάραθο Αγράφων. Δεν έχω έρθει ποτέ εκεί και ούτε μπορούσα να βρω κάτι για την περιοχή. Χάρηκα που έστω και τυχαία βρήκα το site σας. Μένω στο Νέο Σκοπο Σερρών. Ένα χωριό με πολύ πλούσια πολιτιστική ιστορία. Η γιαγιά μου λεγόταν Ελευθερία Ραιλη. Αδερφή της Βιργινίας και του Νικολάου (Χωροφύλακα) Ραιλη.
Με εκτίμηση, 
Πατηνιου Ροδιανη.   

24/05/2011   Τυχαία "έπεσα" πάνω στην ιστοσελίδα και οφείλω να ομολογήσω ότι την βρήκα πολύ καλή, πλούσια και ενδιαφέρουσα.
Έίμαι και γώ Αγραφιώτης, ζώ μόνιμα στο Καρπενήσι, οδός Βελουχιώτη, αριθ. 22, 361.00 ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ. τηλ. 22370-22222(πρωί) 22370-23281(απόγευμα)
Θα ήθελα να κρατήσουμε επαφή και αν έχω κάτι που κρίνω χρήσιμο θα σας το στείλω.
Ευχαριστώ.    Δημήτρης Χαρ. Μπαμπαλής   

06/05/2011
  Αγαπητοί φίλοι,
Είμαι ξένος, Πολωνός φιλέλληνας. Ταξιδεύοντας στα Άγραφα το καλοκαίρι είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον μπάρμπα Λάμπρο στη Βαρβαριάδα. Με μεγάλη λύπη διάβασα ότι αυτός έφυγε το χείμωνα. Μήπως ξέρετε πως μπορώ να βρω την ταινία με τον μπάρμπα Λάμπρο ¨Το πήδημα του Κατσαντώνη..."?  Θα ήθελα πολύ να τη δω. 
Με εκτίμηση,
Sebastian Karlinski 

29/04/2011  Ιουλία Τσιώλη 
Ένα βιντεάκι από μία μικρή Αγραφιωτοπούλα
http://www.youtube.com/watch?v=gezLS2jF5VY

05/04/2011  Γεια σας, θα ήθελα να σας πω πως είμαι περήφανος που υπάρχει στο internet ιστοσελίδα με τον τόπο μου...την πατρίδα μου...τα Επινιανά-Ασπρόρεμα...Θέλουμε την στήριξή σας στην επισκευή του δρόμου του Ασπρορέματος. Παρόλο που μένουμε στην Αθήνα, εγώ και η οικογενειά μου έρχομαι στο Ασπρόρεμα από την ηλικία των 7 ετών μέχρι και τώρα που είμαι 17. Είναι ένας τόπος που ποτέ δεν ξεχνώ και ανυπομονώ να έρθω κάθε χρόνο. Επίσης έχουμε και συγγενείς στα Άγραφα και στα Επινιανά, που με την διευκόλυνση του δρόμου θα ερχόμαστε όλο και πιο συχνά στον τόπο μας εγώ και ο πατέρας μου. Ευχαριστώ πολύ.    Αλέξανδρος Ζιώγας  

05/03/2011  Καλησπέρα, τώρα τελευταία ανακάλυψα πως οι παπούδες μου ήταν απ τ' Άγραφα και είμαι πολύ περήφανη γι αυτό. Δυστυχώς έφυγαν νέοι και οι ρίζες χαθήκανε. Η μάνα μου δεν ξέρει και πολλά να μου πει. Εγώ όμως θα ήθελα να μάθω τις ριζες μου. Ο παππούς μου λεγόταν Χρήστος Κουτρουμάνος του..... δεν ξερω και η γιαγιά μου Πηνελόπη Πισλή του Δημητρίου. Δεν έχω επισκεφτεί τα Άγραφα, αν και θα το ήθελα πολυ. Ελπίζω πολύ σύντομα να το κανω. Κάπου εκεί ζήσαν οι πρόγονοί μου!!! Μακάρι να μαθω...
Bίκυ Kουτρουμπέλη   

18/02/2011  Τα θερμά μου συλληπητήρια για το χαμό του μπαρμπα Λάμπρου στην οικογένειά του και σε όλους τους συχωριανούς του. Λαμία 18/02/11
Κωνσταντίνος Τσιάρας  

08/02/2011  Καλημέρα σας,
ενδιαφέρομαι να λαμβάνω όλα τα μηνύματα που αφορούν τα Άγραφα.
Ευχαριστώ  Βασίλης Αβράμπος  

12/01/2011  Ονομάζομαι Δέπος Γεώργιος του Σταύρου και της Αναστασίας.
Η μητέρα μου κατάγεται από το χωριό των Αγράφων και συγκεκριμένα από την οικογένεια Χρηστίδη. Εγώ κατοικώ στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και εργάζομαι στο Δασαρχείο Λαγκαδά ως Τεχνικός Δομικών Έργων τ.ε.
Η διεύθυνση κατοικίας μου είναι: Β΄ Πάροδος Παπακυριαζή 4 Λαγκαδάς  Θεσ/νίκης Τ.Κ. 57200
Το τηλέφωνό μου είναι : οικίας 2394023803, εργασίας 2394025788 κιν. 6974029960 και email
Σας παρακαλώ να εγγράψετε μέλη του συλλόγου σας εμένα, την σύζυγο μου Θεανώ Δέπου και τον γιό μου Χρήστο Δέπο.
Να μας στέλνετε την εφημερίδα του συλλόγου, γνωρίζοντάς μας τις οικονομικές υποχρεώσεις μας προς τον σύλλογο (ετήσια συνδρομή, εφημερίδα, κ.λ.π.) και τον τρόπο πληρωμής.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και περιμένω νέα σας.

28/12/2010  Καλησπέρα, με λένε Βασίλη Αγραφιώτη και ζω στο Λευκαντί Ευβοίας. Είμαι 23 ετών και ο πατέρας μου Γιάννης κατάγεται από τη Χιλιαδού Ευβοίας. Ο προπάππους μου Αντώνης Αγραφιώτης εγκαταστάθηκε εκεί το 1880.
Θα ήθελα να μάθω κάποιες πληροφορίες παραπάνω για τους προπάπουδές μου αν υπάρχουν. Δυστυχώς δεν ξέρω παραπάνω πληροφορίες.  Ευχαριστώ 

21/10/2010  Αγαπητέ Κύριε.
Η πρόσφατη προγονική μου καταγωγή είναι από το χωριό Γιαλί Τσιφλίκ της Προύσας.
Ωστόσο, η κανονική μας καταγωγή είναι απο τα Άγραφα, από όπου έφυγαν οι πρόγονοί μας το 1795, χρονιά πού σκοτώθηκε ο Κατσαντώνης. Την περιπέτειά τους περιγράφει στο βιβλίο της η κα Χατζούδη με τον τίτλο "Η Ηλιοστάλαχτη" από το Γιαλί Τσιφλικ της Βυθυνίας. Σίγουρο είναι ότι ο πρόγονός μου ήταν μαζί με τον Κατσαντώνη και μάλιστα πρέπει να είχε το παρατσούκλι Στακός (το γιατί δεν το ξέρω αλλά το ανέφεραν όποτε ήθελαν να περιφανευτούν ότι κατάγονται απ'του Στακού το σόϊ). Το χωριό από το οποίο καταγόμαστε πρέπει, μάλλον να άδειασε δεδομένου οτι έφυγαν σχεδόν όλοι, μέσα στη νύχτα, έδεσαν στα κέρατα των ζώων τους δαυλούς και τα αμόλησαν σε άλλη κατεύθυνση από αυτή που έφυγαν οι ίδιοι.Αυτό έγινε επειδή, ερχόντουσαν οι Τουρκαλβανοί να τους χαλάσουν. Διέσχισαν κάθετα όλη την Ελλάδα και επιβιβάσθηκαν στο Βόλο σε καράβι και αποβιβάσθηκαν στην Κων/πολη. Με την μεσολάβηση συμπατριώτη τους, αγόρασαν απο τοπικό αγά με υποσχετική την περιοχή όπου έκαναν το χωριό και το ξεπλήρωσαν εργαζόμενοι για πολλά χρονια στην δούλεψή του. Αδελφό χωριό μας στην περιοχή ήταν η Τρίγλια, όπου επίσης εγκαταστάθηκαν Αγραφιώτες.
Αυτά έχω ακούσει από τους παλιούς.Θα ήθελα να μου κάνετε γνωστό, εάν γνωρίζετε φυσικά, εάν το επώνυμό μου υπάρχει (ή υπήρχε) σε κάποιο χωριό της περιοχής. Επίσης, εάν υπάρχει κάποια ανάμνηση των όσων αναφέρω παραπάνω.
                                       Μετά Τιμής
                                Κουτρούδης Βασίλειος 
                       Μαθηματικός-Προγραμματιστης Η/Υ

13/09/2010  Καλημέρα, ονομάζομαι  Άρης Καπουλής, είμαι 40 ετών, έχω ένα χρόνο άνεργος και σκέφτομαι να αρχίσω μία καινούργια αρχή στα Άγραφα ... δηλαδή ψάχνω ένα χώρο, ένα οικόπεδο, για να ασχοληθώ με αγροτικά και λίγα ζωντανά ... έχω ρίζες από τα Άγραφα ... αλλά πως είναι από άποψη γιατρών και σχολείων ???


< Προηγ.   Επόμ. >
2stana02.jpg
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' Άγραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 
    Αρχείο ηχογραφήσεων         Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  

 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE