header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  Ά γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         


Warning: html_entity_decode(): charset `ISO-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /services/webpages/util/y/z/yzetp9ra.vodafonehosting.gr/public/includes/pathway.php on line 16
Αρχική arrow Νέα | arrow Λάμπρος Γατής. Γλυπτικής Ραψωδία
Λάμπρος Γατής. Γλυπτικής Ραψωδία Εκτύπωση E-mail
Λάμπρος Δ. Γατής    Η νέα έκθεση του Αγραφιώτη γλύπτη Λάμπρου Δ. Γατή, φιλοξενείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, με τίτλο "Γλυπτικής Ραψωδία", 6 Οκτωβρίου - 14 Νοεμβρίου.
    Περιλαμβάνει μια σειρά οπτικοηχητικών γλυπτών κατασκευασμένα από μέταλλο, ξύλο και πολυεστέρα, τα οποία δημιουργούν ήχους από καμπάνες και σήμαντρα μοναστηριών των Αγράφων, που είναι και ο τόπος καταγωγής του καλλιτέχνη.
                                             ( ρεπορτάζ  -  Χρήστος Γ. Κίτσιος )



     Η έκθεση βρίσκεται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο τριών αιθουσών, στο κάτω μέρος του μουσείου (επίπεδο 0). Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι σίδερο, αλουμίνιο, πολυεστέρας, MDF, μεμβράνες τυμπάνων, χορδές, αισθητήρες κίνησης, φώτα αλογόνου και leds.
     Ηλεκτρομαγνήτες και ηλεκτρονικά κυκλώματα πραγματοποιούν όλες τις κινήσεις των γλυπτών, τα οποία θα εντυπωσιάσουν και ίσως τρομάξουν, στην αρχή από την έντασή τους, τον επισκέπτη!
     Οι συνεργάτες του κ. Γατή, θέτουν σε λειτουργία, κάθε μία ώρα περίπου,  ένα μηχανισμό που υπόσχεται μία δωδεκάλεπτη οπτικοακουστική πανδαισία. Στην είσοδο της παρουσίασης, θα βρείτε αρκετές πληροφορίες και αναλυτική περιγραφή της έκθεσης.  
     Κάθε έργο λειτουργεί αυτόνομα. Ταυτόχρονα, καθώς τα γλυπτά «αφυπνίζονται» διαδοχικά, αφηγούνται αντίστοιχα μέσα από τον ήχο και την κίνηση: ένα κάλεσμα, χαρμόσυνες δοξασίες, επιθετικά και πένθιμα εμβατήρια, κάθοδο στον  Άδη και έναν ύστατο χαιρετισμό. 
     Είναι μία αφήγηση της ανθρώπινης διαδρομής από το πρώτο κάλεσμα για ζωή μέχρι τον θάνατο μέσα από εντάσεις, ήχων, κίνησης, φωτός και εναλλασσόμενων γλυπτικών μορφών. Η έκθεση αποτελείται από επτά υποενότητες, η ονοματολογία των οποίων είναι απόλυτα ταυτισμένη με την καλλιτεχνική και νοηματική διαδρομή.

Κάλεσμα  ( 1η Αίθουσα )
Δοξασίες  (1η)
Βαβέλ (2η)
Αψιμαχίες (2η)
Σύρραξη - σύγκρουση - ηρωϊκό και πένθιμο εμβατήριο (2η)
Ορφικό - κάθοδος στον Άδη (3η)
Τελευταίος χαιρετισμός (3η)
     

     Κατά την έξοδό σας από την έκθεση, στο χώρο έκδοσης εισιτηρίων, θα βρείτε ένα βιβλίο με αναλυτικές περιγραφές των οπτικοηχητικών γλυπτών, σχολιασμούς  του έργου και ένα DVD με την δωδεκάλεπτη  "αφύπνιση¨ της ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΡΑΨΩΔΙΑΣ.

                                                                                                      
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο:
Βασ. Σοφίας 22, 10675 Αθήνα
Τηλ. 213-2139500, 213-2139572
email:                                           ( ρεπορτάζ  -  Χρήστος Γ. Κίτσιος )

                        Βιογραφικό σημείωμα του καλλιτέχνη    
   Ο Λάμπρος Δ. Γατής, γεννήθηκε στα Άγραφα Ευρυτανίας το 1954. Είναι γιος της πενταμελούς οικογένειας του Δημήτρη Γατή και της Ελένης Αβράμπου, με καταγωγή από τα Κελιά  Αγράφων, ενός συνοικισμού των Αγράφων μεταξύ του Τριδέντρου και των Επινιανών και κοντά στο μοναστήρι της Παναγίας της Στάνας.
     Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό (1973-1976), ενώ από το 1974 και για δέκα χρόνια δούλεψε κοντά στη χαράκτρια Βάσω Κατράκη. Από το 1984 άρχισε να παρουσιάζει το έργο του σε ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η Μπιενάλε Χαρακτικής στη Λουμπλιάνα το 1987, ενώ το 1988 παρουσίασε στη γκαλερί Ζουμπουλάκη την πρώτη του ατομική έκθεση. Το 1995 παρουσίασε τη δουλειά του στην Πινακοθήκη Πιερίδη σε έκθεση με τίτλο "Μετασχηματισμοί". Μετά από ένα πρώτο δημιουργικό στάδιο κατά το οποίο η γλυπτική και η χαρακτική απορροφούν ίσο μέρος της δραστηριότητάς του, από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 το ενδιαφέρον του στρέφεται αποκλειστικά στη γλυπτική και το θέμα του μετασχηματισμού της φόρμας. Υιοθετώντας μηχανιστικές και κατασκευαστικές λύσεις, συνθέτει διάφορα αντικείμενα και μηχανικά εξαρτήματα και δημιουργεί γλυπτά που παράγουν ήχο, φως και κίνηση, εισάγοντας έτσι την τεχνολογία στην τέχνη.

Τηλ. επικοινωνίας: 210-6460483, 6938-491716, Ηρακλείτου 1, τκ 10673, Αθήνα

 
< Προηγ.   Επόμ. >
2ag_dimitrios02.JPG
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' Άγραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 




    Αρχείο ηχογραφήσεων   



      Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  









 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE