header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  Ά γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         


Warning: html_entity_decode(): charset `ISO-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /services/webpages/util/y/z/yzetp9ra.vodafonehosting.gr/public/includes/pathway.php on line 16
Αρχική arrow Νέα | arrow Ο Κώστας Μπαλάφας και η Ελλάδα του
Ο Κώστας Μπαλάφας και η Ελλάδα του Εκτύπωση E-mail
Γιώργος Κ. Μπαλάφας (γιος)    29/09/2010   Η Πανευρυτανική Ένωση παρουσίασε το βιβλίο του Κώστα Μπουμπουρή  "Ο Κώστας Μπαλάφας και η Ελλάδα του", στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13, Αθήνα) την Τετάρτη στις 7:00 το απόγευμα. 
       Μ’ αυτή την παρουσίαση ξετυλίχθηκε  το περιπετειώδες διάβα ενός εκ των μεγαλυτέρων φωτογράφων του 20ου αιώνα μαζί με την καλλιτεχνική του καταγραφή, που συνθέτουν μια αδιάσπαστη εικόνα της ζωής και του έργου του.

     
     Ένα συναρπαστικό βιβλίο που συντροφεύει τον αναγνώστη σ’ ένα συνταρακτικό ταξίδι στην Ελλάδα του μεσοπολέμου μέχρι το κατώφλι του 21ου αιώνα.
     Ο ενενηντάχρονος σήμερα ουμανιστής φωτογράφος, γνωστός στο πανελλήνιο από τα δέκα τουλάχιστον βιβλία-άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει κι όχι μόνο, εμπιστεύτηκε στον Ευρυτάνα βιογράφο του Κώστα Μπουμπουρή και στον επίσης Ευρυτάνα επιχειρηματία Στέφανο Κωστούλα την έκδοση αυτού του βιβλίου.
     Οι δύο συμπατριώτες μας κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους όσον αφορά την ανάδειξη του όλου έργου του Κώστα Μπαλάφα,  ως εκ του υλικού που τους έχει παραδώσει κατά καιρούς και κρατούν στα χέρια τους. Όμως ένα είναι σίγουρο, κατά δήλωση των ιδίων· ότι η οποιαδήποτε τέτοια αξιοποίηση ουδόλως θα έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
     Η φιλία του μεγάλου φωτογράφου, Ηπειρωτικής καταγωγής (ενός εκ των σημαντικότερων φωτογράφων της Αντίστασης μαζί με το Σπύρο Μελετζή) με τους δύο Αγραφιώτες Ευρυτάνες κρατάει εδώ και μια δεκαετία περίπου. Η αδυναμία του για τα Άγραφα και τα Τζουμέρκα, που τον έχουν συναρπάσει και γοητεύσει τόσο πολύ, είναι γνωστή.
     Η ίδρυση του λαογραφικού μουσείου Μαράθου την άνοιξη του 2008 με τις δύο πτέρυγες του  «Κώστα Μπαλάφα» και του «Κατσαντώνη», αντίστοιχα, αποτελεί ένα πιστό δείγμα της αγάπης και προσφοράς του για τα Άγραφα και την Ευρυτανία γενικότερα. Εξάλλου η καλλιτεχνική του δραστηριότητα τη δεκαετία του ’60 φωτογραφίζοντας την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών του Αχελώου καθ’ όλα τα στάδια κι αργότερα το φονικό σεισμό του 1966, τον έχουν κάνει πολύ γνωστό κι αγαπητό στην Ευρυτανία.
      
     Το βιβλίο πλαισιώνεται από πληθώρα αυθεντικών φωτογραφιών του καλλιτέχνη, περιλαμβάνει αποκλειστικούς μονολόγους και εξομολογήσεις προς τον βιογράφο του συγγραφέα. Ο Κώστας Μπουμπουρής, μέλος της Εθνικής  Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, είναι γνωστός στους Ευρυτάνες και με άλλα λογοτεχνικά-ιστορικά βιβλία του και τις λοιπές πολιτιστικές και πολιτικές του δραστηριότητες.
      Η εκδήλωση άρχισε με προσφώνηση του Προέδρου της Πανευρυτανικής Ένωσης Κώστα Αντ. Παπαδόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε πως «…με την αποψινή εκδήλωση δεν τιμούμε μόνο το συγγραφέα. Αποτίνουμε, ξεπληρώνουμε κι εμείς μαζί του, ένα ηθικό χρέος, έναν οφειλόμενο φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα  φωτογράφο, στον εθνικό φωτογράφο μας, τον Κώστα Μπαλάφα. Ο Κώστας Μπαλάφας  δεν είναι μόνον ένας μεγάλος φωτογράφος, ένας μεγάλος καλλιτέχνης, είναι κι ένας σπάνιος Άνθρωπος, ένας Μεγάλος Δάσκαλος, που με την αψεγάδιαστη και υποδειγματική ζωή του και το φωτογραφικό  έργο του κληροδοτεί σ’ εμάς και στις επόμενες γενιές ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας και του πολύπαθου λαού μας, της  παράδοσής μας  και του λαϊκού πολιτισμού μας. Ο Κώστας Μπαλάφας με την τέχνη του φωτός,  ως φωτεινό μετέωρο, φώτισε μια πολύπαθη αλλά ένδοξη  γενιά, φωτίζει εμάς σήμερα  και θα φωτίζει,  σίγουρα και τους μεταγενέστερους….».
      Στη συνέχεια  εκφράστηκαν ευχαριστίες στον συγγραφέα Κώστα Μπουμπουρή,  στον εκδότη και χορηγό του βιβλίου Στέφανο Γ. Κωστούλα, στους εισηγητές, στον συντονιστή της εκδήλωσης  γνωστό δημοσιογράφο  Δημήτρη Καμπουράκη και σε όλους εκείνους που ανταποκρίθηκαν με προθυμία στην πρόσκληση αυτή της Πανευρυτανικής Ένωσης.
      Ο κ. Καμπουράκης, έδωσε τον λόγο στους εισηγητές  κ.κ. Άγγελο Δεληβοριά, Δ/ντή του Μουσείου Μπενάκη, Σαράντο Καργάκο, Ιστορικό και συγγραφέα, Κλεομένη Κουτσούκη, Ομότιμο Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, Ηρακλή Παπαϊωάννου, Επιμελητή Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και Σπύρο Σκιαδόπουλο, Δ/ντή  της  Leica ACADEMY, οι οποίοι με θαυμάσιο τρόπο μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, μας ταξίδεψαν στη ζωή και το έργο του Κώστα Μπαλάφα και δίκαια, όλοι τους,  απέσπασαν τα θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα του κοινού.  Τέλος, ο συγγραφέας Κώστας Μπουμπουρής  αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της έκδοσης, αλλά και της παρουσίασης του βιβλίου του, διάβασε έναν ολιγόλογο αλλά συγκινητικότατο χαιρετισμό του Κώστα Μπαλάφα.


   Ακούστε την ομιλία του Μαραθιώτη συγγραφέα Κώστα Μπουμπουρή όπως καταγράφηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στις 29 Σεπτεμβρίου 2010, στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου "Ο Κώστας Μπαλάφας και η Ελλάδα του"

     Η εκδήλωση έκλεισε μέσα σε συγκινησιακή φόρτιση με την απονομή  από τον Πρόεδρο της Πανευρυτανικής Ένωσης Κώστα Παπαδόπουλου, Τιμητικού Διπλώματος  και  Μεταλλίου  (παρουσιάζει τον Εύρυτο και είναι έργο του γνωστού γλύπτη Καρακάλα) στον Κώστα Μπαλάφα, τα οποία παρέλαβε ο γιος του Γεώργιος Κ. Μπαλάφας.
Κωστούλας, Γρίβας, Καρανίκας, Φεγγούλης     Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  ο τ. Πρωθυπουργός και  τ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Γρίβας, ο βουλευτής του Νομού μας κ. Ηλίας Καρανίκας, ο επικεφαλής της Προεδρικής Φρουράς Αντιστράτηγος κ. Βασίλειος Γκαλογιάννης, ο Δήμαρχος Φουρνά κ. Ηλίας Παπουτσόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Κ. Καρβέλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δομνίστας κ. Ν. Μπούρας, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι κ.κ. Όλγα Διώτη, Μαρία Παναγιωτοπούλου και Δημήτρης Τσιώλης, ο δημοτικός σύμβουλος  και υποψήφιος δήμαρχος Αγράφων Θεόδωρος Μπαμπαλής, ο γνωστός Ευρυτάνας δικηγόρος Γιώργος Λάγαρης, η Διοικητής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου κ. Όλγα Οικονόμου,Μπουμπουρής, Καρανίκας, Μπαμπαλής ο κ. Βασίλης Πριόβολος  (καπετάν Ερμής) πρόεδροι  και μέλη Δ.Σ. πολιτιστικών φορέων και συλλόγων του νομού μας (ανάμεσά τους η τ. πρόεδρος της Ο.Ε.Σ. Βάσω Χαλκιά και ο Πρόεδρος του Πανευρυτανικού Αγρινίου κ. Νταβαρίνος). Ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Νικόλαος εκπροσωπήθηκε από τον π. Ευάγγελο Φεγγούλη, ενώ παρόντες ήταν και οι Ευρυτάνες ιερείς π. Κων/νος Βαστάκης και π.  Ι. Διώτης.
     Στην παρουσίαση του βιβλίου του Μαραθιώτη Κώστα Μπουμπουρή, αρκετοί Αγραφιώτες (από το σημερινό δήμο) έδωσαν το παρόν. Ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Αγράφων Θεόδωρος Μπαμπαλής, ο πρώην Δήμαρχος Αγράφων Βαγγέλης Κατσιφός, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Ανδρώνης, ο ταμίας του συλλόγου Άγγελος Φωλιάς, ο πρώην και επί είκοσι χρόνια πρόεδρος  Λάμπρος Γατής, ο Θωμάς Κωστούλας, οι Μαραθιώτες Ηλίας Μπουμπουρής και Γιάννης Μάκας, ο Βραγγιανίτης Κώστας Τσιώλης και ο Μοναστηρακιώτης Κώστας Μπούκας.
     Μηνύματα έστειλαν ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος επρόκειτο να παραστεί (ο ραδιοφωνικός σταθμός μάλιστα της Εκκλησίας της Ελλάδος το έλεγε στις ειδήσεις της ημέρας), πλην όμως, λόγω του αποκλεισμού του κέντρου, εξαιτίας των συγκεντρώσεων, δεν κατέστη αυτό δυνατό, ο Ιεροκήρυκας του Καθεδρικού Ναού Αθηνών π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου, η Βουλευτής κ. Ντόρα Μπακογιάννη,  οι Δήμαρχοι Καρπενησίου και Δομνίστας κ.κ. Βασίλειος Καραμπάς και Γιάννης Σταμάτης, αντίστοιχα, ο Καθηγητής κ. Ανδρέας Καμπιζιώνης (Η.Π.Α.) κ.ά.
     
          Το βιβλίο διατίθεται προς πώληση στην τιμή των €20,00 στα δύο βιβλιοπωλεία  των πολυκαταστημάτων  Hondos Center Iπποκράτους 3-5 και Πατησίων 159 και στο βιβλιοπωλείο της ΕΣΤΙΑΣ, οδός Σόλωνος, Αθήνα.


 
Τίτλος βιβλίου:        "Ο Κώστας Μπαλάφας και η Ελλάδα του"
    
Συγγραφέας:            Κώστας Μπουμπουρής   (6932-427570)
Έκδοση χορηγία:     Στέφανος Γ. Κωστούλας
Διάσταση:                 17 χ 24 με σκληρό έγχρωμο εξώφυλλο
                                  210 σελίδες
Κυκλοφορία:             Καλοκαίρι 2010

 

 

< Προηγ.   Επόμ. >
2brisi01.JPG
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' Άγραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 
    Αρχείο ηχογραφήσεων         Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  

 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE