header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  Ά γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         


Warning: html_entity_decode(): charset `ISO-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /services/webpages/util/y/z/yzetp9ra.vodafonehosting.gr/public/includes/pathway.php on line 16
Αρχική arrow Νέα | arrow Απονομή Τιμής στον Παναγιώτη Κων. Βλάχο
Απονομή Τιμής στον Παναγιώτη Κων. Βλάχο Εκτύπωση E-mail
  15/03/2010   Πνευματική μυσταγωγία με πλήθος κόσμου.  Τιμήθηκε επάξια στην Αθήνα από την Πανευρυτανική Ένωση ο Ευρυτάνας εκπαιδευτικός κ. Παναγιώτης Βλάχος. Τη Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010  πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών Εταιρείας Φίλων του Λαού (Ευριπίδου 12), με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση τιμής στον Ευρυτάνα εκπαιδευτικό.               ( Δ.Σ.  Πανευρυτανικής )

     Η μεγάλη σε χωρητικότητα Αίθουσα Τελετών της Εταιρείας Φίλων του Λαού (Λαϊκό Πανεπιστήμιο) υπερπληρώθηκε, κυρίως από Ευρυτάνες αλλά και πολλούς άλλους εκπροσώπους της Εκκλησίας, της Πολιτείας, της πανεπιστημιακής και εκπαιδευτικής κοινότητας κ.ά. 
     Ίσως ποτέ άλλοτε δεν έγινε τόσο πολυπληθής εκδήλωση τιμής προς ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ή άλλη παρεμφερής συγκέντρωση Ευρυτάνων στην Αθήνα. Ήλθαν ακόμη και από την επαρχία, όπως ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Νικόλαος,  ο Νομάρχης Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος,  ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Βασίλης Καραμπάς, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Χρήστος Μπούρας, ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Λεωνίδας Παπαδόπουλος,  κ.ά., ενώ προσήλθαν ακόμη και από τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τη Λαμία, το Αγρίνιο κ.α. 
     Όλοι οι παρευρισκόμενοι έζησαν μια πλούσια βραδιά, μια βραδιά ευχάριστη και συγκινητική, μια βραδιά ξεχωριστή. Η έναρξη έγινε από τον Πρόεδρο της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Κώστα Παπαδόπουλο, ο οποίος στην προσφώνησή του είπε μεταξύ άλλων: «…Η Πανευρυτανική Ένωση, ως εκφραστής και διερμηνέας διάχυτης γνώμης και εσώψυχης επιθυμίας πολλών επώνυμων και μη, κυρίως, συμπατριωτών μας Ευρυτάνων, οργάνωσε την λαμπρή αυτή, κατά τα φαινόμενα, τιμητική εκδήλωση, που στοχεύει – όπως και προγενέστερες - να προσφέρει την ευκαιρία γνωριμίας του ευρυτανικού λαού με τους πνευματικούς ταγούς του, όπως είναι ο Παναγιώτης Βλάχος.
     Αλλά ο κ. Παναγιώτης Βλάχος δεν τιμάται  απόψε μόνον από την Πανευρυτανική Ένωση.
 Τον τιμούν ευγνώμονες μαθητές του ανομολογούντες την χάρη για την ουσιαστική συμβολή του στην ευδοκίμησή τους.
 Τον τιμούν συμπολίτες Ευρυτάνες, οι οποίοι βρήκαν στο πρόσωπό του  αρωγό και ένθερμο συμπαραστάτη σε δυσχερείς περιστάσεις, αλλά και μέτοχο της χαράς τους σε ημέρες ευτυχίας και βρήκαν ακόμη  έναν ανύστακτο κοινωνικό εργάτη, που με τον αψεγάδιαστο δημόσιο βίο του δίδαξε και διδάσκει, έναν ανεκτίμητο πνευματικό άνθρωπο που πρόσφερε και προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες…
 Τον τιμούν εκπρόσωποι της Πολιτείας.
 Τον τιμούν εκπρόσωποι φορέων, με επικεφαλής την Μητέρα και Τροφόν του Γένους μας Εκκλησία. Και τον τιμούμε όλοι εμείς,  γιατί  εκτιμούμε την γενικότερη ανιδιοτελή προσφορά  και αφιέρωσή του  στη θεραπεία της παιδείας και στην επιστήριξη των ιδεωδών της Πίστης και της Πατρίδας μας… Η προσφορά του τιμωμένου επί μισόν και πλέον αιώνα και προπαντός το ήθος, η ανιδιοτέλεια, η προσήνεια, η σύνεση, η μεθοδικότητα, η αντικειμενικότητα, η πολυμάθεια και η πολυγνωσία του, η ανυπόκριτη αγάπη και η παντοιοτρόπως εκδηλούμενη χαρά για την πρόοδο των συνανθρώπων του, δημιουργούσαν μόνον φίλους…». Και κατέληξε: «… το νόημα της εκδήλωσης αυτής είναι διφυές, διότι, αφενός, απονέμεται επιβαλλόμενη τιμή προς έναν έγκριτο εκπαιδευτικό λειτουργό, ο οποίος διεύρυνε τις  δραστηριότητές του επωφελώς και σε άλλους ευεργετικούς τομείς, εθνικούς και κοινωνικούς, αφετέρου δε ταυτόχρονα προβάλλεται υπόδειγμα προς μίμηση και κατατίθεται μαρτυρία «διά τους επιγιγνομένους», όπως ο ίδιος θα έλεγε.
     Φυσικά, η απονεμόμενη απόψε τιμή στο σοφό Δάσκαλό μας κ. Παναγιώτη Βλάχο  είναι συνέχεια και άλλων προηγουμένων, όπως η εκ μέρους του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ευαρέσκεια «διά την πέρα του καλώς νοουμένου καθήκοντος εκτέλεσιν των καθηκόντων του», αλλά και η απονομή τιμητικών διπλωμάτων και μεταλλίων από διάφορα Επιστημονικά Ιδρύματα και πολιτιστικούς φορείς, με επιστέγασμα τη βράβευσή του  από το κορυφαίο Πνευματικό Ίδρυμα της Χώρας, την Ακαδημία Αθηνών «διά το άξιον λόγου παιδευτικόν τε συγγραφικόν τε και κοινωνικόν αυτού έργον».
 Πέραν της ομόθυμης απόφασης του Δ.Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης, για την απονομή τιμής στον κ. Παναγιώτη Βλάχο, ας μου επιτραπεί και πάλι προσωπικά να εκφράσω  τη χαρά και τη συγκίνησή μου για την παρουσία του ανάμεσά μας από τα μαθητικά μας χρόνια  μέχρι σήμερα καθώς και τις ευγνώμονες ευχαριστίες μου για όσα   χρηστά και επωφελή  μάθαμε και πιστωθήκαμε από Αυτόν, ωσαύτως δε να εκφράσω και την ενδόμυχη ευχή να συνεχίσει την προσφορά του επί πολλά έτη ακόμη και με υγεία.
     Σεβαστέ μας Διδάσκαλε, παρακαλώ δέξου την ευγνωμοσύνη μας ως εύχυμους καρπούς καλλίκαρπων δέντρων, τα οποία με τα στοργικά χέρια σου σε τρυφερή ηλικία στέριωσες προς προστασία από ενάντιους ανέμους και πότισες με διαυγές πνευματικό ύδωρ, ώστε αναδείχθηκαν καλλίκορμα, ευθαλή και καρποφόρα.
        Γι’ αυτό κι εμείς:
         Σας σεβόμαστε,
        Σας θαυμάζουμε,
        Σας αγαπάμε,
         Σας τιμούμε,
        Σας ευγνωμονούμε!».
       Μετά την εναρκτήρια προσφώνηση ακολούθησαν  χαιρετισμοί – μηνύματα από τους:
       - Εκπρόσωπο του Μακαριοτάτου  Αρχιεπισκόπου Aθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου πανοσιολογιότατο αρχιμανδρίτη - ιεροκήρυκα του καθεδρικού Ιερού Ναού Αθηνών π. Χρυσόστομο Παπαθανασίου
            - Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. κ. Νικόλαο
 - Εκπρόσωπο του Σεβασμιοτάτου   Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. κ. Ευσεβίου, Προέδρου του Ιδρύματος «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ», αιδεσιμολογιότατο π. Χαρίτωνα
 - κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, τ. Πρύτανη Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρο Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (μήνυμα)
 - κ. Κλεομένη Κουτσούκη, Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών
 - κ.Νικόλαο Μπρατσιώτη, Καθηγητή Πανεπιστημίου, Πρόεδρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού
 - κ. Κέλλυ Μπουρδάρα, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Βουλευτή, Υφυπουργό, Αντιδήμαρχο Δήμου Αθηναίων.
 - κ. Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Πρόεδρο Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων
 - κ. Κωνσταντίνο Μικρούδη, Πρόεδρο Ενώσεως Επιθεωρητών  Μ.Ε. 
 - κ. Ελευθέριο Ζιαζόπουλο , τ. Γ.Ε.Μ.Ε., Πρόεδρος Χ.Ε.Ε.Λ.
 - κ. Ηλία Παπαγεωργίου, Επίτ. Σύμβουλος Επικρατείας, Πρόεδρο Συλλόγου «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΑΙ» 
 - κ. Γεώργιο Κουβέλη, Επίτιμο Εισαγγελέα Εφετών, Πρόεδρο  του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών.
 Οι χαιρετισμοί όλων ήταν θερμότατοι και γεμάτοι αγάπη και θαυμασμό για τον τιμώμενο κ. Παπαγιώτη Βλάχο. 
 Στη συνέχεια  άρχισε το β΄ μέρος κατά το οποίο αναπτύχθηκαν οι εισηγήσεις:
 -  « Ο κ. Παναγιώτης Κ. Βλάχος ως εκπαιδευτικός», από τον  κ. Αθανάσιο Δ. Σταμάτη, Φιλόλογο
 -  «Το συγγραφικό έργο του κ. Παναγιώτη  K.  Βλάχου», από τον κ. Ανάργυρο – Ιωάννη Μαυρομύτη, Ιστορικό ερευνητή – συγγραφέα
 -  «Η  κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα του κ.Παναγιώτη Κ.  Βλάχου στο Καρπενήσι», από τον κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου – Μποτονάκη, Δρ. Φιλολ., Δ/ντρια Γενικών Αρχείων Κράτους - Αρχεία Ν. Ευρυτανίας.
 -  «Η  πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα του κΠαναγιώτη  Κ. Βλάχου στην Αθήνα»,  από τον κ. Βασίλειο Τριχιά, Φιλόλογο – Λυκειάρχη.
   Οι παραπάνω κύριοι ομιλητές με τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους συνήρπασαν το πολυπληθές ακροατήριο της κατάμεστης αίθουσας της Εταιρείας Φίλων του Λαού και καταχειροκροτήθηκαν.
   Ακολούθως και μετά από μικρό διάλειμμα (με δεξίωση) έγιναν οι παρακάτω σύντομες, αλλά αξιόλογες και σημαντικές παρεμβάσεις για τις λοιπές δραστηριότητες του κ. Παν. Βλάχου:
- «Ο κ. Παναγιώτης Κ. Βλάχος ως άμισθος Επιμελητής Αρχαιοτήτων Ν.  Ευρυτανίας», από την  κ. Eλένη Σιαξαμπάνη, Αρχαιολόγο.
- «Ο Επιθεωρητής κ. Παναγιώτης Κ. Βλάχος και η παρουσία του στην  Ήπειρο», ΄   από τον κ. Απόστολο Παπαθεοδώρου, τ. Γ.Ε.Μ.Ε.
-  «Δάσκαλε, σε θυμάμαι», από τον κ. Χρυσόστομο Πάνου, Πρόεδρο Πρωτοδικών Διοικητικών Δικαστηρίων.
-  «Παναγιώτης Κ. Βλάχος: Ο Μεγάλος Δάσκαλος», από τον  κ. Ιωάννη Μάγκα,  Πολιτικό Μηχανικό Ε.Δ.Ε.
-  «Ο κ. Παναγιώτης Κ. Βλάχος και η Χριστιανική Ένωση Εκπ/κών Λειτουργών», από τον κ. Ιωάννη Χούπα, Μαθηματικό, Γυμνασιάρχη.
- «Παναγιώτης Κ. Βλάχος. Αποτίμηση της παρουσίας του ανάμεσά μας», από τον  κ. Παναγιώτη Κ. Τσούκα, Πάρεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
     Μετά τις  παραπάνω παρεμβάσεις έγινε απονομή τιμών από τους:
       - Νομάρχη Ευρυτανίας κ. Κωνσταντίνο Αθ. Κοντογεώργο
       - Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Βασίλειο Καραμπά
       - Πρόεδρο της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Κων. Αντ. Παπαδόπουλο.

       Στο τέλος της εκδήλωσης, την οποία με άψογο τρόπο διηύθυνε ο Σύμβουλος Επικρατείας κ. Παναγιώτης Κ. Τσούκας, έλαβε το λόγο ο τιμώμενος κ. Παναγιώτης Βλάχος, ο οποίος λίαν συγκινημένος και με τη γνωστή ευφράδεια λόγου ευχαρίστησε τόσο τους οργανωτές και τους ομιλητές, όσο και όλους όσους παραβρέθηκαν στην λαμπρή αυτή  εκδήλωση, που - κατά κοινή ομολογία - ήταν μια πνευματική μυσταγωγία, ανεπανάληπτη, η οποία θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη όλων μας.
       Σημειώνεται ότι την εκδήλωση αυτή τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός των προαναφερομένων και ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος του Αρείου Πάγου  κ. Ιωάννης Γρίβας, ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Ηλίας Καρανίκας, ο βουλευτής Υπολοίπου Αττικής και π. Υφυπουργός κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Καραγκούνης, ο ευρυτανικής καταγωγής Δήμαρχος Βύρωνα κ. Χαρδαλιάς, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Χρ. Μπούρας, αρκετοί πανεπιστημιακοί καθηγητές, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, στρατηγοί ε.α., ιερείς, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων κ. ά.
       Τέλος, μηνύματα έστειλαν ο Καθηγητής Πανεπιστημίου των Η.Π.Α. κ. Ανδρέας Καμπιζιώνης - αντιπρόσωπος της Πανευρυτανικής Ένωσης στις Η.Π.Α.,-  ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Λεωνίδας Μανωλίδης,  η Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου, ο Δήμαρχος Δομνίστας κ. Γιάννης Σταμάτης, ο Ιερομόναχος π. Αγαθάγγελος Λαυριώτης (Παπάγγελος) κ.ά.

( Δ.Σ.  Πανευρυτανικής )


« … Άλλοι λαοί διαθέτουν μήκη και πλάτη γης, είναι όγκοι υλικής δυνάμεως και κάτοχοι εξειδικευμένης τεχνολογίας. Ημείς κατέχομεν, ως μόνην αδαπάνητον ύλην, το πνεύμα, εις την καλλιέργειαν του οποίου πρέπει να εμμείνωμεν, πριν η αβεβαιότης της εποχής μας ασκήση ζημιογόνον την επίδρασήν της. Η δια της παιδείας πνευματική ανάπτυξις αποτελεί την σώτειραν «σχεδίαν» του βίου, καθίσταται σύγχρονον επιτακτικόν εθνικόν χρέος, είναι υπόθεσις καθολική και υποχρέωσις αδήριτος. Επάναγκες δια της παρεχόμενης παιδείας να συντελήται εναρμόνισις της διαχρονικής δεοντολογίας, όπως εκφράζεται δια των σταθερών της παραδόσεως δεδομένων, με τα επιτακτικά αιτήματα των καιρών, νοούμενα ως επιβαλλόμενη πρόοδος και αναγκαίος δια την ζωήν εκσυγχρονισμός. »

    Παναγιώτης Κ. Βλάχος
Το Πρόβλημα της Παιδείας
    Κρίσις και Υπέρβασις,
Αθήναι 1999, σελ. 11. , μηνύματα           Τριμηνιαίο  πολιτιστικό  περιοδικό  για  την  προβολή  της   Ε υ ρ υ τ α ν ί α ς     


< Προηγ.   Επόμ. >
2dimarxio08.JPG
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' Άγραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 
    Αρχείο ηχογραφήσεων         Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  

 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE