header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  Ά γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         


Warning: html_entity_decode(): charset `ISO-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /services/webpages/util/y/z/yzetp9ra.vodafonehosting.gr/public/includes/pathway.php on line 16
Αρχική arrow Νέα | arrow Ο χορός του συλλόγου Αγραφιωτών 2010
Ο χορός του συλλόγου Αγραφιωτών 2010 Εκτύπωση E-mail

      31/01/2010
 
     Ο σύλλογος των  Αγραφιωτών  Αγράφων  Ευρυτανίας
  " Τ'  Ά γ ρ α φ α ",  πραγματοποίησε τον ετήσιο χορό του, την  Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010 στις 13:30, στο κοσμικό κέντρο  "ΑΓΡΙΜΙΑ",  ( Λιοσίων 7 & Βατσαξή 4) στο κέντρο της Αθήνας, με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
                                                  ( ρεπορτάζ  -  Χρήστος Γ. Κίτσιος )

     Πέρασε σχεδόν ένα εξάμηνο από τα ανταμώματα του καλοκαιριού στα χωριά μας και εμείς οι Αγραφιώτες που ζούμε στην Αθήνα νοσταλγήσαμε τους πατριώτες μας και τις όμορφες στιγμές που περάσαμε. Με αφορμή το άνοιγμα του Τριωδίου και με τη γλυκιά ανάμνηση του καλοκαιρινού μας ανταμώματος, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο σύλλογός μας διοργάνωσε τον ετήσιο χορό του με σκοπό να ανταμώσουν όλοι οι Αγραφιώτες στην Αθήνα και να γιορτάσουν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο γνωστό του είδους κοσμικό κέντρο και  με την εγγύηση στη διασκέδαση του Γιώργου Μπέκιου και της παρέας του, Κώστα Σαφέτη, Καψάλη, Μπακοδήμου και Μάκη Τσίκου στο κλαρίνο.
     Η εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό της προέδρου του συλλόγου Έλλης  Γατή, η οποία καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους επισήμους και όλους τους Αγραφιώτες και φίλους τους που παραβρέθηκαν, ευχόμενη υγεία και δημιουργικότητα για το νέο έτος. Κάνοντας μία ανασκόπηση στις μέχρι τώρα δραστηριότητες του συλλόγου, μεταξύ άλλων τόνισε ότι: "... ομολογουμένως είναι επιτακτική η ανάγκη εδώ και χρόνια να εορτάζεται το Αγραφιώτικο αντάμωμα την ημέρα της Παναγίας και αναλογιζόμενοι την άρρηκτα συνδεδεμένη παράδοση του τόπου, της πατρίδας και του έθνους μας με τη θρησκεία , αποφασίσθηκε ομόφωνα το Αγραφιώτικο αντάμωμα να εορτάζεται σε συνεχή βάση την ημέρα της Παναγίας, πιστεύοντας ότι εν προκειμένω του αρμόζει..."
 
     Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη επιτυχημένη διοργάνωση και διεξαγωγή του πρώτου τουρνουά Δηλωτής και Τάβλι στ'  Άγραφα, μία ιδέα και πρόταση του agrafiotis.gr, η οποία ενθουσίασε και θα συνεχιστεί.
     Με ιδιαίτερη χαρά, ανακοίνωσε την έκδοση της πρώτης Αγραφιώτικης εφημερίδας!  Το πρώτο φύλλο θα ταχυδρομηθεί λίγο πριν το Πάσχα και οι απανταχού  Αγραφιώτες και φίλοι των Αγράφων θα μπορούν να ενημερώνονται για τις δραστηριότητες και τα νέα του συλλόγου και των Αγράφων, αλλά και να ενημερώνουν με δικά τους άρθρα και σχολιασμούς. Όπως είπε:  "Θέλουμε ο κάθε Αγραφιώτης να συμμετέχει ώστε να λειτουργούμε το εγχείρημά μας συλλογικά , με διαφάνεια και με απόλυτα πλουραλιστικό τρόπο".
     Επίσης δεν παρέλειψε να θέσει ερωτήματα στον δήμαρχο, που αφορούν στο δρόμο των Αγράφων και στην συντήρηση του ιστορικού πετρογέφυρου, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την συνέπεια των χρονοδιαγραμμάτων.
     Τελειώνοντας, αφού συνεχάρη την ποδοσφαιρική ομάδα  Α.Ο. ΑΓΡΑΦΩΝ  για την μέχρι τώρα απίστευτη πορεία της στο τοπικό πρωτάθλημα,  ευχαρίστησε τον κάθε Αγραφιώτη ξεχωριστά, τους χορηγούς του συλλόγου, τους αφούς Χόντου ( γνωστούς επιχειρηματίες και συμπατριώτες μας της αλυσίδας  H O N D O S   C E N T E R  ) και τον Στέφανο Κωστούλα συγχαίροντάς τον ιδιαίτερα για την πανελλήνια διάκρισή του ως manager επιχειρήσεων της χρονιάς που πέρασε και ο οποίος μάλιστα έχει βραβευθεί από την Εμπορική Bank.


     Ο δήμαρχος Αγράφων Χρήστος Μπούρας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας "Τα νιάτα έχουν ανησυχίες και εμείς έχουμε τις ίδιες", απαντώντας στην ερώτηση της προέδρου για το πετρογέφυρο του χωριού και  δήλωσε ότι αν δεν προχωρήσει η συντήρηση από κεφάλαια του προγράμματος "Πίνδος", ο δήμος θα χρηματοδοτήσει το έργο αυτό. Επίσης δήλωσε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό του συλλόγου σε όλες του τις εκδηλώσεις και στην έκδοση της νέας εφημερίδας, τονίζοντας ότι «αν είναι να εκδόσουμε μία εφημερίδα, πρέπει να είναι αξιοπρεπής και να έχει κάτι το διαφορετικό από τις υπόλοιπες που κυκλοφορούν»
     Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία του δρόμου των Αγράφων, τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο μεγάλων και απρόβλεπτων αλλαγών και θα πρέπει να έχουμε αισιοδοξία υπομονή και γερά νεύρα. Φανερά προβληματισμένος, είπε ότι ο δήμαρχος εκτελεί τις εντολές του δημοτικού συμβουλίου και της κοινωνίας και ότι "... η υφαρπαγή μιας υπόσχεσης, δεν βαραίνει το δήμαρχο, αλλά βαραίνει αυτόν που τη δίνει ..."    
     Ανήσυχος για την νέα επερχόμενη διοικητική διαίρεση της χώρας τόνισε ότι η χρονιά αυτή θα είναι σημαντική για την εξέλιξη της υπόστασης του δήμου των Αγράφων, καλώντας όλους να δώσουν τη μάχη για τη διατήρηση του ονόματος του ιστορικού αυτού δήμου. "Δεν είμαστε το κέντρο της Ελλάδας, αλλά έχουμε την ιστορία μας, τις αξίες μας και την γεωμορφολογία μας ... το όνομα  Άγραφα είναι περιουσία όλων των Ευρυτάνων και η ιστορία θα μας κρίνει πολύ αυστηρά αν το χάσουμε ..." Συνεχίζοντας είπε ότι είναι μία μεγάλη ευκαιρία να διατρανώσουμε αυτό αίτημά μας για την διατήρηση του ονόματος, την Τετάρτη 3 Μαρτίου στην παρουσίαση των πρακτικών του ιστορικού συνεδρίου, στην παλαιά βουλή.

Βαγγέλης Κατσιφός     Ο Βαγγέλης Κατσιφός, πρώην και πρώτος δήμαρχος των Αγράφων με τη σημερινή μορφή, αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους παρευρισκόμενους, ευχαρίστησε την πρόεδρο και το Δ.Σ. του συλλόγου για την προσφορά τους στον τόπο μας. Δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει για την δημιουργία της πρώτης εφημερίδας στην ιστορία του συλλόγου.
      Συμφώνησε με το δήμαρχο ότι το όνομα  Άγραφα και ο δήμος Αγράφων πρέπει να διατηρηθούν με κάθε τρόπο, αλλά το αίτημα αυτό έπρεπε να το είχαμε σαν πρώτη προτεραιότητα πολύ νωρίτερα και όχι τελευταία στιγμή. Όπως χαρακτηριστικά είπε " Μήπως είναι αργά για δάκρυα Στέλλα! ". Τέλος αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα της επιτυχημένης απογραφής του 2001 και πρότεινε στο κόσμο να κάνει και πάλι την επανάσταση της απογραφής, τον ερχόμενο χρόνο  και να στηρίξει τα χωριά μας.

Θεόδωρος Μπαμπαλής     Ο Θεόδωρος Μπαμπαλής αναφέρθηκε στη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας και την ανάγκη ανάπτυξης του δήμου, με επιχειρήματα την ιστορία της περιοχής και την ιδιαίτερη μορφολογία του ορεινού και δύσβατου αυτού τόπου. Όπως είπε, "πρέπει επιτέλους να πετύχουμε και εμείς μία σύγκλιση στην υποδομή και στην ανάπτυξη με τους υπόλοιπους δήμους της χώρας".
     Για το δρόμο των Αγράφων, μίλησε "για καλοκαιρινές υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν", όπως η αποπεράτωση του έργου του δρόμου Κρέντη – Βαρβαριάδα μέχρι τον Νοέμβριο και η μελέτη του υπόλοιπου κομματιού μέχρι το τέλος του περασμένου χρόνου.
     Τελειώνοντας μετέφερε στον κόσμο τις ανησυχίες του για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στην περιοχή μας με απρόβλεπτες συνέπειες. Όπως είπε, "  τα Άγραφα ανήκουν στους Αγραφιώτες. Αγαπάμε το καταπράσινο αυτό μνημείο της φύσης και δεν θέλουμε τα βουνά μας να μετατραπούν σε ένα νεκροταφείο από παλιοσίδερα και τσιμέντα ".

     Χαιρετισμό και ευχές για υγεία και πρόοδο απηύθυναν επίσης με την σειρά: ο αντινομάρχης Ευρυτανίας Δημήτρης Τσιώλης εκπροσωπώντας τον νομάρχη Ευρυτανίας, ο πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης Κώστας Παπαδόπουλος, ο έφορος του συλλόγου και πρώην πρόεδρος  Λάμπρος Γατής, ο πολιτευτής Ευρυτανίας Σεραφείμ Λιάπης, ενώ ο βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας έστειλε τις θερμές ευχές του μέσω επιστολής.
                          
      Οι περίπου διακόσιοι πενήντα καλεσμένοι απόλαυσαν το πλούσιο μενού και το άφθονο κρασί. Το χορό άνοιξε ο δήμαρχος Χρήστος Μπούρας με το ΔΣ του συλλόγου, με το τραγούδι που αστειευόμενος χάρισε ο καλλιτέχνης Κ. Σαφέτης στο δήμαρχο « με παπούτσια σκονισμένα από το χωματόδρομο έρχομαι από την Αθήνα όλο τον καρόδρομο.. » Μέχρι αργά το απόγευμα γλέντησαν οι Αγραφιώτες και οι φίλοι των Αγράφων στους ρυθμούς της δημοτικής μουσικής με τους κορυφαίους του είδους.  
        Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλά πρόσωπα από τον πολιτικό και τον πολιτιστικό χώρο της Ευρυτανίας και κυρίως του δήμου Αγράφων. Αναφορικά παραβρέθηκαν :

Ο δήμαρχος Αγράφων Χρήστος Μπούρας
Η πρώην αντινομάρχης Ευρυτανίας κα Όλγα Διώτη
Ο πρώην αντινομάρχης και νυν νομαρχιακός σύμβουλος Δήμητρης Τσιώλης
Ο αντιδήμαρχος Καρπενησίου Κωνσταντίνος Καρβέλης
Ο πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης Κώστας Παπαδόπουλος
Ο ταμίας της Πανευρυτανικής Βασίλειος Σιορόκος
Ο πρώην και πρώτος δήμαρχος του δήμου Αγράφων με τη σημερινή του μορφή και νυν δημοτικός σύμβουλος Ευάγγελος Κατσιφός
Ο δημοτικός σύμβουλος Αγράφων Θεόδωρος Μπαμπαλής
Ο δημοτικός σύμβουλος Αγράφων Λόζος Θεοφάνης
Ο πρόεδρος Συλλόγου Κλειτσιωτών Φώτης Κουλαρμάνης
Η πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων Βάσω Χαλκιά
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Ευρυτανίας Ελένη Ζαγανιάρη
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πετριλιωτών κος Καπούλας
Ο πρόεδρος του συλλόγου Μ.Βραγγιανιτών "Αναστάσιος Γόρδιος"  Κων/νος Τσιώλης
Κουλαρμάνης, Κουλαρμάνη, Χαλκιά, Τσιώλη, Τσιώλης Ο πρόεδρος Συλλόγου Σιβίστας κος Ζαρμακούπης
Ο χορηγός του Συλλόγου Στέφανος Κωστούλας
Ο πολιτευτής Ευρυτανίας Κων/νος Μπουμπουρής
Ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου Μαράθου Ηλίας Μπουμπουρής
Ο πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου μας Πέτρος Νικολάου
Η Αγγελική Σκοτίδα ως μέλος της προσωρινής διοικούσης επιτροπής της Ένωσης Γυναικών Ευρυτανίας και Αειφόρου Ανάπτυξης.
Ο Σύλλογος Αγραφιωτών Αγράφων Ευρυτανίας ευχαριστεί όλους τους Αγραφιώτες και φίλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους.
                       
   Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
           Το Δ.Σ του Συλλόγου                    τηλ. και   (πληροφορίες για το σύλλογο)

              Η πρόεδρος                            Τα  μέλη                               Ο γεν.. γραμματέας
           Ε Λ Λ Η   Γ Α Τ Η                                                               Α Γ Γ Ε Λ Ο Σ   Φ Ω Λ Ι Α Σ
    
" Όπως διαβαίνουμε αυτόν τον μήνα του χρόνου τον πρώτο, με όρεξη για δημιουργία , με καλή διάθεση και με χαμόγελο , έτσι όμορφα να κυλήσει και η υπόλοιπη χρονιά για όλους με υγεία και αγάπη! Ελπίζουμε να ανταμώσουμε όλοι μας και τούτο το καλοκαίρι στο πατροπαράδοτο αντάμωμά μας , το Δεκαπενταύγουστο , της Παναγίας! "


                                                                          ( ρεπορτάζ  -  Χρήστος Γ. Κίτσιος )
< Προηγ.   Επόμ. >
2brisi01.JPG
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' Άγραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 
    Αρχείο ηχογραφήσεων         Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  

 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE