header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  Ά γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         


Warning: html_entity_decode(): charset `ISO-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /services/webpages/util/y/z/yzetp9ra.vodafonehosting.gr/public/includes/pathway.php on line 16
Αρχική arrow Νέα | arrow Μαρία Καρδαρά - Φλουρί Κωνσταντινάτο
Μαρία Καρδαρά - Φλουρί Κωνσταντινάτο Εκτύπωση E-mail
 Τη  Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στις 18:30 στο βιβλιοπωλείο "Ελευθερουδάκης", Πανεπιστημίου 17 στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Καρδαρά     Φ λ ο υ ρ ί   Κ ω ν σ τ α ν τ ι ν ά τ ο 
   Για το βιβλίο μίλησαν: ο Μίμης Ανδρουλάκης (βουλευτής β Αθηνών, συγγραφέας), ο Δημήτρης Καραμβάλης (δοκιμιογράφος, συγγραφέας) και ο Κώστας Παπαδόπουλος  (πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης, συγγραφέας).

     Στις 18:30 τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009, στο βιβλιοπωλείο "Ελευθερουδάκης" έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Καρδαρά "Φλουρί Κωνσταντινάτο". Από νωρίς το απόγευμα πολλοί Ευρυτάνες και όχι μόνο, συγκεντρώθηκαν στον έκτο όροφο του βιβλιοπωλείου.
                                
     Την εκδήλωση συντόνισε η Ελένη Κεχαγιόγλου, υπεύθυνη του τμήματος λογοτεχνίας των εκδόσεων "Ελληνικά Γράμματα".
     Πρώτος το λόγο πήρε ο Μίμης Αδρουλάκης, ο οποίος με το χαρισματικό και  χιουμοριστικό του τρόπο, "... ρε Μαρία, που τα ξέρεις εσύ αυτά τα πράγματα ; ..." έδωσε ένα διαφορετικό χρώμα στην παρουσίαση του βιβλίου. Ακολούθησαν ο Δημήτρης Καραμβάλης και ο Κώστας Παπαδόπουλος. Στο τέλος, αποσπάσματα του μυθιστορήματος διάβασαν οι ποιήτριες Εύα Χαλκιαδάκη και Έφη Γιακανίκη, η οποία μάλιστα εξέπληξε το ακροατήριο  τραγουδώντας το γνωστό δημοτικό τραγούδι "Μία βοσκοπούλα αγάπησα" 
 
(Στη φωτό από αριστερά:  Ελένη Κεχαγιόγλου, Μαρία Καρδαρά, Μίμης Ανδρουλάκης, Κώστας Παπαδόπουλος, Εύα Χαλκιαδάκη και Έφη Γιακανίκη.)
Δημήτρης Καραμβάλης    Κώστας Παπαδόπουλος    Γιακανίκη Εύη
     Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους, ο βουλευτής Κώστας Γείτονας, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Χρήστος Πρωτόπαπας, ο πολιτευτής Ευρυτανίας Γιώργος Λάγαρης, από την Πανευρυτανική Ένωση ο Βασίλης Σιορόκος, οι δημοσιογράφοι: Ελένη Ζαγανιάρη, Κώστας Μήτσιος, και Ηλίας Προβόπουλος. Εμείς, σαν Αγραφιώτικη ιστοσελίδα, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και τους: Ηλία Μπουμπουρή από το Μάραθο, και  Λάμπρο Γεωργίου από το Τροβάτο που παραβρέθηκαν σε αυτή την Ευρυτανική εκδήλωση.
              Κώστας Γείτονας                    Γιώργος Λάγαρης
     Η κατάθεση ψυχής του γεμάτου ανθρωπιά μυθιστορήματος της Μαρίας Καρδαρά και η σωστή επιλογή της εποχής παρουσίασης του βιβλίου από τα "Ελληνικά Γράμματα", θα είναι σίγουρα μία επιτυχημένη συνταγή για το   Φ λ ο υ ρ ί   Κ ω ν σ τ α ν τ ι ν ά τ ο   τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων.                             ( ρεπορτάζ - Χρήστος Γ. Κίτσιος )


     Τα πάντα ήταν σκληρά σε εκείνο τον τόπο. Τα βουνά, κρεμασμένα στα ουράνια, ο ποταμός, σύνορο αδιάβατο, και το χώμα στις πλαγιές της Χελιδόνας, λιγοστό. Οι άνθρωποι πάλευαν, συμφιλιωμένοι, με τη φύση για να επιβιώσουν. Άλλοι έπαιρναν το δρόμο της προσφυγιάς προς την Αμερική ή την Αυστραλία. 
     Η ζωή έγινε ακόμη πιο δύσκολη τη νύχτα που στην κορυφή του βουνού αναμετρήθηκαν με τα όπλα οι άντρες. Εκείνη η νύχτα σαν να καθόρισε την ιστορία του τόπου και τη μοίρα των γυναικών μιας οικογένειας.
     Τρεις γυναίκες, με πείσμα και επινοητικότητα, αυτοθυσία και γενναιότητα ψυχής αφηγούνται τις μνήμες τους: Κατοχή, Εμφύλιος, εσωτερική μετανάστευση στην πόλη, αλλά και έρωτες που δεν ευτύχησαν, επιθυμίες που δεν ευοδώθηκαν, μια εποχή που οι γυναίκες ήταν ή του πατρός τους ή του αντρός τους. Καταθέτουν τη διαδρομή της ζωής τους, που ακολουθεί την τύχη του κωνσταντινάτου, του φλουριού που χαρίζει τύχη στον κάτοχό του, του χαμένου φλουριού που θα λάμψει και πάλι στην παλάμη της τρίτης γενιάς. 

     Ένα βιωματικό μυθιστόρημα, το οποίο αφηγείται τη ζωή μίας οικογένειας και αναπλάθει έτσι τη ζωή ολόκληρης της υπαίθρου, καθώς, εν πολλοίς, και το δράμα της Ελλάδας, γραμμένο στη ζωντανή δημώδη γλώσσα που αξιοποιεί δημιουργικά το δημοτικό τραγούδι.


Καρδαρά Μαρία      Η Μαρία Καρδαρά γεννήθηκε στη Χελιδόνα Ευρυτανίας και ζει στην Κηφισιά. Είναι αγιογράφος και διδάσκει βυζαντινή αγιογραφία στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς. Γράφει ποίηση και έχει αποσπάσει αρκετές διακρίσεις και βραβεία από διάφορους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.
     Το βιβλίο «Φλουρί Κωνσταντινάτο» κέρδισε το πρώτο βραβείο μυθιστορήματος σε πανελλήνιο διαγωνισμό της Πανελληνίας Ένωσης Λογοτεχνών.
     Είναι μέλος της Πανευρυτανικής Ένωσης, της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, της Διεθνούς Εταιρείας Λογοτεχνών και της UNESCO.


Έγραψαν για το βιβλίο: 


     [...] Το μυθιστόρημα, ξετυλίγοντας την ιστορία της κοπέλας και της οικογένειάς της, παρουσιάζει τις περιπέτειες ολόκληρου του χωριού. Το γεγονός, μάλιστα, πως πρωταγωνιστούν γυναίκες, είτε γιατί οι άντρες πολεμούν είτε γιατί είναι ανίκανοι και καφενόβιοι, προσδίδει έναν σχεδόν ηρωικό χαρακτήρα στον αγώνα τους για επιβίωση. Λ.χ., αν επέζησαν στην Κατοχή, έστω και χωρίς αλάτι και ζάχαρη, οφειλόταν στην επινοητικότητα της μάνας, που έφτιαχνε ψωμί από βελανίδι και λιοκούκι, από τριμμένο κουκούτσι ελιάς. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια ηθογραφία της σκληρής ζωής στο χωριό. Τη διήγηση διανθίζουν αναδρομές στα ειρηνικά χρόνια και όνειρα, τα οποία η αφηγήτρια θεωρεί προφητικά για τα μελλούμενα. 

     Μέσα από την αφήγηση προβάλλει η μικροϊστορία της Χελιδόνας. Είναι άξια προσοχής, αφού πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό χωριό, που εκφράζει τον αμιγώς ορεινό κόσμο και μια κλειστή κοινότητα. Η συγγραφέας δίνει ανάγλυφη εικόνα του τοπίου, ξεκινώντας από το πέτρινο εκατόχρονο σπίτι της, τους τρεις μαχαλάδες του χωριού και το βουνό της Χελιδόνας. Πάνω του βρίσκεται σκαρφαλωμένο το αλλοτινό Λάστοβο, που, με τις μετονομασίες, έγινε Χελιδόνα. Και ακόμη, το ποτάμι τους, ο Τρικεριώτης, τα αντικριστά χωριά στις άλλες βουνοπλαγιές, μέχρι το Μικρό Χωριό και τους δύο πύργους του Καραϊσκάκη στον Προυσσό. Τη μικροϊστορία της Χελιδόνας η Καρδαρά τη συνθέτει, παρουσιάζοντας κάποια έθιμα, όπως αυτά του γάμου, που παρατίθενται με κάθε λεπτομέρεια. Ακόμη, περιγράφοντας εργαλεία, χρηστικά αντικείμενα, εδέσματα μέχρι την εσωτερική επίπλωση και κατασκευή των σπιτιών. Τέλος, περισώζει το τοπικό ιδίωμα, παραθέτοντας και σχετικό γλωσσάρι. Και όλα αυτά χωρίς η αφήγηση να χάνει σε γλαφυρότητα. Αντίθετα, ζωηρεύει χάρις στις στιχομυθίες και, σε ορισμένα σημεία, αποκτά ελεγειακούς τόνους, καθώς ενσωματώνονται στίχοι από δημοτικά τραγούδια. 

     Μένει να αναφερθούμε στα εμπόλεμα πάθη, ιδιαίτερα τα εμφύλια. Αυτά ανιστορούνται, όπως ακριβώς τα βίωσε η αφηγήτρια, με την αγριότητα μοιρασμένη και στις δυο πλευρές. Ήταν "οι κεφαλές του χωριού", που αποφάσισαν να υποδεχτούν τους Γερμανούς "στο έμπα τ' Αϊ-Γιάννη" με τσίπουρα, φοβούμενοι τη φωτιά και την ατίμωση. Και λίγο αργότερα, οι ίδιοι αποφάσισαν, "σε μια οικογένεια που 'χε δυο άντρες, ο ένας να πάει αντάρτης και ο άλλος στο στρατό". Και πάλι, για την ασφάλεια του χωριού. Εκείνο που μάλλον δεν προέβλεψαν ήταν το μίσος, που οι ινστρούχτορες της κάθε πλευράς έσπειραν για να δημιουργήσουν αρραγή μέτωπα. Πάντως, η οικογένεια της αφηγήτριας, με γαμπρό αντάρτη, βοήθησε τους αντάρτες και αντιμετώπισε το μένος των Μάυδων και των παρακρατικών. 

     Ως μοναδική ηρωική φιγούρα προβάλλει ο Άρης Βελουχιώτης. "Έρχονται τα Χερουβείμ... και τα Σεραφείμ. Τάγματα αγγέλων... Ο Αϊ-Γιώργης έρχεται στ' άσπρο άλογο..." φώναζε ο πατέρας της, που τότε έβγαινε από επιδημία τύφου και "έλεγε διάφορα παράξενα". Η αφηγήτρια θυμάται τον Βελουχιώτη, μαυρογένη, με το μάτι του στυλωμένο στη Χελιδόνα. "Πήραν τα άλογα και τον ανήφορο για το βουνό". Πήγαιναν προς το Μικρό Χωριό. Την εκεί μάχη, η συγγραφέας την συνοψίζει με το γνωστό άσμα: 

     «Βαριά στενάζουν τα βουνά/ κι ο ήλιος συννεφιάζει./ Λαμποκοπούν γυμνά σπαθιά, / πέφτουν ντουφέκια ανάρια./ Ο Άρης κάνει πόλεμο,/ μ' αντάρτες παλικάρια.» Ήταν 18 Δεκεμβρίου 1942, όταν διακόσιοι αντάρτες είχαν απέναντί τους δυο χιλιάδες Ιταλούς και τους κατατρόπωσαν. Στο βιβλίο, πάντως, ο Βελουχιώτης μόλις που πιάνει δύο σελίδες. 

     Το μυθιστόρημα της Καρδαρά ζωντανεύει έναν κόσμο που έφυγε και μια εποχή που ετάφει οριστικά κάτω από τους νεωτερισμούς μιας άλλης. Καθόλου τυχαία, ο Χαριτόπουλος αποκαλεί την Χελιδόνα Καρπενησίου "μικρή Ελβετία". Αυτό είναι για τον σημερινό Έλληνα, που έρχεται εδώ ως επισκέπτης, είτε για να προσκυνήσει το Μοναστήρι του Προυσσού είτε για τα χειμερινά σπορ που προσφέρει η περιοχή. Πάλι καλά, που κάποιες κόρες της Χελιδόνας ανιστορούν τις διηγήσεις, με τις οποίες μεγάλωσαν. 

Μάρη Θεοδοσοπούλου, Εποχή, 25.10.2009 


 ΣΕΙΡΑ: Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΜΑΛΑΚΟ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Κοροπούλης
ΣΕΛΙΔΕΣ: 183 - ΕΤΟΣ: 2008
ΤΙΜΗ: 13.5 €

 Κεντρική Διάθεση/ διανομή του βιβλίου στη διεύθυνση:
Ζωοδόχου Πηγής 21 & Τζαβέλα 1, 106 81 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 3302033, Fax: + 30 210 3817001

 Δείτε επίσης:  " Αγραφιώτικα Βιβλία "

< Προηγ.   Επόμ. >
2vragiana_br01.JPG
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' Άγραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 
    Αρχείο ηχογραφήσεων         Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  

 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE