header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  Ά γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         


Warning: html_entity_decode(): charset `ISO-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /services/webpages/util/y/z/yzetp9ra.vodafonehosting.gr/public/includes/pathway.php on line 16
Αρχική arrow Νέα | arrow ΑΓΡΑΦΑ - Πόνος και Νοσταλγία
ΑΓΡΑΦΑ - Πόνος και Νοσταλγία Εκτύπωση E-mail

  28/10/2009    Κατάθεση ψυχής αποτελεί η νέα ποιητική συλλογή του πατριδολάτρη δασκάλου από τα Μεγάλα Βραγγιανά  Αγράφων Ευρυτανίας, Νικολάου Γ. Αλεξάκη. Μία συλλογή (121) ποιημάτων που μιλούν για την αγάπη, την ιστορία και το φυσικό κάλλος της  ιδιαίτερης πατρίδας του, τα Μεγάλα Βραγγιανά και την ευρύτερη περιοχή των Αγράφων Ευρυτανίας. Μία καταγραφή βιωμάτων της πάλης με την καθημερινότητα, αλλά κυρίως με  ΠΟΝΟ  και  ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ  για τη μεγαλύτερη δοκιμασία,  της απώλειας ενός παιδιού ! ...

Περιοδικό "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ"
Χατζοπούλου 49,
17671 Καλλιθέα
                                22 Σεπτεμβρίου 2009
Μιχάλης Σταφυλάς     Αγαπητέ μου κ. Αλεξάκη,
     Τα καταχάρηκα τα "ΑΓΡΑΦΑ"!  Έχετε μέσα σας ένα γνήσιο ταλέντο με οίστρο Δημοτικού Τραγουδιού.
     Ο ρυθμός, οι επιτυχημένες ομοιοκαταληξίες, τα θέματα που εκφράζουν έναν κόσμο που πέρασε κι έναν κόσμο που έρχεται. Οι οραματισμοί του καθένα μας, που έζησε στο ύπαιθρο, δίνονται με ωραίο τρόπο και θα έλεγα με μια λεξιμαγεία.
     Συγχαρητήρια πολλά!  Σε ερχόμενο τεύχος θα τα ξαναπούμε.
                               Πολύ φιλικά
                          Μιχάλης Σταφυλάς


Περιοδικό "Θερμιώτικη Ηχώ"
Επιμέλεια Ιωάννης Β. Καρύτσας

     "..... Ποίηση γήινη, που ξεδιπλώνεται, αναπτύσσεται και απογειώνεται σαν χορός, σαρκώνοντας την αόρατη μουσική, που τη διευθύνει ο άνεμος της νοσταλγίας των βουνών της γενέτειρας. Είναι ποίηση αγάπης και παράθυρο ανοιχτό προς το φως της μνήμης των μοσχομυρωδάτων Αγράφων ....."
Παναγιώτης Κων. Βλάχος
Φιλόλογος
τ. ΓΕΝ.ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ Μ.Ε.
Καρυάτιδων 7 - τηλ. 210-9239652
11742 Αθήνα

Καρπενήσι 30/09/2009
Νικολάου Γεωργ. Αλεξάκη, ΑΓΡΑΦΑ: Πόνος και Νοσταλγία, Αθήναι 2009, σελ. 150.
Παναγιώτης Κ. Βλάχος     Με τον ως άνω τίτλον εκυκλοφόρησε Ποιητική Συλλογή του συνταξιούχου Εκπαιδευτικού Νικολάου Γ. Αλεξάκη, την οποίαν φιλοφρόνως μου απέστειλεν ο εκλεκτός συνάδελφος, θεράπων της Παιδείας οτρηρός και των Γραμμάτων εργάτης δόκιμος. Τον ευχαριστώ και εντεύθεν δια την αποστολήν και την προέχουσαν ειλικρινή αγάπην θερμήν αφιέρωσιν. Διεξήλθον τα ποιήματα της Συλλογής με ιδιαίτερον ενδιαφέρον, ανεπηρέαστος δε από τον στενόν συναισθηματικόν σύνδεσμον με τον πονήσαντα διατυπώνω τας δια το περιεχόμενόν της απόψεις μου.
     Το πρώτον ποίημα "Σφραγίδα αλήθειας" δίδει το περίγραμμα του περιεχομένου της Συλλογής και προϊδεάζει ψυχολογικώς τον αναγνώστην δια την περαιτέρω περιήγησίν του εις τον ποιητικόν της λειμώνα. Νοσταλγική αναδρομή και αγάπη προς την γενέτειραν υπό την ευρυτέραν της έννοιαν διαχέεται από τα πρώτα ποιήματα. Η φύσις, ο λαός και η ιστορία του εις την δαδρομήν του χρόνου σκιαγραφούνται με λόγον λιτόν και ουσιαστικόν περιοχόμενον. Την ψυχήν όμως του ποιητού - δασκάλου ιδιαίτατα συγκινεί η πλουσία πνευματική παράδοσις των Αγράφων.
     Προσηκόντως εξαιρείται η περιώνυμος Σχολή των Βραγγιανών με την δεσπόζουσαν μορφήν του δημιουργού της αίγλης της Οσίου Ευγενίιου του Αιτωλού και την πλειάδα των "εναρέτων, φλογερών, διασήμων και πολυμαθών" μαθητών του, οι οποίοι "Ήλιοι ανεδίχθησαν, αγωνιστές και σκαπανείς και κήρυκες χαλκέντεροι, δάσκαλοι και συγγραφείς. Ταπεινόφρονες και γενναιόψυχοι πατριώτες, αστείρευτοι Αρετής και Λευτεριάς αιμοδότες".
     Η γοητεία της φύσεως με την εναλλαγήν της ποικίλης βλαστήσεώς της από τα ταπεινά ευώδη " κίτρινα δακράκυα" ως "τις πολύκλαδες, ασημένιες, κυπελλοφόρες οξιές" και τα υψίκορμα "αειθαλλή, ακμαία κρανοέλατα", δίδει, κατά τον ποιητήν, ένα υπέροχον "αίσθημα ζωής" και ανακαλεί εις την μνήμην του αναγνώστου τον χαρακτηρισμόν της Ευρυτανίας από τον στυλίσταν του λόγου Ζαχαρίαν Παπαντωνίου ως "κοσμογονίας τοπίου".
     Επακολουθεί προσέγγισις εις ιστορικούς τόπους και σημαντικά γεγονότα της περιοχής με εύλογον την αναφοράν εις επιτερπείς αναμνήσεις από την φίλην γενέτειράν του, "το λαμπρό χωριό του", που "ζει αιώνια στη ψυχή του/ κι’ ομορφαίνει τη ζωή του". Και καταλήγει με αναφοράν εις τους νέους με διακριτικήν παροχήν νουθεσιών και δέησιν προς τον δοτήρα παντός αγαθού Παντοδύναμον Θεόν δια βίον ενάρετον, θεοφιλή και φιλάνθρωπον.
     Περαστικά της ζωής, πρόσωπα καθημερινά με τας περιπετείας των με συνανάμειξιν λαϊκών δοξασιών και πραγματικών γεγονότων, αναφορά εις την προγονικήν εύκλειαν και βιώματα νοσταλγικά, πόθοι κρυφοί, οι οποίοι ανακαλούν κατάλοιπα της μνήμης, ποιήματα με βαθύ θρησκευτικόν συναίσθημα και αγνήν πατριδολατρείαν συγκροτούν ένα άκρως ενδιαφέροντα ορμαθόν ποιητικόν. Εις ωρισμένα μάλιστα εξ’ αυτών ο αναγνώστης ανακαλύπτει τον εαυτόν του και δια των στίχων του ποιητού εξωτερικεύει προσωπικά συναισθήματα και εκφράζει ιδικούς του πόθους, ευχαρίστως δ’ εις ωρισμένα σημεία προσκρούει εις λεπτήν σάτιραν ή θωπεύουσαν ειρωνείαν.
     Φιλοσοφία της ζωής, στοχαστική θεώρησις του καθ’ ημέραν βίου, δεοντολογία διά τα εφήμερα και μεταφυσική των πραγμάτων θεώρησις αναπηδούν από το εις αλφαβητικήν ακροστιχίδα ποίημα "Μια Αλφαβήτα". Τα θέματα αυτά απαντώνται σποραδικά και εις άλλα ποιήματα της Συλλογής με έκδηλον φυσιολατρείαν και αισιοδοξίαν διά την αντιμετώπισιν και των εις ανθρώπινα λάθη οφειλομένων δυσαρέστων περιστατικών.
     Και ακολουθεί σειρά ποιημάτων, εις τα οποία κυρίαρχον θέσιν έχουν χαρακτηριστικοί τύποι ανθρώπων και παρουσίασις τοπίων της περιοχής ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους με αναφοράν εις τα Αγραφιώτικα χωριά, των οποίων εξαίρεται το φυσικόν μεγαλείον, προβάλλεται των κατοίκων ο χαρακτήρας και αξιολογείται η προσφορά εις τους διαφόρους τομείς του κοινωνικού βίου.
     Δεν δύναμαι να περατώσω την ανά τα ποιήματα της Συλλογής περιήγησίν μου χωρίς να υπογραμμίσω, με έκδηλον συναισθηματικήν φόρτισιν, την αναφοράν του αγαπητού φίλου-συνθέτου των εις προσφιλή του πρόσωπα. Αι μορφαί των γονέων, ιδιαιτέρως της μάννας, την οποίαν ο ποιητής Γ. Βερίτης αποκαλεί "γλυκύτατη, ουρανόσταλτη και ατίμητη", απαντώνται συχνά εις τους στίχους του με εκφράσεις τρυφερότητος, τιμής, σεβασμού και ευγνωμοσύνης.
     Την ψυχήν μου όμως κατανύσσει το ποίημά του "Γιώργο μου", με το οποίον κατακλείεται η Συλλογή. Εις τρεις τετραστίχους στροφάς περικλείεται ο πόνος διά την απώλειαν "λατρευτού" υιού, αλλά και ανθεί η πίστις ότι ευρίσκεται ήδη ευτυχής εις την Πολιτείαν των Αγγέλων. Άλλωστε, εις την ιεράν μνήμην του αφιερώνεται το βιβλίον από τους γονείς του Ευστρατίαν και Νικόλαον Αλεξάκην.
     Χωρίς την εκζήτησιν αισθητικών παρατηρήσεων η συνολική θεώρησις του περιεχομένου της καταξιώνει την Συλλογήν. Ο αναγνώστης ευρίσκεται ενώπιον πνευματικού δημιουργού, ο οποίος εκφράζεται "εκ βαθέων" με ειλικρίνειαν, απλότητα και σαφήνειαν εις γλαφυράν κατανοητήν γλώσσαν. Παρουσιάζει τον ψυχικόν του κόσμον με τα ποικίλα συναισθήματά του και καθιστά τον συνάνθρωπόν του κοινωνόν των, εφ’ όσον και εκείνος, "σάρκα φορών και τον κόσμον οικών" από ανάλογον διακατέχεται ψυχισμόν. Συγχαίρω τον εκλεκτόν εν Παιδεία συνάδελφον και αγαπητόν φίλον Νικόλαον δια την προσφορά του και εύχομαι έγκαρπον συνέχισιν των τερπνών εις τον ποιητικόν Ελικώνα περιηγήσεών του.
                                                                                  Παναγιώτης Κων. Βλάχος
Νίκος Γ. Αλεξάκης     Πληροφορίες σχετικά με την προμήθεια του βιβλίου από:
Συγγραφέα: Νίκος Γ. Αλεξάκης, Ζαγορίου 6, 14569,
 Άνοιξη Αττικής, τηλ. 210-8140283, 6976-033909
Σύλλογο Μεγάλων Βραγγιανών: Κώστας Τσιώλης, Πειραιώς 6  τ.κ. 10431,
τηλ. 210-2318586, 6978-928189  
Βιβλιοπωλείο Κρουστάλλη Σπυριδούλα: Παπαναστασίου 4, Καρπενήσι, 22370-24004
Εκδοτικό Οίκο "Εύδρομος": Δημήτρης Ευστρ. Μασκλαβάνος, Ζαΐμη 27, 10682, Αθήνα, τηλ. 210-8259546, 210-8657440
        Οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων της Αθήνας, μπορούν να προμηθευτούν το βιβλίο και από το κατάστημα πληροφορικής του Χρήστου Γ. Κίτσιου, Αραπάκη 56 Καλλιθέα 210-9578720, 210-9581215, 6945-684842 ώρες καταστημάτων.
        Η τιμή του βιβλίου " ΑΓΡΑΦΑ - Πόνος και Νοσταλγία "  ορίστηκε στα  €10,00


Ά γ ρ α φ α   μ ε   τ ρ α ν έ ψ α τ ε ,                      Δ α κ ρ ά κ ι α   κ ί τ ρ ι ν α ,   α γ ν ά
     π ο λ ύ   σ α ς   α γ α π ά ω !                              κ  α ι   μ ο σ χ ο μ υ ρ ω δ ά τ α ,
 Σ τ ο ν   ο υ ρ α ν ό ,   σ τ η   γ η ,                      Α γ ρ ά φ ω ν   μ ύ ρ α   α λ η θ ι ν ά ,
ό π ο υ   β ρ ε θ ώ   κ ι   α ν   π ά ω !                    ν έ κ τ α ρ   γ λ υ κ ό   γ ι ο μ ά τ α !
 

< Προηγ.   Επόμ. >
2brisi01.JPG
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' Άγραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 
    Αρχείο ηχογραφήσεων         Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  

 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE