header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  Ά γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         

Αρχική
Μήνυμα από τη σύνταξη Εκτύπωση E-mail
 (23/04/2013) Αγαπητοί πατριώτες, ο  www.agrafiotis.gr ,  πάντα πρωτοπόρος στην πολιτιστική ενημέρωση του τόπου μας και στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας αναβάθμισης της ιστοσελίδας μας, δημιούργησε μία νέα θεματική ενότητα με τίτλο "Αρχείο ηχογραφήσεων", που θα βρίσκεται μόνιμα στη δεξιά πλευρά της κεντρικής σελίδας. Εκεί θα μπορείτε να ακούτε όλες τις ομιλίες που καταγράφηκαν από τα ρεπορτάζ μας, σε διάφορες εκδηλώσεις φορέων και συλλόγων, στην Αθήνα και στην Ευρυτανία. Αξίζει για παράδειγμα να ακούσετε τον Κώστα Μπουμπουρή στην πρόσφατη παρουσίαση του νέου του βιβλίου "Το Κουντρί" - Αφιέρωμα στην αιώνια μάνα, αλλά και το σχολιασμό του κεντρικού ομιλητή, του ιστορικού- συγγραφέα Σαράντου Καργάκου...   
Καλές ... ακροάσεις.


      (15/05/2012)   Αγαπητοί Αγραφιώτες,
     Μετά από οχτώ μήνες ακυβερνησίας του συλλόγου, φαίνεται πως από την περασμένη Κυριακή  13/05/2012  βρήκαμε πάλι καπετάνιο. Βλέπετε το καράβι  όταν αποφασίσει να πλεύσει σε άγνωστα και βαθιά νερά χρειάζεται δίπλα στο νέο καπετάνιο, την εμπειρία του παλιού για να αποφεύγει τα λάθη, τις φουρτούνες και τους υφάλους.
      Η παλιά συνταγή (Λάμπρος Γατής + Κώστας Κίτσιος) με τη μοντέρνα συνταγή (Έλλη Γατή + Φωτεινή Ανδρώνη) και τη  διαφορετική  (Τηλέμαχος Μπαμπαλής), φαίνεται να είναι η πιο σίγουρη φόρμουλα για να βρούμε το χαμένο μπούσουλά μας (πυξίδα μας), σε μία περίοδο που ο σύλλογός μας βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό!
     Εύχομαι να ορθοποδήσουμε σύντομα και να βρούμε το βηματισμό μας.
Διαβάστε:     Αρχαιρεσίες του Συλλόγου Αγραφιωτών 2012

(10/05/2012)  
  Αγαπητοί Ευρυτάνες, πατριώτες, φίλοι Έλληνες και επισκέπτες της ιστοσελίδας του τόπου μας,
Σαν σήμερα στις 10 Μαΐου του 1525, ένα μνημόνιο υπογράφηκε μεταξύ των Αγραφιωτών και των Τούρκων, που αναφέρονταν κυρίως στην αυτονομία της περιοχής, την απαγόρευση μόνιμης κατοίκησης των εισβολέων και τη φορολογία των κοινοτήτων.
Είναι γνωστή ως   "Συνθήκη του Ταμασίου"
.
     Οι Οθωμανοί  δεν μπόρεσαν να επιβάλουν τους όρους φορολογίας που ήθελαν στους ορεσίβιους και αναγκάστηκαν να διαπραγματευτούν μια νέα συμφωνία με τους προύχοντες της περιοχής των Αγράφων. Ο ανυπότακτος χαρακτήρας των κατοίκων, είχε σαν αποτέλεσμα την αυτονομία της περιοχής και την πληρωμή μιας σταθερής φορολογίας. Μία νέα εποχή ξεκίνησε για την περιοχή που δημιούργησε οικονομική ανάπτυξη και πολλές κατασκευές μεγάλων εκκλησιών και μοναστηριών. Η περιοχή προσέλκυσε ανθρώπους των γραμμάτων όπως τον Ευγένειο Γιαννούλη τον Αιτωλό που ίδρυσε το Ελληνομουσείο Αγράφων καθώς και σημαντικών για την εποχή αγιογράφων. Άλλη συνέπεια της συνθήκης ήταν τα Άγραφα να συγκεντρώσουν πολλούς φυγάδες που αντιμετώπιζαν προβλήματα με τις οθωμανικές αρχές οι οποίοι συγκρότησαν μαζί με ντόπιους οπλαρχηγούς σώματα κλεφτών. Εδώ οργανώθηκαν επίσης, τα πρώτα και τα μεγαλύτερα αρματολίκια. Η περιοχή μετατράπηκε σε φυτώριο και  χύτρα του εθνικού αγωνιστικού πνεύματος, που οδήγησε το έθνος στην  απελευθέρωση..
 
Δεν θα σας κουράσω άλλο,
διαβάστε το άρθρο "Η Συνθήκη του Ταμασίου 1525 για τα Άγραφα"
Ελπίζω να σας έδωσα λίγη τροφή για σκέψη και προβληματισμό...

(01/12/2011)     Αγαπητοί πατριώτες Αγραφιώτες και φίλοι της περιοχής μας, ένα καινούργιο άρθρο αναρτήθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα μας και αναφέρεται στη διαδρομή ενός Αγραφιώτη ομογενή από τη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Γιώργο Χ. Κίτσιο. Ένας άνθρωπος με μεγάλη προσφορά στα κοινά της ομογένειας της Νέας Υόρκης. Ένας αρχιτέκτονας, πολεοδόμος  και ιδρυτής ενός δικού του ομίλου κτηματομεσιτικών εταιρειών και τεχνικών δραστηριοτήτων με την επωνυμία «Global City Enterprises» , με πολλές επαγγελματικές επιτυχίες τα τελευταία τριάντα χρόνια στις Η.Π.Α., αλλά και μία εξίσου δυνατή επαγγελματική παρουσία στο χώρο των κατασκευών στην Αθήνα τη δεκαετία του 70.
       Διαβάστε όλη τη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Κίτσιος στο δημοσιογράφο της εφημερίδας  "Εθνικός Κήρυξ"  της Νέας Υόρκης, Σταύρο Μαρμαρινό, τον Ιούνιο του 2011 στην Αστόρια.

 (21/07/2011)   Το καλοκαίρι είναι μία περίοδος ανεμελιάς, ξεγνοιασιάς, παιχνιδιού και διασκέδασης για τους μικρούς μας φίλους. Με αφορμή ένα πρόσφατο άρθρο του Τροβατιανού φιλολόγου Παναγιώτη Β. Σαλαγιάννη, με τίτλο « Τα στοιχεία της προσωπικότητας του Ζαχαρία Παπαντωνίου, όπως αυτά διαφαίνονται μέσα από το ποίημά του «Η προσευχή του ταπεινού», θυμάμαι ένα καλοκαίρι που καθόμουν σε ένα παγκάκι στην πλατεία των Αγράφων, κάτω από τα τεράστια αιωνόβια πλατάνια και διάβαζα το υπέροχο βιβλίο (αναγνωστικό)  του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Τα ψηλά βουνά», κοιτώντας απέναντι και νοτιοδυτικά του χωριού, το βουνό Καλόγερος, πάνω από τη Γρανίτσα, που σε αυτό αναφέρεται ο μεγάλος συγγραφέας.
     Μικροί Αγραφιώτες, προμηθευτείτε σακίδιο και παγούρι, διαβάστε το υπέροχο αυτό βιβλίο, ταυτιστείτε με το Φάνη, το Μαθιό, τον Κωστάκη και τα άλλα παιδιά, ονειρευτείτε  αξέχαστες διαδρομές και ελάτε να τις περπατήσουμε μαζί αυτό το καλοκαίρι στ’  Άγραφα!

 (21/06/2011)   Αγαπητοί πατριώτες και φίλοι των Αγράφων,
τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε λάβει αρκετά μηνύματα ανθρώπων, που αναζητούσαν τις ρίζες τους,   έψαχναν διάφορες πληροφορίες για την περιοχή, ή απλώς ήθελαν να σχολιάσουν κάτι. Με αφορμή την αύξηση αυτών των αναζητήσεων, δημιουργήσαμε έναν καινούργιο θεματικό κατάλογο με τίτλο  " Το βήμα των Αγράφων " και σκοπό να αναβαθμίσουμε  την επικοινωνία  μεταξύ των Αγραφιωτών και των επισκεπτών της περιοχής, με πληροφορίες που φτάνουν στην ιστοσελίδα μας κυρίως με emails και αφορούν Αναζητήσεις, Αγγελίες και Σχόλια. Η νέα αυτή ιδέα, θα πάρει τη μόνιμη θέση της, στη δεξιά πλευρά της κεντρικής σελίδας του agrafiotis.gr      Α ν α ζ η τ ή σ ε ι ς ,   Α γ γ ε λ ί ε ς ,   Σ χ ό λ ι α   
Περιμένουμε όποιες πληροφορίες αναζητήσεις, αγγελίες ή και σχόλια, θα θέλατε να μοιραστούμε με τους απανταχού Αγραφιώτες, Ευρυτάνες ή φίλους επισκέπτες του τόπου μας.

                  Έ χ ο υ μ ε   α π ο π ρ ο σ α ν α τ ο λ ι σ τ ε ί   π ο λ ι τ ι σ τ ι κ ά    
(01/05/2010)   Αγαπητοί Ευρυτάνες πατριώτες και φίλοι Έλληνες,
είναι γνωστό ότι τον τελευταίο καιρό όλοι μιλάμε για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας.
   Φορολογικά νομοσχέδια, Δ.Ν.Τ. και Καλλικράτες, είναι πια ο καθημερινός μας προβληματισμός.
   Τα νέα φορολογικά μέτρα, οι συχνές αλλαγές πλεύσης για το Δ.Ν.Τ. και ο αριθμός των Δήμων που θα παραμείνουν στην Ευρυτανία, έχουν κυριαρχίσει το μυαλό μας.
   Έχουμε γίνει όλοι ειδικοί στα οικονομικά και στην πολιτική.
   Έχουν αλλοτριωθεί οι σκέψεις μας και το χειρότερο όμως είναι ότι έχουμε αποπροσανατολιστεί πολιτιστικά.
   Πέρασε το Πάσχα, με 40% πτώση του παραδοσιακού θρησκευτικού τουρισμού στον τόπο μας.
   Όσοι μείναμε στην Αθήνα, παρακολουθούσαμε οικονομικές εκπομπές την Μεγάλη Πέμπτη και Παρασκευή.
   Ήρθε η πρωτομαγιά και κανένας μας δεν επισκέφτηκε την εξοχή ή τα χωριά μας.
   Στο 15ο Τουριστικό Πανόραμα, οι Ευρυτάνες που το επισκέφτηκαν ήταν ελάχιστοι. Δεν είδαμε ούτε Νομάρχες, ούτε Βουλευτές, ούτε τοπικούς άρχοντες.
   Θα μου πείτε, ότι ήταν απασχολημένοι με τους χάρτες του Καλλικράτη.
   Να μην ξεχνάμε όμως ότι ο ορεινός τουρισμός φέρνει τα ευρώ στην Ευρυτανία,
ενώ ο Καλλικράτης τα μειώνει.                                                       ( Χρήστος Γ. Κίτσιος )

                          Η   α μ ε σ ό τ η τ α   σ τ η ν   ε ν η μ έ ω σ η    κ α ι   τ ο   δ ι α δ ί κ τ υ ο  
(06/02/2010)
   Πολλά ακούγονται τελευταία από τον τύπο, για μοιρολατρία και κατηφόρα του επαγγέλματος της ενημέρωσης. Τέτοια φαινόμενα δεν έχουν εμφανιστεί μόνο στον τύπο. Δείτε για παράδειγμα το εμπόριο και τον τουρισμό. Σήμερα μπορείς να αγοράσεις προϊόντα από μία άλλη περιοχή, συγκρίνοντας τιμές και κερδίζοντας αρκετά € από τη διαφορά. Μπορείς να κλείσεις ένα δωμάτιο σε κάποιο ξενοδοχείο στην Ευρυτανία, βλέποντας εικόνες και προσφορές από το σπίτι σου, όπου και αν αυτό βρίσκεται.
       Ας γυρίσουμε λοιπόν πίσω στον τύπο. Μερικές επαρχιακές εφημερίδες, πολύ έξυπνα, εκτός από την εβδομαδιαία ενημέρωση, αναρτούν και καθημερινά ειδήσεις και ρεπορτάζ στο διαδίκτυο. Ίσως λοιπόν η άμεση ενημέρωση από το διαδίκτυο και ο αναλυτικός δημοσιογραφικός εβδομαδιαίος σχολιασμός, είναι μία λύση στο πρόβλημά τους, για το οποίο δεν φταίει κανένας παρά μόνο η συναρπαστική αλλαγή στην αμεσότητα της ενημέρωσης που λέγεται INTERNET.
       Αντί λοιπόν να γκρινιάζουν για αυτά που χάνουν, ας προσπαθήσουν να προσαρμοστούν σε αυτά που κερδίζουν. Είναι γνωστό ότι κανείς δεν ψήλωσε κοντένοντας άλλους. Με λίγα λόγια αν δεν μπορούν να έχουν « την πρωτιά στην είδηση και στο κουτσομπολιό» ας ασχοληθούν με την ερμηνεία την ανάλυση και τον δημοσιογραφικό σχολιασμό των γεγονότων.
       Όλοι μαζί δημοσιογράφοι, ρεπόρτερς, φωτογράφοι, bloggers και χρήστες του FaceBook, ας ενώσουμε τις ικανότητές μας, επαγγελματικές, ερασιτεχνικές ή από αγάπη και μόνο για τις «μικρές μας πατρίδες» και ας προσπαθήσουμε να βγάλουμε τον τόπο μας από την αφάνεια, ανεβάζοντας τα χωριά μας στο ύψος που τους αξίζει.                   (
Χρήστος Γ. Κίτσιος )

(15/12/2009)  
Αγαπητοί πατριώτες, φίλοι και επισκέπτες της ιστοσελίδας του τόπου μας
     Σε λίγες μέρες το 2009 θα είναι παρελθόν... Μαζί με τα καλά και με τα κακά του...τις χαρές και τις λύπες του. Ας μη γυρίσουμε το κεφάλι πίσω, αλλά ας κρατήσουμε στις σκέψεις μας μόνο τις ωραίες στιγμές. Όπως κάθε χρόνο, τις γιορτινές αυτές μέρες μια ευχάριστη διάθεση και μία ανάγκη επικοινωνίας μας διακατέχει όλους.  Ας μοιραστούμε και ας ανταλλάξουμε ευχές μέσα από το νέο και συναρπαστικό εργαλείο επικοινωνίας, το διαδίκτυο. 
     Ο agrafiotis.gr πιστός στο όραμά του να βγάλει τα χωριά μας από την αφάνεια και να φέρει τους απανταχού Αγραφιώτες πιο κοντά, δημιούργησε έναν ηλεκτρονικό πίνακα ανταλλαγής ευχών. Περιμένουμε τα e-mail σας, τα sms ή και τις προφορικές σας ευχές που θα θέλατε να αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα την οποία θα ενημερώνουμε κάθε μέρα. Ευχές από εμάς, σε όλους εσάς και τις οικογένειές σας και  να έχετε μια χρονιά γεμάτη αγάπη, υγεία, ευτυχία και επικοινωνία.  ( Η ομάδα σύνταξης της ιστοσελίδας του τόπου μας)

  (29/07/2009) Ο agrafiotis.gr γιορτάζει τα τρίτα του γενέθλια, 2006 - 2009, έγκυρης και έγκαιρης παρουσίας στον παγκόσμιο ιστό. Η νέα συνεργασία μεταξύ του Δήμου Αγράφων και της ιστοσελίδας μας, δίνει νέα πνοή στην ενημέρωση του τόπου μας. Οι σύλλογοι όλων των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου, θα μπορούν να ενημερώνουν, μέσα από τις ηλεκτρονικές σελίδες του agrafiotis.gr, για ότι νέο ή ανακοίνωση επιθυμούν να μοιραστούν με τα απανταχού μέλη, τους συγχωριανούς,  τους φίλους ή επισκέπτες της περιοχής μας.

2stana02.jpg
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' Άγραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 
    Αρχείο ηχογραφήσεων         Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  

 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE