header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  Ά γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         

Αρχική
Αλιεύματα από τον εβδομαδιαίο τύπο της Ευρυτανίας Εκτύπωση E-mail

       Η σύνταξη του agrafiotis.gr, επισκέφτεται τις εβδομαδιαίες εφημερίδες της Ευρυτανίας που έχουν παρουσία στο διαδίκτυο και σας παρουσιάζει νέα, ειδήσεις και ρεπορτάζ που αφορούν το Δήμο Αγράφων.
 Ε υ ρ υ τ α ν ι κ ά   Ν έ α   και   Ε υ ρ υ τ α ν ι κ ό ς   Π α λ μ ό ς


Θεόδωρος Μπαμπαλής - Υποψήφιος Δήμαρχος Αγράφων Εκτύπωση E-mail

Θεόδωρος Μπαμπαλής   13/10/2010     Τα τελευταία νέα για την Δυτική Ευρυτανία
       Ο συνδυασμός του υποψήφιου Δημάρχου του Δήμου Αγράφων Θεόδωρου Μπαμπαλή δεν έχει κλείσει ακόμη. Ωστόσο από το στενό περιβάλλον του υποψ. Δημάρχου λέγεται ότι ο κορμός είναι έτοιμος και αναμένονται 3-4 ακόμη κινήσεις για να συγκροτηθεί ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο με προοπτική νίκης. Από τους «Τσαμακικούς», στον Συνδυασμό του κ. Μπαμπαλή μάλλον μετακινούνται οι κ.κ. Δημήτρης Τσιαμπόκαλος, Στέφανος, Τσιαμάκης, Απ. Παπαθανάσης, Σωτήρης Ντόκας και Παναγιώτης Κωστής.

     Στο Δήμο Ασπροποτάμου δυνατή έχει χαρακτηριστεί η συμμετοχή του κ. Τσιάμη, ανιψιού του Γιατρού, όπως και στον Δήμο Βίνιανης του νυν Δημάρχου Νίκου Γεωργίου. Στο ίδιο Δήμο κλεισμένοι φαίνονται και οι Δ.Σ. Βασίλης Κολλημένος και Κ. Μακρής. Ο νυν Δ.Σ. Απεραντίων Θοδωρής Κατσιάδας, όπως όλα δείχνουν θα είναι στο ψηφοδέλτιο του κ. Μπαμπαλή, όπως και ο νυν Αντιδήμαρχος Φραγκίστας Γιάννης Γαλανός.
     Οι διεργασίες και οι συζητήσεις συνεχίζονται και μέχρι το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτου αναμένονται ακόμη πολλές κινήσεις σε όλα τα στρατόπεδα. Επίσης με ενδιαφέρον αναμένεται και το Μπρα ντε φερ της τελευταίας στιγμής μεταξύ των υποψηφίων για να εντάξουν στο δυναμικό τους ισχυρά στελέχη που διαθέτουν μεγάλες δεξαμενές ψήφων.
Όλα τα ονόματα των Συνδυασμών στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα http://www.evrytanikospalmos.blogspot.com/ την Κυριακή 17 Οκτωβρίου με ρεπορτάζ και παραλειπόμενα της τελευταίας στιγμής.           (αναδημοσίευση Ευρυτανικού Παλμού)


04/11/2009                      Ε Υ Ρ Υ Τ Α Ν Ι Κ Α   Ν Ε Α

                              Η  δ ύ ν α μ η   τ η  ς   Ο μ ο γ  έ ν ε ι α ς

ΔΙΟΝ. Κ. ΠΑΡΟΥΤΣΑΣ Αρ. φυλ. 364/4-11-09

Το σημερινό κείμενο, παρ’ όλο που απευθύνεται στο συνηθισμένο του κοινό, εντούτοις στοχεύει κυρίως σε μια συγκεκριμένη μερίδα του. Συγκεκριμένα, σε εκείνους που θα το διαβάσουν μέσα από την ιστοσελίδα των Ευρυτανικών Νέων το πρωί της Κυριακής, χωρίς να έχουν καμία πιθανότητα να βρουν  κάπου την έντυπη έκδοση της εφημερίδας.
 Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους εκατοντάδες συμπατριώτες μας στην Αμερική, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία και όπου αλλού βρίσκονται και προκόβουν άνθρωποι στις φλέβες των οποίων ρέει λίγη από τη φρεσκάδα του Βελουχιού, από την ομορφιά της Καλλιακούδας και την αγριάδα των βουνών των Αγράφων.
Είναι εκείνοι οι άνθρωποι που χωρίς σχεδόν να το επιδιώξουν, η ζωή τούς έφερε να ξενιτευτούν σε μια άλλη πατρίδα, σε έναν ξένο τόπο, κάπου εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 1960, όταν εδώ ο απόηχος του εμφυλίου, η φτώχεια και η μιζέρια ήταν ακόμα τόσο υπαρκτά που θα μπορούσες να τα κόψεις με το μαχαίρι!
Είναι εκείνοι οι άνθρωποι που γεμάτοι από δίψα για ζωή, ελπίδες και όνειρα, πήραν κάποτε το καράβι ή το τρένο και ξημερώθηκαν σ’ έναν άγνωστο τόπο, όπου ανάλογα με τις περιστάσεις, τους υποδέχτηκαν συγγενείς, φίλοι, αδέρφια ή ακόμη και κανένας.
Το σημερινό κείμενο απευθύνεται σε όλους εκείνους που κάθε 28η Οκτωβρίου και 25η Μαρτίου σκιρτούν από εθνική υπερηφάνεια, σε εκείνους που στέλνουν τα παιδιά τους στα ελληνικά σχολεία για να μη χαθεί η συνδετική γραμμή με την Ιστορία της φυλής, ανοίγουν τους υπολογιστές και τις τηλεοράσεις για να κρατήσουν την ψευδαίσθηση της συμμετοχής στα τεκταινόμενα πίσω, «στην παλιά πατρίδα».

Σ’ αυτούς που ακόμα και τώρα, με την κατρακύλα του δολαρίου, φροντίζουν πάντα ν’ αφήνουν στην άκρη κάτι, ώστε αυτό το καλοκαίρι ή το επόμενο, να έρθουν στο χωριό, να ξανασυναντηθούν με παλιούς γνωστούς και φίλους, να ενδιαφερθούν για την εκκλησία, για το καμπαναριό, για τη γέφυρα που δεν έγινε ακόμη, να χορέψουν στο πανηγύρι, να ψάξουν στο χώρο για να βρουν αυτό που χάθηκε στο χρόνο!
Όλοι αυτοί που βρέθηκαν μετανάστες, αντιμετώπισαν τεράστιες δυσκολίες που αφορούσαν τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης και ένταξης στις κατά τόπους κοινωνίες. Κατάφεραν όμως να ενταχθούν, και πολλές φορές να εκλεγούν ακόμη και στους διοικητικούς μηχανισμούς των χωρών όπου βρέθηκαν.
Το γεγονός αυτό, πέρα από την εμπιστοσύνη και την  αποδοχή των ανθρώπων αυτών από τις κοινωνίες που κλήθηκαν να  επιλέξουν και να εκλέξουν, προβάλλει στοιχεία όπως είναι ο δυναμισμός, η πίστη κι η εμμονή τους σε θεσμούς συμμετοχικότητας συλλογικότητας και δημοκρατίας. Κατάφεραν να προωθήσουν και να συμμετέχουν στην ανάπτυξη της κοινότητάς τους σε όλους τους τομείς.
Παράλληλα, η εκλογή τους σε συλλόγους και φορείς άσκησης ελέγχου ή εξουσίας, δείχνει ίσως, ότι πρόκειται για ανθρώπους που είναι ανοιχτοί στο νέο, το  διαφορετικό και έχουν τη δυνατότητα της ανάλυσης αλλά και της σύνθεσης  πλαισίων, συστημάτων και διαδικασιών, ώστε με τρόπο ευέλικτο και  αποτελεσματικό να εφαρμόζουν παρεμβάσεις λειτουργικές για το τοπικό  περιβάλλον.

Αυτοί οι Έλληνες είναι περισσότερο Έλληνες από όλους εμάς που μείναμε πίσω, που πληγώνουμε την πατρίδα με έριδες, με γκρίνιες και με την ανοργανωσιά μας.
Αυτοί οι Ευρυτάνες είναι περισσότερο Ευρυτάνες απ’ όλους εμάς τους λιγοστούς, που θεωρούμε την Ευρυτανία τσιφλίκι μας, που την εκμεταλλευόμαστε με όρους του σήμερα και όχι του αύριο, χωρίς να σκεφτόμαστε ότι τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας και ότι αυτοί που έφυγαν μας την άφησαν να την προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού.
Αυτό το κείμενο λοιπόν απευθύνεται σε όλους αυτούς τους ξενιτεμένους, στην ελληνική ομογένεια, στους Ευρυτάνες της διασποράς, τις γυναίκες και τα παιδιά τους, που ενώ μπορεί να κατάγονται από άλλη περιοχή της Ελλάδας, κάθε Κυριακή ανοίγουν την ιστοσελίδα των «Ευρυτανικών Νέων», για να δουν αν προχώρησε ο δρόμος των Αγράφων, ποιος βγήκε δήμαρχος,  να πάρουν έστω μια μικρή γεύση της μακρινής αλλά τόσο κοντινής στην καρδιά τους πατρίδας.
Και απευθύνεται σ’ αυτούς όχι για κανένα άλλο λόγο, παρά για να τους πει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» γι’ αυτό που είναι και γι’ αυτό που νιώθουν. Και να τους βεβαιώσει ότι, παρ’ όλο που δεν το δείχνουμε πάντα, εμείς εδώ τους αγαπάμε, τους σεβόμαστε και πάνω απ’ όλα περιμένουμε κάποια μέρα να γυρίσουν.


2ag_dimitrios02.JPG
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' Άγραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 
    Αρχείο ηχογραφήσεων         Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  

 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE