header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  Ά γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         

Αρχική
Ένα πουλάκι μας είπε Εκτύπωση E-mail

                                                            Α Ν Ε Π Ι Σ Η Μ Η       Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Η 


     31/01/2010  Κυριακή πρωί και το πουλάκι έχει αφήσει τα βουνά και τις αγραφιώτικες  αετοφωλιές και βγαίνει μια βόλτα πάνω από την τσιμεντούπολη. Κάπου στο κέντρο της Αθήνας και σε μία όχι και τόσο καλόφημη γειτονιά, βλέπει ένα τσούρμο Αγραφιώτες.
_Μα πού πάνε όλοι αυτοί; Τι είναι αυτό το μέρος; Σαν κρησφύγετο για ΑΓΡΙΜΙΑ μοιάζει.
_Έχουμε τον ετήσιο χορό του συλλόγου μας, του απαντώ.
_Περίεργο μέρος. Δεν βλέπω παράθυρα. Είχα συνηθίσει εκείνες τις ηλιόλουστες ταβέρνες στην Πάρνηθα με θέα το βουνό. Τέλος πάντων, ας τρυπώσω να δω τι γίνεται. Μπα μπα, πολύ σκοτεινά είναι εδώ μέσα. Και η πίστα χωρίς προβολείς με παρδαλά φωτάκια μόνο. Και να μην θυμίζει τίποτα Άγραφα. Μα για στάσου, εδώ βλέπω πολλά πρόσωπα από τον πολιτικό χώρο. Κατάλαβα, πάλι θα κουράσουν και θα κουραστούν με τους λόγους. Άσε δε που θα πρέπει να σηκωθούν πρώτοι να χορέψουν με την μπουκιά στο στόμα. Εύχομαι τουλάχιστον, ο κόσμος αν και κουρασμένος  να ακούσει τους προβληματισμούς τους, γιατί αυτή η νέα επερχόμενη διοικητική μεταρρύθμιση, τους έχει αγχώσει πολύ. Από την άλλη, καλά βρε παιδιά, η κυρά Κούλα χρεώθηκε μέχρι το λαιμό για να φτιάξει αγραφιώτικες στολές, τόσο δύσκολο ήταν να έχετε ένα μικρό χορευτικό συγκρότημα ή τουλάχιστον ένα ζευγάρι ντυμένο στην είσοδο να καθίζει τον κόσμο, έτσι για το καλό της χρονιάς! Και από την άλλη, έχουμε απόκριες. Δεν βλέπω ούτε μπαλόνια, ούτε ντυμένα παιδάκια, ούτε σοκολάτες και δώρα. Για προσέξτε εκεί οι νεολέοι του συλλόγου, γιατί επιτυχία σε μία εκδήλωση είναι μεν να μαζέψεις πολύ κόσμο και σας αξίζουν συγχαρητήρια, αλλά θα πρέπει την επόμενη φορά να  ψυχαγωγήσετε τους καλεσμένους σας, με παραδοσιακό και επίκαιρο τρόπο.

 Νοέμβριος 2009   Φαίνεται ο τόπος μας δεν γεννά μόνο παλικάρια και οπλαρχηγούς, αλλά και αξιόλογους πολιτικούς! Είναι εντυπωσιακό το ότι ένα μικρό χωριό χτισμένο σε μια απόκρημνη ρεματιά, ο Μάραθος των ελάχιστων κατοίκων το χειμώνα, γέννησε τρεις άνδρες που όχι μόνο προσφέρουν στον τόπο τους, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, αλλά βγήκαν και έξω από τα σύνορα του δήμου μας, δοκιμάζοντας τα … φτερά τους σε όλο το νομό. Αναφέρομαι στο Χρήστο Μπούρα, στον Κώστα Μπουμπουρή και στον Ηλία Χορμόβα. Θα μου πείτε ότι αυτός ο συνωστισμός πολιτικών προσώπων και κυρίως ομοϊδεατών, μπορεί να δημιουργήσει τριβές και καθυστερήσεις σε σχέδια. Ένα είναι όμως σίγουρο. Στα χρόνια που έρχονται, στα τραπέζια αποφάσεων για την Ευρυτανία, θα καθίσουν ξανά Αγραφιώτες !

 Σεπτέμβριος 2009   Πάνω από την πλατεία του χωριού, πετά το πουλάκι αγχωμένο, κρατώντας ένα χάρτη στις φτερούγες του. Μα τι κάνεις; το ρωτάω.
_ Προσπαθώ να  καταλάβω ποια είναι τα όρια του οικισμού των Αγράφων. Που αρχίζουν και που τελειώνουν οι Καρφιάδες, η Παραμερίτα, οι Νερέτζες και οι άλλοι συνοικισμοί του χωριού. Αν έχεις ένα κομμάτι γης μέσα στον οικισμό θεωρείται οικόπεδο, ενώ αν είσαι άτυχος και το έχεις σε συνοικισμό θεωρείται αγροτεμάχιο και χρειάζεσαι 3 με 4 στρεμματάκια  για να κτίσεις. Άντε λοιπόν να δει ανάπτυξη ο δόλιος ο τόπος μας έτσι!
        Δεν το γνώριζα, του απαντώ, και τότε κατάλαβα γιατί δεν πουλάει κανένας οικόπεδα μέσα στο χωριό και όταν μιλάς για κτηματομεσιτική δραστηριότητα (Real Estate) σε κοιτάνε όλοι με μισό μάτι. Και το πουλάκι συνεχίζει …
_Να είναι καλά ο «μάγκας» ο Δήμαρχος, που δεν έχει αφήσει κονδύλι ή ευκαιρία να πάει χαμένη. Πρόσφατα μάλιστα έμαθα ότι έχει πλευρίσει για τα καλά τον Νομάρχη να καταθέσει πρόταση στην περιφέρεια για τα ΣΧΟΑΑΠ  και να συμπεριλάβει τ'  Άγραφα στο τεχνικό δελτίο. Έτσι θα δοθεί λύση στο πρόβλημα επέκτασης των οικισμών και θα μπουν νέοι κανόνες και όροι δόμησης στην περιοχή.
  Αύγουστος 2009  Πετώντας πάνω από τις στάνες των Αγράφων, το πουλάκι δεν είδε πολλά γιδοπρόβατα να ετοιμάζονται για θυσία στο βωμό του ανταμώματος. Μήπως η οικονομική κρίση έχει φτάσει και στα ψηλά βουνά, ή μπας και το νέο Δ.Σ. του συλλόγου λόγω της νηστείας των ημερών έχει περιορίσει τα κρέατα. Νομίζω πως είναι καιρός να επιστρέψουμε στην παράδοση και να γιορτάζουμε το Αντάμωμα και το πανηγύρι της Παναγίας, την ημέρα της εορτής Της. Για να δούμε τι καλό θα φάμε και φέτος στο χωριό !

   Το πουλάκι αφήνει για λίγο τα βουνά και κατηφορίζει στους κάμπους. Πετώντας πάνω από το Σχηματάρι, βλέπει τρία παλικάρια να κουβαλάνε μια μεγάλη κούτα που έμοιαζε με κάλπη. Οι Τροβατιανοί θα ετοιμάζονται για αρχαιρεσίες πάλι, μου λέει. Δεν τους βλέπω όμως κεφάτους. Δεν νομίζω να πάνε για υποψήφιοι ξανά. Κάτι τους απογοήτευσε. Ίσως τους τάξανε αγορές, αλλά δεν έγιναν ακόμα. Ίσως πάλι κάποιοι παρεξήγησαν την προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν κόσμο σε γιορτές και συνέδρια. Ίσως και να τους καθυστερούν εξωραϊστικές εργασίες. Πάντως κύριοι, προσέξτε γιατί..   "ενώ άλλοι Σύλλογοι μετά από πολύχρονη θητεία τους δεν είναι και στα πάνω τους, το Τροβάτο πηγαίνει αντίθετα στο ρεύμα και το δείχνει !"

    Κατηφορίζοντας το πουλάκι από τον Κουκουρούντζο προς τους Καρφιάδες (βόρεια συνοικία του χωριού), σταμάτησε να ξαποστάσει στη μουριά της θειάς Ζώϊος δίπλα στο παλιό αλώνι. Αγναντεύοντας προς το εικονοστάσι του Αγ. Βλάσση και μέσα σε κάτι οικόπεδα σε ισάδι, βλέπει έναν ψηλό άνδρα με μια κορδέλα να μετράει τη γη. Κάτι μαγειρεύουν πάλι οι Αγραφιώτες. Δεν χρειάζεται ελικοδρόμιο το χωριό μας. Γήπεδα θέλουμε για να κρατήσουμε τους νέους. Το έχουν πάρει πολύ ζεστά το πράμα. Άντε με το καλό και στην Α ερασιτεχνική.

 Γιατί κυρά Κούλα μου κόλλησες με τις Αγραφιώτικες ντυμασιές; Μήπως το ταμείο είναι μείον ή μήπως είπαν και ξείπαν; Καλά λέν μην τάξεις σε νέο, γέρο καi πατριώτη! Τελικά δεν θα καμαρώσουμε την Αγραφιώτικη λεβεντιά αυτό το καλοκαίρι; Πάνε περίπατο και τα σχέδια για προξενιό, γάμο και Αγραφιώτικα τραγούδια; 
   Βρε παιδιά δεν σας έφτανε που καταχωρήσατε όλα τα ονόματα των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου Αγράφων στο διαδίκτυο, Άγραφα (http://www.agrafa.gr/), Επινιανά (http://www.epiniana.gr/), Τρίδεντρο (http://www.tridentro.gr/), Τροβάτο (http://www.trovato.gr/), Βραγγιανά (http://www.vrangiana.gr/), (http://www.dimosagrafon.gr/) και τα ενώσατε με δεσμό προς τον www.agrafiotis.gr ; Αυτό το καινούργιο ( W W W . E V R Y T A N A S .  G R ) τι το θέλατε; Μήπως σκέφτεστε να περάσετε και τα όρια του δήμου Αγράφων, ή μήπως η Ομοσπονδία με αυτή την κατάντια της, σας καθυστερεί τα σχέδια. Προσοχή λεβέντες γιατί αυτά είναι βαθιά νερά. Καλύτερα να σταματήσετε μέχρι και τις όμορες γειτονιές σας!

   Καλά τα κατάφερε στο ντεμπούτο του ο Αθλητικός σύλλογος Αγράφων "ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ". Στον πρώτο του αγώνα κέρδισε με 3-1 τον Αστέρα Παλαιοκάτουνου.  Προπόνηση θα γίνεται στο Κερασοχώρι αλλά κάτι θα δούμε το καλοκαίρι και σε ιδιωτικό χώρο μέσα στο χωριό ... Πρόεδρε αφού είσαι και στα δημοτικά, άρχισε να ψάχνεις από τώρα για δικό μας χώρο. Είμαστε ο μοναδικός δήμος στην Ευρυτανία που δεν έχει γήπεδο ... και " αυτή είναι η ομορφιά μας !
   Ο σύλλογος Τροβάτου ετοιμάζεται με τσουγκράνες, τσάπες και φτυάρια να καθαρίσει επιτέλους το μονοπάτι που οδηγεί στη "Πιασμένη Γη και το Γεφύρι της Αγάπης".  Ευχόμαστε να μη δυσκολέψει το έργο τους το δασαρχείο, όπως έγινε και στον Έλατο Βραγγιανών από το δασαρχείο Καρδίτσας. Βλέπετε, τόση δημοσιότητα που δόθηκε, κίνησε το ενδιαφέρον πολλών για να το επισκεφτούν αυτό το καλοκαίρι.
             " Προσοχή λοιπόν τόση διαφήμιση, να μη γυρίσει πίσω μας, μπούμερανγκ δυσφήμισης ".

 Πολλά βιβλία έχουν γραφεί τελευταία στην Ευρυτανία αλλά κανένα από Αγραφιώτες (από το χωριό Άγραφα). Έρχεται η ώρα των ερασιτεχνών. Τόσες πολλές εκκλησίες στ'  Άγραφα χωρίς καμία σοβαρή λαογραφική προσέγγιση. Για να δούμε ...

2donkey.jpg
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' Άγραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 
    Αρχείο ηχογραφήσεων         Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  

 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE