header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  Ά γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         


Warning: html_entity_decode(): charset `ISO-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /services/webpages/util/y/z/yzetp9ra.vodafonehosting.gr/public/includes/pathway.php on line 16
Αρχική arrow Άρθρα | arrow Ο Άγιος Δημήτριος στο Μοναστηράκι
Ο Άγιος Δημήτριος στο Μοναστηράκι Εκτύπωση E-mail
        26 Οκτωβρίου - ημέρα γιορτής του Αγίου Δημητρίου 
       Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου στο Μοναστηράκι Αγράφων Ευρυτανίας, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του χωριού. Εκεί υπήρχαν τα ερείπια των  Ναών του Αγίου Δημητρίου και των Αγίων Αποστόλων.
                                             ( ο σύλλογος Μοναστηρακιωτών )

        Το 1908 οι κάτοικοι αποφάσισαν να κτίσουν ένα  μεγάλο  Ναό στη θέση αυτή. Δεν μπορούσαν να αποφασίσουν πιον  Άγιο να τιμήσουν και γι' αυτό έριξαν κλήρο. Ο μικρός, δωδεκάχρονος τότε, Δημήτρης Τόλης, τράβηξε τον κλήρο ο οποίος έπεσε  στον  Άγιο  Δημήτριο. Έχοντας καθαρή τη συνείδησή τους, οι Μοναστηρακιώτες ξεκίνησαν την οικοδόμηση του Ναού. Με σκληρή προσωπική εργασία, κουβαλώντας την πέτρα στον ώμο από τα μαντέμια (λατομεία) του Κάστρου και τα ξύλα από τα γύρω δάση, με κτίστες Τζουμερκιώτες, αλλά και ντόπιους, έκτισαν από τα θεμέλια τη νέα εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, που είναι σήμερα ο πολιούχος του χωριού. Οι γέροντες του χωριού διηγούνται και σήμερα ακόμη ότι την ώρα που τοποθετούσαν οι τεχνίτες την ξυλεία της στέγης, ένας από τους τεχνίτες γλίστρησε από τη στέγη και έπεσε στο μέσο του δαπέδου, χωρίς να πάθη απολύτως τίποτα. Μάλιστα λέγεται ότι αμέσως σηκώθηκε, ανέβηκε στη στέγη και συνέχισε την εργασία του. Την άλλη μέρα οι κάτοικοι του χωριού και οι εργαζόμενοι ξένοι τεχνίτες, τέλεσαν Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας δια την εκ θαύματος διάσωση του τεχνίτη. Εμπνευστές της ανεγέρσεως του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου ήταν οι Παπα-Γιάννης Θεοδ. Σαγρής, Κων/νος Σπυρ. Χρυσικός και Βασίλειος Ανδρ. Τόλης. Η τριμελής αυτή επιτροπή παρακολούθησε το έργο της ανοικοδομήσεως μέχρις αποπερατώσεώς του.
         Ο Ιερός Ναός είναι ρυθμού Βυζαντινού με ένα επιβλητικό μεγάλο τρούλο. Το σχήμα του είναι  ορθογώνιο, με μήκος 18 μέτρα, πλάτος 12 μέτρα και ύψος έως τη κορυφή του τρούλου 15 μέτρα. Έχει δύο πόρτες, από τη μία μπαίνουν οι άνδρες και από την άλλη οι γυναίκες.  Ο γυναικωνίτης είναι χωρισμένος από τον υπόλοιπο χώρο της εκκλησίας με τοίχο ενός και πλέον μέτρου και στο μέσο του τοίχου υπάρχει πέτρινη πελεκητή σκάλα, που κατεβαίνουν οι γυναίκες στον κυρίως Ναό. Έχει και ανώγειο γυναικωνίτη με ξύλινο πάτωμα και ξύλινη σκάλα, στον οποίο ανεβαίνουν συνήθως τα κορίτσια. Στον τοίχο που χωρίζει τον γυναικωνίτη υπάρχουν στασίδια. Επίσης υπάρχουν στασίδια και στις δύο άλλες πλευρές του Ναού, που κάθονται οι γεροντότεροι.
        Το Τέμπλο είναι σκαλιστό και φτιαγμένο από ξύλο καρυδιάς. Είναι έργο του ξυλογλήπτη Ψυχογιού από τη Δυτ. Φραγκίστα Ευρυτανίας. Οι εικόνες του Τέμπλου είναι έργο του αείμνηστου αγιογράφου Κων/νου Στυλ. Παπαδημητρίου που κατάγονταν από τη Βράχα Ευρυτανίας. Υπάρχουν όμως και μερικές εικόνες άγνωστων Αγιογράφων πολύ παλαιές και ξεθωριασμένες. Το προσκυνητάριο είναι δωρεά του Θωμά Σπυρ. Χρυσικού.Ο Ναός έχει δύο μεγάλα προαύλια, το ένα των ανδρών και το άλλο των γυναικών. Στην άκρη του προαυλίου των ανδρών είναι το καμπαναριό. Η καμπάνα της Εκκλησίας είναι αφιέρωμα του Νικολάου Χρήστου Κάππα και του Γεωργίου Ευθ. Σαγρή, που είναι σήμερα μετανάστες στην Αμερική.
        Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου ιερούργησαν οι κάτωθι Ιερείς: Ι.Παπα- Θεόδωρος Κων. Σαγρής από Μοναστηράκι. 2. Παπα- Χρήστος Σακελαρίου από Μικρά Βραγγιανά. 3.Παπα-Γιάννης Θεοδ. Σαγρής από Μοναστηράκι. 4.Παπα-Ταξιάρχης Σταύρου Σαγρής από Μοναστηράκι. 5.Παπα-Γεώργιος Τα. Ζαλοκώστας από Μοναστηράκι. 6.Παπα-Κώστας Παπανίκος από Λιθοχώρι. 7.Παπα-Χρήστος Ζυγούρης από Μολόχα. δ.Παπα-Κώστας Τσέλιος από Μαυρομάτα. 9. Παπα-Νικόλας Λαθύρης από Παλαιοκάτουνο. 10.Παπα-Κώστας Λώζιος από Ραφτόπουλο 11.Παπα-Θανάσης Ντάλλας από Κρέντη 12.Παπα-Αποστόλης Γεωρ. Τόλης από Μοναστηράκι. Εκκλησιαστικοί επίτροποι διετέλεσαν επί σειρά ετών οι Βασίλειος Ανδ. Τόλης, Κων/νος Σπυρ. Χρυσικού, Γεώργιος. Κουτσουπιάς, Ιωάννης Δημ. Θεοδωρογιάννης, Παναγιώτης Γεωργ. Ανατζούτζουλας, Δημήτριος Ιωαν. Χρυσικός, Λάμπρος Νικ. Μπούκας κ.ά.
     
        Από την οικοδόμηση του Ναού και έπειτα, έγιναν διάφορες εργασίες συντήρησης. Το 2002 ανακατασκευάστηκε η σκεπή με κεραμίδια, ενώ το 2005 με δωρεά του Δημήτρη Παναγ. Τόλη  ανακαινίστηκε το καμπαναριό. Επίσης το ίδιο έτος έγινε η πλακόστρωση όλου του προαύλιου χώρου με πέτρα Άρτας και η κατασκευή σκεπάστρων των δύο εισόδων του Ναού με κεραμίδια, όπως και η επένδυση της κεντρικής εισόδου με πέτρα.


 (15/10/2008)      Ανακοίνωση του Συλλόγου των Απανταχού Μοναστηρακιωτών

        Αγαπητοί συγχωριανοί,
        Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ανέγερση του ιερού ναού του Αγ. Δημητρίου, πολιούχο του χωριού μας.
Για τον λόγο αυτό στις 25 και 26-10-2008, ημέρα του Αγίου Δημητρίου, θα γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις στον ιερό ναό του Αγ. Δημητρίου στο Μοναστηράκι.
       Την παραμονή του Αγ. Δημητρίου, Σάββατο 25-10 θα γίνει εσπερινός στον ιερό ναό του Αγ. Δημητρίου,μετά τον εσπερινό θα ακολουθήσουν εορταστικές εκδηλώσεις. Η εκκλησία θα παραμείνει ανοιχτή καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας.
Την ημέρα του Αγ. Δημητρίου 26-10 θα τελεσθεί λειτουργία και αμέσως μετά το τέλος της ιερής ακολουθίας θα ακολουθήσει φαγητό και ποτό.
        Θα ήταν μεγάλη χαρά για εμάς να παρευρεθείτε όλοι στον εορτασμό  του πολιούχου του χωριού μας.

( ο σύλλογος Μοναστηρακιωτών )
 Παναγιώτης Κάππας  (πρόεδρος)  210-2928373  6977-201864


< Προηγ.   Επόμ. >
2brisi01.JPG
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' Άγραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 
    Αρχείο ηχογραφήσεων         Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  

 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE