header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  Ά γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         


Warning: html_entity_decode(): charset `ISO-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /services/webpages/util/y/z/yzetp9ra.vodafonehosting.gr/public/includes/pathway.php on line 16
Αρχική arrow Νέα | arrow "Κυριακή στο Χωριό" και αντάμωμα της Ο.Ε.Σ. 2008
"Κυριακή στο Χωριό" και αντάμωμα της Ο.Ε.Σ. 2008 Εκτύπωση E-mail

   27/07/2008  Στα ιστορικά  Άγραφα πραγματοποιήθηκε φέτος το καθιερωμένο ετήσιο Πανευρυτανικό Αντάμωμα της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων. Η εκδήλωση αυτή καλύφθηκε από την τηλεοπτική εκπομπή  «Κυριακή στο Χωριό»  της ΕΤ3, και προβλήθηκε στη νέα τηλεοπτική σεζόν, στις 21 Σεπτεμβρίου στις 15:00.

        Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον εκκλησιασμό στον  Άγιο Δημήτριο, την κεντρική εκκλησία των Αγράφων, από τον ιερέα του χωριού παπα-Σωτήρη Σαλαμάρα.
                   
        Από νωρίς το πρωί, πλήθος Ευρυτάνων συγκεντρώθηκε στην πλατεία των Αγράφων, από όλους τους δήμους του νομού, αλλά και από άλλες περιοχές στις οποίες διαμένουν, για να γιορτάσουν και να διασκεδάσουν στη μεγαλύτερη  συλλογική διοργάνωση της Ευρυτανίας. Το Πανευρυτανικό αντάμωμα είναι ένα πανηγύρι χαράς και ελπίδας. Χαράς γιατί ανταμώνουν και γιορτάζουν όλοι οι Ευρυτάνες και ελπίδας γιατί προσδοκά να επαναφέρει στη μνήμη μας παραδόσεις, ήθη και έθιμα του τόπου μας, αυτά με τα οποία έζησαν και γαλουχήθηκαν οι πρόγονοί μας.

        Ο καιρός ήταν ηλιόλουστος και ο πλέον κατάλληλος αφού η θερμοκρασία ήταν ιδανική για την εποχή. Για την αποφυγή κυκλοφοριακών προβλημάτων, επιστρατεύτηκαν τροχονόμοι, ενώ Αγραφιώτες παραχώρησαν οικόπεδα για πάρκινγκ για να εξυπηρετήσουν τους άνω των δύο χιλιάδων επισκέπτες, πρωτοφανής αριθμός για τα δεδομένα της περιοχής. Επίσης, υπήρχε ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για κάθε ενδεχόμενο. 
         Ο χωματόδρομος είχε βάλει τα καλά του, μιας και ο Δήμαρχος είχε φροντίσει να διατηρηθεί καθαρός, ενώ παράλληλα στο τελευταίο μισό της διαδρομής ο δρόμος βρεχόταν από ειδικό αυτοκίνητο του δήμου Αγράφων, έτσι ώστε να μη σηκώνεται σκόνη.
 
         Όσον αφορά την τηλεοπτική κάλυψη του Ανταμώματος, τα συνεργεία της ΕΤ3 ήταν έτοιμα από νωρίς το πρωί με πέντε κάμεραμαν, οι οποίοι ήταν συνδεδεμένοι με το κεντρικό φορτηγό και τον αρχισυντάκτη της εκπομπής κ. Γκίνο Γρηγόρη, ενώ οι υπεύθυνοί της προετοίμαζαν τον χώρο της πλατείας.
           
        Την έναρξη του Ανταμώματος κήρυξε λίγο μετά τις 11.00, στο τέλος της ομιλίας της, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων, κ. Βάσω  Χαλκιά, η οποία προσκάλεσε τον δήμαρχο Αγράφων, κ. Χρήστο Μπούρα, τον βουλευτή Ευρυτανίας, κ. Ηλία Καρανίκα, και τον νομάρχη Ευρυτανίας, κ. Κώστα Κοντογεώργο, σε σύντομο χαιρετισμό.
        Ο δήμαρχος των Αγράφων καλωσόρισε όλους στο Αντάμωμα, ενώ αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εξελίξεις με τις συνενώσεις δήμων και πρότεινε ο δήμος Αγράφων να παραμείνει ξεχωριστός δήμος.
        Ο βουλευτής Ευρυτανίας στον χαιρετισμό του στήριξε την πρόταση του δημάρχου για να μη χαθεί το όνομα των Αγράφων, ενώ τόνισε, επίσης, ότι θέλει να τον αντιμετωπίζουν ως βουλευτή της Ευρυτανίας και όχι ως βουλευτή της αντιπολίτευσης.
        Ο νομάρχης Ευρυτανίας επέλεξε να αναφερθεί στα έργα που έχουν γίνει στον δήμο Αγράφων και στα έργα που έχουν δρομολογηθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ενώ ευχαρίστησε για την κάλυψη του Ανταμώματος την ΕΤ3 και την  εκπομπή «Κυριακή στο Χωριό».
        Το Αντάμωμα ξεκίνησε με μία αναπαράσταση περιστατικού από τη ζωή του Κατσαντώνη, τον ρόλο του οποίου υποδύθηκε ο κ. Παύλος Τσιγαρίδας, και κινηματογραφήθηκε από τους τεχνικούς της εκπομπής εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων.
                    
         Στη συνέχεια αντιλάλησαν τα βουνά στα ακούσματα των δημοτικών τραγουδιών του τόπου, από το κλαρίνο του γνωστού Φουρλίγκα και τα χορευτικά των Πολιτιστικών Συλλόγων Καρπενησίου "Κατσαντώνης", Μαράθου, του Συνδέσμου Ευρυτάνων Φθιώτιδας και του Βάλτου - Ξηρομέρου - Ευρυτανίας, που χόρεψαν με λεβεντιά παραδοσιακούς χορούς και έδωσαν ένα πλούσιο θέαμα φέρνοντας στις μνήμες  των ηλικιωμένων, την εποχή που σε αυτή την πλατεία τις εορτές και προπάντων το Πάσχα είχαμε συγχρόνως τρεις και τέσσερεις χορούς. 
  
           Χρήστος Μπούρας                     Ηλίας Καρανίκας                        Κώστας Κοντογεώργος
        Η παρουσιάστρια της εκπομπής, κατά τη διάρκεια της λήψης πλησίαζε τους επισήμους, τους τοπικούς άρχοντες, τους συλλόγους, τους επιχειρηματίες, τους παραγωγούς και την νεολαία, τους οποίους ρωτούσε για τον τόπο, την ιστορία των Αγράφων, τα επαγγέλματα, τα προβλήματα και όχι μόνο.
  
Μιχόπουλος (Αντιδήμαρχος)   παπα-Σωτήρης Σαλαμάρας  Λάμπρος Γατής (πρ.συλ. Αγράφων)

  
        Τραπέζι Δημάρχου                        Τοπικοί Σύλλογοι                           Νεολαία Αγράφων 

  
Νίκη Κομπογιάννη (κυρα-Νίκη)    Γιώργος Κίτσιος (Πύργος)    Κώστας Γαντζούδης (Πανόραμα)
  
      Οι γυναίκες των Αγραφιώτικων συλλόγων και όχι μόνο, παρουσίασαν τα τοπικά εδέσματα που είχαν ετοιμάσει εκείνη τη μέρα.  Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ευχάριστη, ενώ η φιλοξενία των Αγραφιωτών ήταν κάτι παραπάνω από καλή, όπως τόνισε και η παρουσιάστρια, κ. Μάρνη Χατζηεμμανουήλ.


   
                        Γυναίκες από τα  'Αγραφα                    "κυρά Νίκη"  "Νερόμυλος"  "Πύργος"
  
Οικισμός Κουστέσας Βραγγιανών        Σύλλογος Τροβάτου                 Βραγγιανά (γωνία δεξιά)

  Το γλέντι αλλά και η κάλυψη της εκπομπής συνεχίστηκε έως νωρίς το απόγευμα, ενώ πολύς κόσμος, μαζεμένος γύρω από την πλατεία, συνέχιζε να παρακολουθεί τα γυρίσματα τα οποία διήρκησαν τρεις ώρες περίπου.
        Στη συνέχεια και αφού τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν, ο χορός ήταν ελεύθερος για όλους, όπου διασκέδασαν μέχρι αργά το απόγευμα, με δωρεάν φαγητό και ποτά προσφορά της Ο.Ε.Σ. και του Δήμου Αγράφων.
  
        Όσον αφορά την εκπομπή, ο υπεύθυνος του προγράμματος, αρχισυντάκτης Γρηγόρης Γκίνος, μας ενημέρωσε ότι το πιθανότερο, μέσα στον Οκτώβρη, θα υπάρξει και άλλη μία εκπομπή σε κάποιο από τα τοπικά διαμερίσματα της περιοχής.
        Σημειώνεται ότι η εκπομπή «Κυριακή στο Χωριό» με την εκδήλωση των Αγράφων θα είναι η τρίτη στην Ευρυτανία, ύστερα από τις λήψεις που πραγματοποιήθηκαν στη Δομνίστα και το Καρπενήσι στα τέλη του 2007.
        Στο αντάμωμα μεταξύ άλλων παρόντες ήταν ο βουλευτής Ευρυτανίας, κ. Ηλίας Καρανίκας, ο νομάρχης Ευρυτανίας, κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο Αντινομάρχης Δημήτρης Ζήκας, ο Γεν. Γραμματέας της Ν.Α. Ευρυτανίας Θεοδωρόπουλος, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Καρπενησίου Βασίλης Καραμπάς, οι Δήμαρχοι Απεραντίων Δημήτρης Τάτσης, Κτημενίων Γρηγόρης Χαλκιάς, Φραγκίστας Θωμάς Μπόνιας, Φουρνά Ηλίας Παπουτσόπουλος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καρπενησίου Ηλίας Χορμόβας, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δημήτρης Καρατσίκης, ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας Νάσος Γεωργαλής, ο Πρόεδρος της Ευρυτανία Α.Ε. Γεώργιος Λάγαρης, ο πρώην Δήμαρχος Αγράφων Βαγγέλης Κατσιφός, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων Γιάννης Ζούμπος και ο Γεν. Γραμματέας κ. Βασίλης Τριχιάς, ο πρώην Πρόεδρος της ΟΕΣ Γιώργος Καββαδίας, καθώς και πρόεδροι πολλών πολιτιστικών συλλόγων με οικοδεσπότη τον πρόεδρο του συλλόγου Αγραφιωτών  " Τ'  Άγραφα " , Λάμπρο Γατή.


        Ευχαριστούμε όλους τους Ευρυτάνες και φίλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση αυτή και περάσαμε μια ευχάριστη πατριωτική μέρα στα γραφικά  Άγραφα.
        Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε θερμά την κα. Μάρνη Χατζηεμμανουήλ, τους  συνεργάτες της και την ΕΤ3,  για τα γυρίσματα που αφιέρωσαν « στα χωριά των Αγράφων », γνωρίζοντας τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετώπισαν για να ολοκληρώσουν αυτό το έργο.

 Αρχισυντάκτης :   Γρηγόρης Γκίνος 
Παρουσίαση :   Μάρνη Χατζηεμμανουήλ
Ρεπορτάζ :   Εύα Τσουρέκα 
Σκηνοθεσία :   Σήφης Νανάκης
Δ/νση Παραγωγής :  Θέμης Μαυροπεραστής 
Γραμματειακή υποστήριξη :  Δήμητρα Στεφανίδου
        
         Τέλος να ευχαριστήσουμε και όλους τους « αφανείς » συνεργάτες πίσω από αυτό το έργο, κάμεραμαν, ηλεκτρολόγους και τεχνικούς.  
          Ένα μόνιμο  banner-διαφήμιση  στην ιστοσελίδα μας,  θα μας θυμίζει ότι η εκπομπή     «Κυριακή στο Χωριό»    έφερε πιο κοντά τα χωριά των Αγράφων  στον υπόλοιπο κόσμο.

φωτορεπορτάζ  -   ( Χρήστος Γ. Κίτσιος )
Ευρυτανικά Νέα -  Ευρυτανικός Παλμός
    18/09/2008     Νοιώθω την ανάγκη, μέσα από αυτή τη στήλη, να ευχαριστήσω θερμά τις χρυσοχέρες γυναίκες όλων των χωριών του Δήμου Αγράφων που βοήθησαν να βγεί η περιοχή μας ασπροπρόσωπη κατά τα γυρίσματα της εκπομπής «Κυριακή στο Χωριό» . Μέ όλη τη δεξιοτεχνία που τις διακρίνει, παρουσίασαν φαγητά, γλυκά και λικέρ με συνταγές που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά του τόπου. Να είστε καλά κυρίες μου και να μαγειρεύετε πάντα για χαρές !!                       Κούλα  Παναγίτσα (Ανδρώνη)

                                                                       Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ    Ε Π Ι Σ Η Μ Ω Ν
Χρήστος Μπούρας, Δήμαρχος Αγράφων
        "Έχει γίνει πλέον η έναρξη του έργου των Αγράφων με το πρώτο κομμάτι πριν την Βαρβαριάδα. Το κομμάτι που απομένει, όμως, είναι και το βασικότερο, είναι το δεύτερο στάδιο Βαρβαριάδα - Άγραφα. Μόνο έτσι θα αρθεί η απομόνωση  σε συνδυασμό με την υλοποίηση του έργου Βραγγιανά – Λίμνη Πλαστήρα. Αυτά τα έργα τα έχουμε ξεκινήσει και θα τα συνεχίσουμε με το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ. Φαντάζομαι πως ο κ. Νομάρχης έχει να μας πει κάτι νεότερο, που θα μας κάνει να χαρούμε, που θα μας κάνει να αισθανθούμε αισιόδοξοι για το μέλλον και την πορεία αυτού του τόπου.
        Αυτό που εγώ ζητάω από εσάς είναι η κατανόηση, είναι η αγάπη και η σύμπνοια που δείξατε και στον προηγούμενο αγώνα. Αυτή τη στήριξη ζητάμε και τώρα. Πιστεύουμε σε εσάς.
        Μας βοηθήσατε όλοι οι Ευρυτάνες ανεξαιρέτως και οφείλω να πω ότι, όταν τα προβλήματα δεν υποστηρίζονται από όλο τον πληθυσμό και ανάγονται μόνο σε τοπικό επίπεδο, τότε ποτέ δεν επιλύονται. Θέλουμε τη στήριξή σας, θέλουμε τη συμπαράστασή σας.
        Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο θέλω να θίξω είναι ότι τα Άγραφα έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα ως περιοχή, ως οντότητα και ενόψει της διοικητικής μεταρρύθμισης και οφείλουμε να σας μεταβιβάσουμε κάποιες σκέψεις.
        Εμείς οι Αγραφιώτες και πιστεύω όλοι οι Ευρυτάνες σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απεμπολήσουμε το όνομα Άγραφα. Είναι η ιστορία της Ευρυτανίας, είναι από τις σημαντικότερες τοποθεσίες της Ευρυτανίας. Τα πραγματικά Άγραφα, η καρδιά των Αγράφων είναι εδώ. Δεν είναι ιατρικώς συμβατό να σταματήσει να χτυπάει η καρδιά και να λειτουργούν τα άκρα.
         Για αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να απεμπολήσουμε οτιδήποτε αναφέρεται στο όνομα Άγραφα. Οποιοσδήποτε ΟΤΑ και αν δημιουργηθεί, το όνομα Άγραφα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται.
        Το δεχόμαστε πολύ ευχαρίστως και το ζητάμε. Ενόψει αυτών των γεγονότων ζητώ σε αυτά που θα συμβούν και σε αυτά που ήδη διαδραματίζονται και πάλι τη συμπαράστασή σας, την κατανόησή σας.
        Θέλω να σας ευχαριστήσω για την σημερινή σας παρουσία και να σας καλωσορίσω. Εύχομαι να περάσετε μια καλή μέρα, να φύγετε με τις καλύτερες εντυπώσεις και να ξέρετε ότι εμείς θα είμαστε εδώ, θα περιμένουμε να σας ξαναδούμε, να σας φιλοξενήσουμε και να σας κατευοδώσουμε."
Ηλίας Καρανίκας, Βουλευτής Ευρυτανίας
        "Τα Άγραφα είναι το πιο όμορφο τοπίο, το ιστορικό τοπίο, στο οποίο σήμερα ανταμώσαμε προκειμένου να χορέψουμε, να γλεντήσουμε αλλά μας δίνεται και η ευκαιρία να συναντηθούμε με ανθρώπους που έχουμε πολλά χρόνια να δούμε και να μιλήσουμε.
        Είναι γεγονός ότι η Ευρυτανία έχει δεκαπλάσιο πληθυσμό από αυτόν που ζει εδώ τον χειμώνα. Φυσικά ο κόσμος δεν θα έφευγε από τα Άγραφα αν υπήρχαν υποδομές, αν υπήρχε η δυνατότητα να γίνονται έργα.
        Άποψή μου είναι ότι η συνένωση των δήμων θα πρέπει να γίνει με ένα και μοναδικό κριτήριο, την εξυπηρέτηση των συμπατριωτών μας και τίποτε παραπάνω. Ασφαλώς ο ιστορικός δήμος των Αγράφων είναι προικισμένος ένεκα το ονόματός του, το οποίο πρέπει να παραμείνει.
        Θέλω να μην με αντιμετωπίζετε σαν τον βουλευτή της αντιπολίτευσης. Είμαι ο μοναδικός βουλευτής της Ευρυτανίας. Πείτε μου τα προβλήματα για να μπορώ να λειτουργήσω, να μπορώ να διεκδικήσω."
Κώστας Κοντογεώργος, Νομάρχης Ευρυτανίας
        "Θέλω να ευχαριστήσουμε από καρδιάς αρχικά την ΕΤ3 γιατί ήταν και είναι κοντά τόσο στην Ευρυτανία όσο και σε όλη την Περιφερειακή Ελλάδα, δείχνοντας τις ομορφιές της, τις δυνατότητες που έχει κάθε τόπος, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα για το μέλλον.
        Σήμερα θα ήθελα να κάνω δύο πολύ σημαντικές επισημάνσεις: Πρώτον πρέπει να πω ότι εμείς είμαστε οι πρώτοι. Δεν χρειαζόμαστε κανενός την συμπόνια. Είμαστε ικανοί σαν Ευρυτάνες, ενωμένοι, με τις δυνάμεις μας στο ακέραιο, με τις πράξεις μόνο των μαθηματικών, με πρόσθεση και πολλαπλασιασμό να πετύχουμε τους στόχους μας.
         Δεν χρειαζόμαστε κανενός τη συμπόνια, μπορούμε να διεκδικήσουμε, είμαστε ικανοί να σχεδιάσουμε, είμαστε ικανοί να υλοποιήσουμε, είμαστε ικανοί να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας, αρκεί να πιστέψουμε όλοι σε αυτά τα όνειρα και να μην ακροβολίζεται ο καθένας, πυροβολώντας κάθε φορά που του δίνεται η ευκαιρία και χρησιμοποιώντας αυτή την ευκαιρία, εκμεταλλευόμενος οποιαδήποτε αδυναμία μας.
        Δεύτερον, επισημαίνω ότι τα Άγραφα ήταν και είναι, αν θέλετε, το στήριγμα αυτό που μπορεί και πρέπει να δώσουμε στην Ευρυτανία για το μέλλον της. Τόσο το φυσικό μεγαλείο των Αγράφων, όσο και ο πολιτισμός τους μας επιτρέπουν να θεμελιώσουμε πάνω τους τη νέα δομή των πραγμάτων, αν θέλετε, τη νέα ανάπτυξή μας, τη σύγχρονη Ευρυτανία.
        Μια Ευρυτανία οικολογική, που να αγκαλιάζει καθέναν που αγαπά τη φύση και τον πολιτισμό, μια Ευρυτανία, όμως, που θα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά της να έχουν απασχόληση και να παράγουν και πλούτο.
        Χωρίς πολλά λόγια, θέλω να πω ότι φέτος δεν είναι μόνο η επέτειος των 200 χρόνων από τον θάνατο του Κατσαντώνη είναι, αν θέλετε, και ένα έτος ορόσημο για το ξεκίνημα όλων των μεγάλων έργων υποδομής των Αγράφων για τα υπόλοιπα που έχουν απομείνει.
        Το μεγάλο έργο, το γνωρίζετε όλοι, είναι ο κεντρικός οδικός άξονας των Αγράφων και οι ακτινωτοί δρόμοι που συνδέουν τα χωριά των Αγράφων.
         Απομένει η δεύτερη φάση που παραδίδεται αυτό τον καιρό και είναι βέβαιο ότι θα ενταχθεί στην πρώτη φουρνιά των έργων της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου, όπως επίσης απομένει και το κομμάτι από τη διασταύρωση του δρόμου των Αγράφων μέχρι το Τροβάτο, οι μελέτες του οποίου προκηρύσσονται αυτές τις ημέρες.
        Ο δρόμος Έλατος - Βραγγιανά και από εκεί για τη Λίμνη Πλαστήρα είναι ήδη ενταγμένος στο πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ, ένα σύγχρονο πρόγραμμα που αίρει τις ανισότητες μεταξύ των νομών και των περιφερειών και δημοπρατείται το επόμενο χρονικό διάστημα.
        Ο δρόμος Τροβάτο - Τρία Σύνορα εξασφαλίζει χρηματοδότηση από το νομαρχιακό πρόγραμμα και δημοπρατείται τις επόμενες ημέρες, όπως επίσης και η σύνδεση του Τριδένδρου με τον κεντρικό άξονα των Αγράφων.
        Πέρα από αυτά, πολλά προγράμματα αρχίζουν να τρέχουν, όπως τα προγράμματα ΟΠΑΧ τα οποία γνωρίζετε και στα οποία χρειάζεται εσείς να αναλάβετε πρωτοβουλίες. Ο καθένας από εσάς, όπου και να βρίσκεται, πρέπει να ξέρει ότι όποιος κάνει την αρχή, αυτός θα είναι και ο πιο κερδισμένος.
        Χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους, νέα μυαλά, νέες ιδέες, που να τις θεμελιώσουμε πάνω στον πολιτισμό των Αγράφων και στο μέλλον, στη στρατηγική που έχουμε καταγράψει για τον τόπο αυτό.
        Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας σήμερα και κλείνω με την αισιοδοξία ότι το μέλλον ανήκει στα Άγραφα και σε όλους μας."

        Ευχαριστήρια επιστολή του Δημάρχου Αγράφων
        Επί τη ευκαιρία του Πανευρυτανικού Ανταμώματος που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου 2008 στα Άγραφα επιθυμώ ως Δήμαρχος Αγράφων να δημοσιοποιήσω τα εξής:
        1) Ευχαριστούμε την Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων για την τιμή που μας έκανε να επιλεγούν τα Άγραφα ως τόπος πραγματοποιήσεως του ανταμώματος, σε συνδυασμό με τα 200 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατο του ήρωα ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ.
        2) Ευχαριστούμε την ελληνική τηλεόραση και την ΕΤ3 που με τις σχετικές δυσκολίες κατόρθωσε να καλύψει την εκδήλωση αυτή μέσα από την εκπομπή "ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ".
        3) Ευχαριστούμε τους Νομάρχη, Βουλευτή, θεσμικούς παράγοντες, επισήμους προσκεκλημένους, Ευρυτάνες μόνιμους κατοίκους και της διασποράς, φίλους των Αγράφων και της Ευρυτανίας χορευτικά συγκροτήματα, για την συγκινητική παρουσία τους. Πάνω από όλα όμως τους ευχαριστούμε για την κατανόηση και την υπομονή που επέδειξαν.
        Ο συνδυασμός της τηλεοπτικής εγγραφής των δρώμενων και αυτό καθεαυτό το Αντάμωμα, δημιούργησαν προβλήματα, από πλευράς χώρου και εξυπηρέτησης. Είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ εξυπηρέτησης του Ανταμώματος και της προβολής του τόπου μας. Ένα μεγάλο μέρος της πλατείας των Αγράφων δεσμεύτηκε για τις ανάγκες της τηλεοπτικής κάλυψης. Πολλοί μα πάρα πολλοί συμπατριώτες Ευρυτάνες μας έδωσαν το μήνυμα ότι προέχει το δεύτερο και ότι είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν κάποια πράγματα. Τους ευχαριστούμε όλους και αν κάτι πήγε στραβά, ειλικρινά ζητάμε συγγνώμη. Επιμένω ότι η μαζική προσέλευση των συμπατριωτών μας Ευρυτάνων για μας ήταν τιμητικό γεγονός και έδωσε ξανά ώθηση στον θεσμό του Πανευρυτανικού Ανταμώματος. Κατά γενική ομολογία αυτή η μαζική συμμετοχή θύμισε παλαιότερα χρόνια.
        Τέλος σας περιμένουμε στα Άγραφα σε πιο νηφάλιες ημέρες, να σας χαρίσουμε τη ζεστασιά και τη φιλοξενία μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ
ΧΡΗΣΤΟΣ Κ. ΜΠΟΥΡΑΣΕυχαριστήρια επιστολή του Δ.Σ. της ΟΕΣ
        Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων αποφάσισε να πραγματοποιήσει το Πανευρυτανικό Αντάμωμα στα Άγραφα.
        Θελήσαμε και εμείς φέτος αποτίοντας φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στα Άγραφα να καλέσουμε όλους τους Ευρυτάνες σ’ αυτόν τον τόπο που είναι κοιτίδα της Ιστορίας και του Πολιτισμού.
        Πιστεύουμε ότι όσοι αποφάσισαν να έλθουν θα εντυπωσιάστηκαν από την άγρια ομορφιά του τοπίου, θα ένοιωσαν δέος στη μεγαλοσύνη αυτών των βουνών και παράλληλα θα έμειναν ικανοποιημένοι από τη φιλοξενία που διακρίνει τους κατοίκους της περιοχής.
        Και επειδή στόχοι της Ομοσπονδίας μας είναι να προβάλει ευρύτερα την Ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής που κάθε φορά επιλέγεται για να πραγματοποιηθεί το Αντάμωμα θεωρήσαμε ότι ένας πολύ καλός τρόπος είναι και η εκπομπή τής ΕΤ3 «Κυριακή στο Χωριό» και για αυτό την προσκαλέσαμε.
        Η συγκεκριμένη εκπομπή έχει ως στόχο να βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους της Περιφέρειας δίνοντας λόγο σε όσους ζουν, δημιουργούν και στηρίζουν με την παρουσία τους την ανάπτυξη του τόπου. Προβάλει μοναδικές εικόνες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
        Γνωρίζαμε τις δυσκολίες που έχει το οδικό δίκτυο των Αγράφων. Ούτε ένα χιλιόμετρο άσφαλτος. Οι επισκέπτες θα ήταν αναγκασμένοι να φθάσουν στα Άγραφα διανύοντας πολλά χιλιόμετρα χωματόδρομο. Παρ’ όλες τις δυσκολίες η προσέλευση των Ευρυτάνων ήταν πέρα από κάθε ενδεχόμενο, πέρα από κάθε πρόβλεψη, πέρα από κάθε υπολογισμό. Χαρήκαμε που μας τίμησαν με την παρουσία τους τόσοι πολλοί συμπατριώτες και τους ευχαριστούμε πολύ. Πιστεύουμε ότι εντυπωσιάστηκαν από τα Άγραφα και ότι έμειναν ικανοποιημένοι από την φιλοξενία. Λυπούμαστε που δεν μπορέσαμε να τους φιλοξενήσουμε όλους με τον καλύτερο παραδοσιακό τρόπο και ζητάμε συγνώμη αν κάποιοι έφυγαν δυσαρεστημένοι.
        Μα πιο πολύ λυπήθηκαν οι Αγραφιώτες. Χαρακτηριστικά τα λόγια της Αγραφιώτισσας ταβερνιάρισσας κας Πόπης την επόμενη του Ανταμώματος «Στεναχωριέμαι πολύ, έχω τόσα χρόνια το μαγαζί μου και πρώτη φορά μου ζήτησαν και δεν είχα καρέκλα και φαγητό να δώσω». Τα έλεγε και έκλαιγε.
        Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον δήμαρχο Αγράφων κύριο Χρήστο Μπούρα, τον αντιδήμαρχο κύριο Θύμιο Μιχόπουλο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κύριο Δημήτρη Χαλιμούρδα. Και βέβαια ευχαριστούμε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και τους υπαλλήλους του δήμου Αγράφων. Τους Αγραφιώτες για την φιλοξενία και τη συμμετοχή τους στα γυρίσματα της εκπομπής, τις γυναίκες που μαγείρεψαν, τους ντόπιους επιχειρηματίες για τις προσφορές τους.
        Τα χορευτικά συγκροτήματα 1. του Συνδέσμου Ευρυτάνων Φθιώτιδας, 2. Του Συλλόγου των Μαραθιωτών, 3. «Ο Κατσαντώνης», 4. Βάλτου, Ξηρόμερου και Ευρυτανίας.
        Ευχαριστούμε τα μέσα ενημέρωσης για την τόσο μεγάλη προβολή που έκαναν στην εκδήλωσή μας. Ευχαριστούμε τον συνδιοργανωτή της εκδήλωσης Δήμο Αγράφων και τους χορηγούς μας: Στέφανο Κωστούλα, Hondos Center, Palmie Bistro, Οινοποιία Δημήτρη Κουτσουπιά, Σύγχρονη Οδοντιατρική, Τ.Ε.Δ.Κ. νομού Ευρυτανίας, Ζαχαροπλαστεία Fresh Κίτσιου, Αγρινιώτικο Μπακλαβαδάκι Κουτέρης, τον Κων/νο Νταβαρίνο, πρόεδρο του Πανευρυτανικού Συλλόγου  Αγρινίου, τις Αγραφιώτισσες Κούλα Ανδρώνη και την Ντία Παππά για την ιδιαίτερα πολύτιμη προσφορά τους.
        Από το φετινό Πανευρυτανικό Αντάμωμα έλειπε ο Θανάσης Κονδύλης.
        Ο αείμνηστος Θανάσης Κονδύλης που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας υπήρξε πολύτιμο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας, ακούραστος εργάτης στα πολιτιστικά δρώμενα της Ευρυτανίας και ένθερμος υποστηρικτής του Ανταμώματος στα Άγραφα.

Από το Δ.Σ. της Ο.Ε.Σ.
Η πρόεδρος, Βασιλική Χαλκιά
Ο.Ε.Σ.  Κάνιγγος 7 – ΑΘΗΝΑ Τ.Κ. 106-77
ΤΗΛ.-ΦΑΧ: 210-3834451, ΚΙΝ. 6974-466161

< Προηγ.   Επόμ. >
2stana02.jpg
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' Άγραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 
    Αρχείο ηχογραφήσεων         Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  

 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE