header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  Ά γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         


Warning: html_entity_decode(): charset `ISO-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /services/webpages/util/y/z/yzetp9ra.vodafonehosting.gr/public/includes/pathway.php on line 16
Αρχική arrow Νέα | arrow Ο Ηλίας Μαμαλάκης σε "Χώματα με Ιστορία"
Ο Ηλίας Μαμαλάκης σε "Χώματα με Ιστορία" Εκτύπωση E-mail
  02/11/2008    Αφήνει για λίγο τις συνταγές ο Ηλίας Μαμαλάκης   και βουτάει  στο καζάνι της ελληνικής ιστορίας, εστιάζοντας   στους προεπαναστατικούς χρόνους, για να σερβίρει τη νέα σειρά 12 ντοκιμαντέρ
  « Χ ώ μ α τ α  με  Ι σ τ ο ρ ί α »  της  ΕΤ3. 
   Κ υ ρ ι α κ ή   11   Ι α ν ο υ α ρ ί ο υ   1 7 : 3 0   το  11ο  μέρος
         «Χώματα με Ιστορία» περιδιαβαίνει η νέα σειρά της ΕΤ3, παρουσιάζοντας τους προεπαναστατικούς ήρωες του ’21 και τα οράματά τους για μια Ελλάδα ελεύθερη.
        Η σειρά αποτελείται από 12 ημίωρα επεισόδια, κάθε Κυριακή 17:30-18:00 με πρεμιέρα την Κυριακή 2 Νοεμβρίου και κορμό τη βιογραφία του θρυλικού Αντώνη Κατσαντώνη. Το Μεσολόγγι, το Σούλι, τα παλάτια των Ιωαννίνων, οι βουνοκορφές των Αγράφων, τα Τζουμέρκα και οι κοίτες των ποταμών, οι δρόμοι του Γιωργάκη Καραϊσκάκη και του Μάρκου Μπότσαρη είναι «Χώματα με Ιστορία».
        Τα Άγραφα, την ορεινή αυτή και σε πολλά σημεία δύσβατη περιοχή περιηγήθηκε τον Ιούλιο ο Ηλίας Μαμαλάκης. Ένα οδοιπορικό που δεν έγινε για την ανακάλυψη συνταγών και εδεσμάτων αλλά με την πρόθεση να συγκεντρωθεί υλικό από άγνωστες πτυχές ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του ΄21 για ένα ντοκιμαντέρ (12 ημίωρων επεισοδίων). 
        Στα «Χώματα με ιστορία» κυριαρχεί η φιγούρα του Αντώνη Κατσαντώνη. Κορμός της σειράς ντοκιμαντέρ είναι η ζωή του. Και σε καθένα από τα επεισόδια, με συνδετικό κρίκο τον Κατσαντώνη, παρουσιάζονται άλλες ιστορικές φυσιογνωμίες  οι δρόμοι των οποίων συναντήθηκαν με εκείνον του θρυλικού οπλαρχηγού. «Το τρίτο επεισόδιο για παράδειγμα είναι αφιερωμένο στη γνωριμία με τον Καραϊσκάκη, το πέμπτο στη συνάντησή του με τον Μάρκο Μπότσαρη, το έκτο εστιάζει στον καπετάν Δίπλα, νονό του Κατσαντώνη και δασκάλου όλων των κλεφτών, και το έβδομο μιλάει για τη συνέλευση των οπλαρχηγών το καλοκαίρι του 1807 στη Λευκάδα με την παρουσία του Καποδίστρια, του στρατηγού του ρωσικού στρατού Εμμανουήλ Παπαδόπουλου και του δεσπότη Ιγνάτιου.
        Οι κουβέντες σημερινών ανθρώπων για τον σταυραετό της Κλεφτουριάς, των Τζουμέρκων και των Αγράφων, για τον πρόδρομο της Επανάστασης, όπως έχει χαρακτηριστεί ο Αντώνης Κατσαντώνης, συνάρπασαν τον Ηλία Μαμαλάκη, που έβαλε σκοπό να βουτήξει στα βάθη της ιστορίας των προεπαναστατικών χρόνων.         ( Τα ΝΕΑ on-line )

        " Με τον Κώστα (Αυγέρη) εδώ και πέντε χρόνια γυρίζουμε την Ελλάδα για το "Μπουκιά και συχώριο", ένα ντοκιμαντέρ που αγγίζει ένα κομμάτι του πολιτισμού που λέγεται "διατροφή, ήθη κι έθιμα". Κάποια στιγμή βρήκαμε κομμάτια ιστορίας πολύ δυνατά που δεν μπορούσαν να προβληθούν μέσα από την εκπομπή», μου έλεγε στη συνάντησή μας στο γραφείο του στο Κεφαλάρι, λίγο πριν βγει και πάλι στον δρόμο με το δισάκι του στον ώμο. «Άρχισα λοιπόν να μελετώ την ιστορία». Έναυσμα στάθηκε αυτό που εισέπραττε στις επισκέψεις του στα χωριά των Αγράφων. «Μου έκανε εντύπωση η οντότητα του Κατσαντώνη. Ποιος να το φανταστεί ότι οι γέροι γύρω από τα τραπεζάκια των καφενείων σε εκείνα τα απομακρυσμένα χωριά, τα σχεδόν απομονωμένα, αρχές του 21ου αιώνα, θα μιλούν για τον Κατσαντώνη; Μια υπόθεση σοβαρή αλλά αδιάφορα τοποθετημένη στην ψυχοσύνθεση των Ελλήνων ".

        " Τα γυρίσματα έγιναν κυρίως στα Αγραφιώτικα βουνά, και συνεχίστηκαν  στα βαλτοχώρια (Αγρίνιο), Μεσολόγγι, Σούλι, Θεσπρωτία και φυσικά τα Γιάννενα.
   Η δύσκολη αυτή προσπάθεια έτυχε της υποστήριξης του Δήμου των Αγράφων και πολλών κατοίκων της περιοχής, του Νομάρχη Ευρυτανίας, του Δήμου Καρπενησίου και του Δήμου Προυσσού,  τους οποίους πολύ ευχαριστούμε. "

Άγραφα, 24 Ιουλίου 2008

Ηλίας Μαμαλάκης

Σκηνοθέτης:   Κώστας Αυγέρης
Έρευνα-αρχισυνταξία:   Ηλίας Μαμαλάκης
Διεύθυνση Φωτογραφίας:   Διονύσης Πετρουτσόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής:   Ραχήλ Μανουκιάν

Δείτε επίσης:
 Δεκαπενταύγουστο με τον Μαμαλάκη 
 
Η εκπομπή   "Μπουκιά και συχώριο" μαγειρεύει στ'  Άγραφα"
< Προηγ.   Επόμ. >
tro_cross.jpg
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' Άγραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 
    Αρχείο ηχογραφήσεων         Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  

 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE