header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  Ά γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         


Warning: html_entity_decode(): charset `ISO-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /services/webpages/util/y/z/yzetp9ra.vodafonehosting.gr/public/includes/pathway.php on line 16
Αρχική arrow Νέα | arrow Επιστολές
Επιστολές Εκτύπωση E-mail

Μπακογιάννης - Μπούρας   Αθήνα 30/05/2014
    Μήνυμα Χρήστου Μπούρα προς τους Ευρυτάνες  
   Θερμά συγχαρητήρια στον Κώστα Μπακογιάννη για την εκλογική νίκη του. Ηταν νίκη όλων των Ευρυτάνων και των Στερεοελλαδιτών, οι οποίοι πίστεψαν στο «καινούργιο». Μας έκανε όλους  περήφανους. Επίσης συγχαρητήρια στον Αρη Τασιό και εύχομαι και στους δύο να μην διαψεύσουν τις προσδοκίες του ...

  Θερμά συγχαρητήρια στον Κώστα Μπακογιάννη για την εκλογική νίκη του. Ηταν νίκη όλων των Ευρυτάνων και των Στερεοελλαδιτών, οι οποίοι πίστεψαν στο «καινούργιο». Μας έκανε όλους  περήφανους. Επίσης συγχαρητήρια στον Αρη Τασιό και εύχομαι και στους δύο να μην διαψεύσουν τις προσδοκίες του Ευρυτανικού λαού. Θέλω από βάθους καρδιάς, να ευχαριστήσω και εγώ, όσους Ευρυτάνες λεοντόκαρδους, με τίμησαν με την ψήφο τους, στις πρόσφατες Περιφερειακές Εκλογές
και οι οποίοι δεν ενέδωσαν σε κάθε είδους πιέσεις. Επίσης και αυτούς οι οποίοι γνωρίζω ότι η καρδιά τους ήταν μαζί μου  και υπό διαφορετικές συνθήκες, πάλι θα με τιμούσαν. Για ένα πράγμα τους διαβεβαιώ. Οτι θα είμαι παρών και πάντα θα αγωνίζομαι για το καλό του τόπου.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΜΠΟΥΡΑΣ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ
(πρώην Δήμαρχος Αγράφων και νυν
Περιφ.Σύμβουλος) Γ’ Σεπτεμβρίου 13
Τηλέφ. 210-5238617 και 6974748965
ΑΘΗΝΑ


      Αθήνα 25/02/2014
       Θέμα: Ρεπορτάζ κ. Μάνεση για την εκπομπή  60΄ Ελλάδα    
    
Παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή το ρεπορτάζ για τ΄ Άγραφα και ένοιωσα, σαν Αγραφιώτης, πίκρα και απογοήτευση από τη δημοσιογραφική προχειρότητα την οποία παρουσίασε ο δημοσιογράφος κ. Μάνεσης.
    Η άποψή μου είναι ότι, όταν κάποιος θέλει να παρουσιάσει μία ενημερωτική εκπομπή, πρώτα έχει φροντίσει να ενημερωθεί ο ίδιος για το μέρος που θα επισκεφτεί, μαθαίνει για την ιστορία, τα ήθη και έθιμα των κατοίκων, προσπαθεί να παρουσιάσει τη γενική κατάσταση δίνοντας στον τηλεθεατή την καλύτερη και αντικειμενική ενημέρωση.
  
   Στην προκειμένη περίπτωση, παρουσιάστηκαν όλα τα αρνητικά στοιχεία και δεν βρέθηκε κανένα θετικό.
   Πράγματι το οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία δεν είναι το καλύτερο. 'Ομως τα έργα που γίνονται για ασφαλτόστρωση του δρόμου Κρέντη  Άγραφα δεν τα είδε; 
   Από την επίσκεψη στο χωριό Άγραφα το οποίο δεν υστερεί σε υποδομή, ούτε ένα πλάνο δεν προβλήθηκε με τα πέτρινα  σπίτια, χτισμένα στις αρχές   του περασμένου αιώνα, τα πλακόστρωτα δρομάκια, την πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, το λόφο της  Αγίας Βαρβάρας με τον Ανδριάντα του Αγραφιώτη προεπαναστατικού ήρωα Κατσαντώνη, τις Εκκλησιές οι οποίες βρίσκονται σε αρίστη κατάσταση, το πετρογέφυρο χτισμένο το 1600, την ιχθυοκαλλιέργεια στον Αγραφιώτη ποταμό και τόσα άλλα αξιοθέατα τοπία των Αγράφων. 
   Θα ήθελα να θυμίσω την εκπομπή του σκηνοθέτη Κων/νου Αυγέρη με παρουσιαστή τον κ Ηλία Μαμαλάκη, στην οποία προβλήθηκε η καθημερινότητα των κατοίκων και οι ομορφιές του Αγραφιώτικου τοπίου.
   Επίσης η ΕΡΤ3 παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή στο Χωριό, παρουσιάζοντας την θετική και την αρνητική όψη. Τέλος η Πανευρυτανική Ένωση διοργάνωσε ένα τριήμερο ιστορικό Συνέδριο στα χωριά  Άγραφα - Τροβάτο και Μεγάλα Βραγγιανά, με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία. Το αποτέλεσμα του συνεδρίου ήταν η έκδοση δυο τόμων με την αναλυτική καταγραφή των μνημείων και της ιστορίας του τόπου μας.

    Με εκτίμηση  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγράφων
            ΓΑΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

      Αθήνα 20/02/2014
       Θέμα: Ρεπορτάζ κ. Μάνεση για την εκπομπή  60΄ Ελλάδα   
  
Διάβασα την επιστολή του περιφερειακού Συμβούλου Ευρυτανίας, κ. Λ. Τσιτσάνη προς τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA , η οποία αναρτήθηκε στην ιστ. agrafiotis.gr και πιστεύω ότι έχει απόλυτο δίκιο. Βρίσκω δικαιολογημένη την αγανάκτησή του σχετικά με το ρεπορτάζ του κ. Μάνεση, που αναφέρεται στα Άγραφα.
   
Πράγματι, το ρεπορτάζ του συγκεκριμένου δημοσιογράφου ήταν απαράδεκτο. Προσωπικά, δεν μπορώ να καταλάβω ποιος ήταν ο στόχος της εκπομπής αυτής...
( γράφει ο Παναγιώτης Σαλαγιάννης )
  ... Ήταν να καταγράψει μόνο μερικές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι ή να δώσει ευρύτερα την εικόνα των Αγράφων; Και δεν κατάλαβε ο δημοσιογράφος ότι τα Άγραφα, στα οποία όντως οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν και δυσκολίες, είναι και μια από τις ομορφότερες περιοχές της χώρας μας και ότι έχουν, επίσης, ιστορία και πολιτισμό; Γι’ αυτόν το δημοσιογράφο μόνο μιζέρια έχουν τα Άγραφα; Δεν έχουν λάμψη; Δεν υπάρχουν και γοητευτικές στιγμές στη ζωή των κατοίκων;
   Δε θα μπορούσε η εκπομπή να παρουσιάσει μερικά πλάνα από την εξαίσια αγραφιώτικη φύση; Και δε θα μπορούσε ο δημοσιογράφος ν’ αναφερθεί, ακροθιγώς έστω, στην ιστορία της περιοχής;    
   Εκτιμώ, λοιπόν, ότι ο κ. Μάνεσης πήγε στα Άγραφα χωρίς πρόγραμμα και χωρίς ενημέρωση και γι’ αυτό, με τη συγκεκριμένη εκπομπή του, όντως «αδίκησε» και τον εαυτό του ως δημοσιογράφο αλλά και την περιοχή μας. Και το λέω αυτό γιατί δεν έδειξε καν την ομορφιά των Αγράφων, αλλά και δεν έκανε καμιά αναφορά στην ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής. Δε θα επαναλάβω όσα ορθά αναφέρει ο κ. Λ. Τσιτσάνης, αλλά θα αναφερθώ ενδεικτικά και μόνο στο πέρασμα του δημοσιογράφου από τα χωριά: Τροβάτο και Μ. Βραγγιανά.
   Στο Τροβάτο ούτε ένα μακρινό πλάνο από την ιστορική μονή της Παναγίας, ούτε μια αναφορά στον ιστορικό ναό του Αγίου Δημητρίου, μέσα στον οποίο λειτούργησε το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο της ΠΕΕΑ.
   Αλλά και στα Μ. Βραγγιανά δε θα έπρεπε να παρουσιαστεί ο χώρος της Γούβας και να γίνει αναφορά στην ιστορία του ιερού αυτού χώρου; Δε βρέθηκαν μερικές λέξεις να ειπωθούν για το Ελληνομουσείο των Αγράφων, τον Ευγένιο Γιαννούλη, ή τον Αναστάσιο Γόρδιο;
   Δε θέλαμε ιστορικές αναλύσεις για την περιοχή μας ούτε και ξενάγηση. Εξάλλου δεν ήταν αυτός και ο ρόλος του δημοσιογράφου. Δε θέλαμε, όμως, και αποσιώπηση. Θέλαμε απλώς να δείξει και την ομορφιά της Αγραφιώτικης Φύσης και να κάνει συντομότατη κατατοπιστική αναφορά στα ιστορικά και πολιτιστικά μας μνημεία, ώστε ο τηλεθεατής, που δεν είναι Αγραφιώτης, να χαρεί την ομορφιά της φύσης και να ενημερωθεί στοιχειωδώς και για την ιστορία της περιοχής. Και, πράγματι, γι’ αυτή την κατατοπιστική αναφορά δε θα χρειαζόταν παρά ελάχιστος τηλεοπτικός χρόνος.
   Εκτιμώ πως, αν ο τηλεοπτικός  σταθμός ALPHA σέβεται τους τηλεθεατές του, θα φροντίσει, ώστε να υπάρξει ένα πληρέστερο ρεπορτάζ για την περιοχή των Αγράφων.
Φιλικότατα
Παναγιώτης Β. Σαλαγιάννης

    Ευρυτανία  17/02/2014

    Προς:  Τηλεοπτικό σταθμό ALPHA
      Θέμα: Ρεπορτάζ κ. Μάνεση για την εκπομπή  60΄ Ελλάδα   
   Κύριε Μάνεση ο απόηχος της εκπομπής σας 60΄Ελλάδα που προβάλλατε στις 12/02/2014 με αναφορά στη Δυτική Ευρυτανία, ήταν κατά κοινή ομολογία αρνητικός. Δυστυχώς παρουσιάσατε την αρνητική εικόνα της Ευρυτανίας. Αυτά που παρουσιάσατε ήταν μεν πραγματικότητα αλλά ήταν η μισή αλήθεια και όπως πολύ καλά γνωρίζετε  η μισή αλήθεια είναι ολόκληρο ψέμα.
   Αν και περάσατε από όμορφες διαδρομές και ωραία τοπία, γάργαρα και καθαρά νερά, πυκνά δάση, ψηλά βουνά, δεν δείξατε ούτε ένα πλάνο.
    Η Αγραφιώτικη αυτή Γη με τον βασανισμένο αλλά περήφανο λαό της γέννησε και ανέθρεψε σπουδαίες μορφές όπως τον θρυλικό προεπαναστάτη ήρωα Αντώνη Μακρυγιάννη ως γνωστό Κατσαντώνη κι όμως περάσατε δίπλα από τη γενέτειρά του το Μάραθο, δίπλα από τη Σπηλιά που τραυματίστηκε και τον πιάσανε, Σίχνικο-Φούρκα-Μοναστηράκι, στο Λημέρι όπου λημέριαζε παρ’όλα αυτά καμία αναφορά δεν έγινε.
    Κύριε Μάνεση αυτή η "υποβαθμισμένη" για σας περιοχή για μας τους Ευρυτάνες έχει ιστορία και πολιτισμό.
    Περάσατε στη Γρανίτσα τη γενέτειρα του Ζαχαρία Παπαντωνίου και καμία αναφορά σε αυτόν και κανένα πλάνο από τα "Ψηλά Βουνά" . Ουδεμία επίσης αναφορά στο γνωστό συγγραφέα με  "τα άγρια και τα ήμερα του Βουνού και του Λόγγου" , το Στέφανο Γρανίτσα.
    Τερματίσατε στο Ραπτόπουλο ενώ λίγο πιο πέρα υπάρχει η Πρασιά με το ιστορικό Κυπαρίσσι του Πατροκοσμά, αλλά δυστυχώς για σας δεν "πουλάει" αυτό ενώ για μας κ. Μάνεση είναι ο πολιτισμός μας, η ιστορία μας που συμπληρώνετε με το "αγριομελίσσι " επίσης του Στέφανου Γρανίτσα που βρίσκεται στο Διάσελο-Κέδρα όπου απαξιώσατε να πάτε.
    Τέλος κ. Μάνεση, ίσως χωρίς να το θέλατε με το ρεπορτάζ που δείξατε, αδικήσατε τους Ευρυτάνες, την Ευρυτανία αλλά και τον εαυτό σας. Ωστόσο όμως οι απαράμιλλες αυτές ομορφιές της Ευρυτανίας με τους φιλόξενους κατοίκους  σας περιμένουν ξανά να τις αναδείξετε.
                                                                                                                    Με εκτίμηση
                                                                                                              Λάμπρος Χ. Τσιτσάνης 
Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας


 ( για όσους δεν έχουν δει αυτό το ... Video )
         πατήστε επάνω στο γράφημα

  αν δεν ξεκινάει το video, πρέπει να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας το τελευταίο Adobe Flash Player 12 


< Προηγ.   Επόμ. >
2dimarxio08.JPG
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' Άγραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 
    Αρχείο ηχογραφήσεων         Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  

 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE