header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  Ά γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         


Warning: html_entity_decode(): charset `ISO-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /services/webpages/util/y/z/yzetp9ra.vodafonehosting.gr/public/includes/pathway.php on line 16
Αρχική arrow Άρθρα | arrow Η οικογένεια Χρηστίδη
Η οικογένεια Χρηστίδη Εκτύπωση E-mail

Στρατηγός Δημήτρης Χρηστίδης, Δημήτρης Πλατής, Λεωνίδας Βαΐτσης        Σύμφωνα με τα λεγόμενα των γονιών μου, του 90χρονου Κωστή και της 79χρονης Αννούλας Ανδρώνη, από όσα έζησαν οι ίδιοι κατά το μακρόχρονο βίο τους και τις αφηγήσεις των γεροντότερων, προ πάντων του παππού της μητέρας Κώστα Ανδρώνη, η ιστορία της οικογένειας Χρηστίδη έχει ως εξής:
 αφήγηση -  Κούλα Παναγίτσα (Ανδρώνη)  -  Όλγα Χρηστίδη


         Την εποχή που τα βουνά των Αγράφων ήταν απάτητα από τους Τούρκους, κατέφευγαν σ' αυτά άνθρωποι απ' όλη την επικράτεια. Ως εκ τούτου υπήρχαν πολλές και καλές διασυνδέσεις με όλους. Δεν ξέρουμε ποιος ακριβώς μεσολάβησε να έρθει από τη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή τη Φιλιππούπολη, ο αείμνηστος Γιωργάκης Χρηστίδης, να κυβερνήσει και να εξευγενίσει τους κατοίκους της απόμακρης αυτής περιοχής. Ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στα Άγραφα , ο Γιωργάκης, η σύζυγός του Ευαγγελίτσα, τα τρία αγόρια, οι τέσσερεις κόρες και η υπηρέτριά τους, που τους ακολούθησε στον καινούργιο τόπο. Ήρθε λοιπόν μια οικογένεια με μόρφωση και αγωγή, που έγινε φωτεινό παράδειγμα των Αγραφιωτών. Ο Γιωργάκης Χρηστίδης γίνεται Δήμαρχος, έχοντας πολλές δυσκολίες λόγω της μορφολογίας του εδάφους, ακόμη και επί των ημερών μας. Οι μετακινήσεις εγίνοντο με τα μουλάρια, ώρες ολόκληρες και ως εκ' τούτου ήταν δύσκολη η πρόσβαση στα αστικά κέντρα, την Καρδίτσα και το Καρπενήσι.
         Οι γονείς μου θυμούνται και εξιστορούν την εποχή του περασμένου αιώνα. Ο τελευταίος Δήμαρχος της οικογένειας ήταν ο Γεώργιος που παντρεύτηκε την Όλγα Αυγέρη από τη Χρύσω. Οι Χρυσιώτες συμπέθεροι, υπερήφανοι για το γάμο της κόρης τους, που θα παντρεύονταν γόνο της μεγάλης αυτής οικογένειας, έραψαν νυφικό ολομέταξο και ρούχα στην Πάτρα. Η  Όλγα, Χρηστίδη πλέον, πήγαινε ταξίδια στους δικούς της και στους Χρηστιδαίους συγγενείς. Κάθε χρόνο θα πήγαινε και στα λουτρά της. Έξυπνη και χρυσοχέρα ως ήταν, όταν ερχόταν από τα ταξίδια και τα λουτρά, έφερνε μαζί της τα σχέδια και τα πατρόν της ραπτικής, για να ράψει τα ρούχα των κοριτσιών της. Μία άλλη πηγή έμπνευσης ήταν τα σχέδια που ξεσήκωνε από ρούχα που έστελναν οι μεγαλύτερες εξαδέρφες των κοριτσιών της, κόρες των γιατρών Δέπου και Παπαθανασιάδη. Η μητέρα Όλγα και οι κόρες της δεν κρατούν τίποτα για τον εαυτό τους, θέλουν να μεταδώσουν τις γνώσεις τους και τον πολιτισμό τους σ' όλο το χωριό. Δεν τους άρεσε όπως μου μετέφερε η κα Νία να λένε το χωριό μας βλαχοχώρι.
        Έραβαν καινούργια ρούχα εκείνες, ήθελαν να βοηθήσουν και τις Αγραφιώτισες. "Να μου ράψεις κα Όλγα ή κα Νία ένα φουστανάκι κι εμένα, κι εγώ θα σου σκαλίσω ή θα ποτίσω τον κήπο σου". Έτσι και γινόταν. Η μία έραβε, η άλλη πότιζε. Κουρτινάκια και τραπεζομάντηλα οι Χρηστιδαίϊσες, ήθελαν αν ήταν δυνατόν να έχει όλο το χωριό. Θυμάμαι την κα Νία να μου διηγείται σε κάποια κουβεντούλα μας στο χωριό. " Όταν ερχόταν κάποια ξένη γυναίκα στο χωριό, από τη μια χαιρόμασταν να πάρουμε ιδέες από το ντύσιμό της, κι από την άλλη στενοχωριόμασταν αν θα τα καταφέρουμε να είμαστε κι εμείς αξιοπρεπώς ντυμένες. Κάποτε περνούσε μπροστά από το γκαλντερίμι του σπιτιού μας μία βλάχα από το Αγρίνιο προς τη Νιάλα, ακούσαμε τα ποδοβολητά των μουλαριών και τρέξαμε στο παράθυρο, εγώ και η αδερφή μου Σούλα, να δούμε τι φοράει η βλάχα. Φορούσε ένα ωραίο φουστάνι με φαρδιές πιέττες. Το ξεσηκώσαμε αμέσως και μέχρι τον επόμενο χρόνο στο πανηγύρι οι αγραφιώτισσες είχαν φουστάνια με πιέττες."
        Κοινωνική δραστηριότητα και προσφορά είχαν και οι άνδρες. Ο γαμπρός της οικογένειας, γιατρός Δέπος, είχε όλη την καλή διάθεση, από το Κεράσοβο που ήταν ο τόπος διαμονής του, να ανεβαίνει στα Άγραφα για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πάσχοντες. Με το μουλάρι, ανέβα, κατέβα τα βουνά ήθελε δέκα ώρες να πάει. Για το λόγο αυτό αγόρασε ακουστικά και τα έκανε δώρο στον κουνιάδο του, Γιώργο Χρηστίδη (Δήμαρχο) και τον έμαθε να κάνει διάγνωση ως πρακτικός γιατρός και να εφαρμόζει τη συνταγή του καταπλάσματος για τη θεραπεία του κρυολογήματος. Ότι πρόβλημα είχαν οι Αγραφιώτες έλεγαν: θα ρωτήσουμε τους Χρηστιδαίους. Οι γυναίκες απευθύνονταν στις Χρηστιδαίΐσες (τα κορίτσια όπως τις αποκαλούσαν) για ότιδήποτε τις απασχολούσε και εκείνες τις άκουγαν με προσοχή και φρόντιζαν με τη λογική και τη δικαιοσύνη που τις διέκρινε να τις συμβουλεύουν και να τις ανακουφίζουν.
παπα-Κώστας Παπαγεωργίου και Νία Χρηστίδη        Περνούν τα χρόνια και οι δυσκολίες δυστυχώς δεν έλλειψαν. Το παράδειγμα του πονόψυχου πατέρα και ελλείψει πάντα γιατρού, η 96χρονη σήμερα κα Νία με τη θειά Μητσούλα (αδερφή του Παπαγιώργη) Θεός σχωρέστην, έκαναν χρέη γιατρού και ψυχολόγου, ανακουφίζοντας τον κάθε πονεμένο, πότε φτιάχνοντας το σχετικό κατάπλασμα και πότε λέγοντας τον καλό λόγο.
        Τα περισσότερα νυφικά του χωριού ράφτηκαν στο Χρηστιδαίϊκο σπίτι. Σιγά σιγά το παράδειγμά τους μιμήθηκαν κι άλλες γυναίκες του χωριού, όπως η θειά Μητσούλα, η Βασίλω Κώστα Ανδρώνη της οποίας το όνομα φέρω και δυστυχώς έφυγε νωρίς από αυτή τη ζωή και η αδερφή της, γιαγιά Μαγδαληνή, που έραψε σε όλα τα κονάκια της περιοχής.
        Μεταφέροντας το μήνυμα και της οικογενείας μου, θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια Χρηστίδη και προπάντων τις αυτοδίδακτες δασκάλες για τα όσα καλά προσέφεραν σ' αυτόν τον απόμακρο τόπο.

        Απόγονος της οικογένειας Χρηστίδη, η Όλγα, προθύμως και με συγκίνηση δέχτηκε να γράψει λίγα λόγια για την οικογένειά της και να στείλει το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό.   
                                                                                        αφήγηση -  Κούλα Παναγίτσα (Ανδρώνη) 

                           Η   Ο Ι Κ Ο Γ Ε Ν Ε Ι Α   Μ Ο Υ                     ( γράφει η Όλγα Χρηστίδη )
 
         Μεγάλη ήταν η χαρά μου όταν μου ζήτησαν να ιστορίσω την καταγωγή μου. Θυμάμαι ώρες δίπλα στο τζάκι τα καλοκαίρια του Αυγούστου στ'  Άγραφα εμάς, τη νεώτερη γενιά Χρηστίδη να ακούμε  την θεία Νία (Ευγενία Χρηστίδη - Πολυμέρου) και τον πατέρα μου (Θεμιστοκλή Χρηστίδη) να μας αφηγούνται τον διωγμό των προγόνων μας και την εγκατάστασή τους στο χωριό.
        Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους.
Η οικογένεια του Στέφου Χρηστίδη καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη. Επειδή όμως ο ίδιος ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας απηγχονίσθη. Τα παιδιά του ήταν ο Δημήτριος και ο Γεωργάκης.
         Ο Δημήτριος γεννήθηκε το 1799 και σπούδασε στο Ιάσιο. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης πήρε μέρος στη πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου και στη συνέχεια διορίστηκε γραμματέας της αρμοστείας της Κρήτης και αναπληρωτής γραμματέας της διοίκησης στο Ναύπλιο και μετέπειτα έγινε πρόεδρος της εφορίας της Στερεάς Ελλάδας. Mετά το θάνατο του Καποδίστρια χρημάτισε υπουργός εσωτερικών & επικράτειας. Το 1833 διορίστηκε από τον Αντιβασιλέα νομάρχης Μεσσηνίας, Ευβοίας και Σύρου. Το 1840 διορίστηκε πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το 1843 έγινε υπουργός εξωτερικών στη κυβέρνηση Κριεζή. Το 1849 διορίστηκε υπουργός εσωτερικών και το 1850 οικονομικών στη κυβέρνηση Κανάρη. Μετά την έξωση του Όθωνα αναγκάστηκε να εγκατασταθεί στη Γαλλία επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί για να εκδιωχθεί ο Όθωνας. Όταν ξαναγύρισε διετέλεσε σύμβουλος επικρατείας και υπουργός οικονομικών την περίοδο 1870-1872. Ο λαός του είχε δώσει το παρωνύμιο "Ψαλίδας" εξαιτίας της οικονομικής του πολιτικής. Απεβίωσε το 1877.
        Ο Γεωργάκης Χρηστίδης με τη γυναίκα του Ευαγγελίτσα και τα επτά παιδιά τους, κυνηγημένοι από τους Τούρκους, φυγαδεύτηκαν από την Κωνσταντινούπολη στη Φιλιππούπολη με τη βοήθεια του Γάλου προξένου και από εκεί στη Θεσσαλονίκη όπου και εγκαταστάθηκαν. Την οικογένεια ακολούθησαν η Σέρβα υπηρέτριά τους και ένας χωριανός τους ονόματι Κούζος.  Κατόπιν παρακλήσεως των δημοτών του Δήμου Αγραίων μετακόμισαν στα Άγραφα όπου και ο Γεωργάκης εξελέγη δήμαρχος. Η οικογένεια του αποτελείτο από το  Θεμιστοκλή, το Γιάννο, το Χριστάκη και τέσσερις κόρες. Εξ αυτών ο Χριστάκης εγκαταστάθηκε στο Αγρίνιο ασκώντας το επάγγελμα του δικαστικού.
Ο  Γιάννος έμεινε στα  Άγραφα και απεβίωσε άγαμος. Ο Θεμιστοκλής έμεινε και αυτός στα  Άγραφα και ασχολούνταν με την εκτροφή μεταξοσκωλήκων,  εξελέγη δήμαρχος Αγραίων και Αγράφων και ενυμφεύθη την Αναστασία Γρανίτσα καταγόμενη από το χωριό Γρανίτσα του δήμου Απεραντίων και εξαδέλφη του συγγραφέα Στέφανου Γρανίτσα.  Απέκτησαν οκτώ παιδιά:
Τη Βασιλική σύζυγο Σπ. Τσιτσάρα ,
Την Ουρανία σύζυγο Ευ. Παπαθανασιάδη,
Την Ευρυδίκη ή Τιτίκα σύζυγο Δημ. Καλογερά,
Την Άννα ή Βλάχα  σύζυγο Δημ. Δέπου (λέγετε ότι η Βλάχα ήταν ωραιοτάτη και ότι ο ιατρός Δ. Δέπος την απήγαγε) .
Τον Τιμολέοντα ο οποίος απεβίωσε νέος και άγαμος.
Τον Αλκιβιάδη  συμβολαιογράφο στο Καρπενήσι, σύζυγο Στέλλας Κόγια.
Στρατηγός Δημήτρης Χρηστίδης, Δημήτρης Πλατής, Λεωνίδας Βαΐτσης Τον Δημήτριο ή Μήτσο ο οποίος κατετάγη στον Ελληνικό στρατό. Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους ,σε πολλές μάχες στο πλευρό του Πλαστήρα και αποστρατεύτηκε με το βαθμό του υποστράτηγου.
Τον Γεώργιο ο οποίος εκλέχτηκε δήμαρχος Αγράφων και παντρεύτηκε την Όλγα Αυγέρη από τη Χρύσω. Απέκτησαν πέντε παιδιά :
παπα-Κώστας Παπαγεωργίου και Νία ΧρηστίδηΤην Ευγενία ή Νια η οποία σήμερα είναι 96 ετών, χήρα Θρασύβουλου Πολυμέρη και ζει στη Θεσσαλονίκη .
Την Αναστασία ή Σούλα χήρα Σταύρου Δέπου εμπόρου από το Κερασοχώρι. Έχει δύο παιδιά την Αλεξάνδρα και το Γεώργιο δημόσιοι υπάλληλοι.
Την Άννα ή Αννέτα (απεβίωσε το 2002) η οποία παντρεύτηκε τον Γεώργιο Παναγιωτόπουλο έμπορο στη Καρδίτσα. Απέκτησαν δύο παιδιά το Νικόλαο ο οποίος απεβίωσε όταν ήταν φοιτητής στην Ανωτάτη Εμπορική και το Δημήτριο επίκουρο καθηγητή σεισμολογίας  Α.Π.Θ.
Τον  Τιμολέοντα ή Τίμο (απεβίωσε το 1992) ο οποίος ήταν υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος , παντρεύτηκε τη Μαρία Μουρατίδου εκπαιδευτικό και απέκτησε τρία παιδιά τον Γεώργιο τοπογράφο- μηχανικό τον Δημήτριο κτηνίατρο ιδιοκτήτη  κτηνιατρείου στη Θεσσαλονίκη και την Αικατερίνη εκπαιδευτικό.
Τον Θεμιστοκλή ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό του διευθυντού του Δημοσίου Ταμείου , παντρεύτηκε την Αγγελική Σπαή εκπαιδευτικό η οποία εκλέχτηκε κοινοτικός σύμβουλος των Αγράφων και απέκτησε δύο κόρες: την Όλγα νηπιαγωγό και ιδιοκτήτρια παιδικού σταθμού στο Αγρίνιο και τη Στυλιανή ψυχίατρο.
Κωστής Ανδρώνης, Αγγελική Χρηστίδη        Ο Θεμιστοκλής και η σύζυγός του Αγγελική διαμένουν από τον Ιούνιο ως το Νοέμβριο στ' Άγραφα στο σπίτι της οικογένειας το οποίο κτίστηκε το 1943 μετά τη καταστροφή του παλαιού αρχοντικού την 12-12-1942 από τους Ιταλούς (κάηκε). Γι' αυτό το αρχοντικό γίνετε εκτενής αναφορά στο βιβλίο του καθηγητή Αναστάσιου Ορλάνδου.  "Το  αρχοντικό του δημάρχου" όπως το λέγαν οι χωριανοί, αν δεν καιγόταν το 1942, σήμερα θα ήταν τριακοσίων ετών.
                                                                        ( γράφει η Όλγα Χρηστίδη )     Μάϊος 2008

Φωτογραφίες:
Οι τρείς άνδρες είναι από τα αριστερά ο στρατηγός Δημήτρης Χρηστίδης, ο Δημήτρης Πλατής και ο Λεωνίδας Βαΐτσης σε κυνήγι στο όρος Κοκοτός απέναντι και νότια από τ'  Άγραφα.
Ο παπα-Κώστας Παπαγεωργίου με την Νία Χρηστίδη στο μοναστήρι της Παναγιάς της Στάνας.
Ο Κωστής Ανδρώνης με την Αγγελική Χρηστίδη.


Διαβάστε επίσης:
Παλαιόν Αρχοντικόν Αγράφων του καθηγητή Αναστάσιου Ορλάνδου.
Ο Δημήτρης Καρατσίκης και η οικογένεια Χρηστίδη
Ο θάνατος του Βεληγκέκα     (αφήγηση Θεμιστοκλής Χρηστίδης)
< Προηγ.   Επόμ. >
2ag_dimitrios02.JPG
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' Άγραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 
    Αρχείο ηχογραφήσεων         Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  

 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE