header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  Ά γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         


Warning: html_entity_decode(): charset `ISO-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /services/webpages/util/y/z/yzetp9ra.vodafonehosting.gr/public/includes/pathway.php on line 16
Αρχική arrow Νέα | arrow Τα Άγραφα στη διαδρομή της Ιστορίας
Τα Άγραφα στη διαδρομή της Ιστορίας Εκτύπωση E-mail
  03/03/2010    Ο επίλογος ενός πραγματικού άθλου γράφηκε την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010, στο ιστορικό Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13, Αθήνα). Είναι το κατά κοινή ομολογία λίαν πετυχημένο
  τ ρ ι ή μ ε ρ ο   ε π ι σ τ η μ ο ν ι κ ό   σ υ ν έ δ ρ ι ο , που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αγράφων στις 8, 9 και 10 Αυγούστου 2008. Η  παρουσίαση των  πρακτικών του ιστορικού αυτού συνεδρίου, ενός δίτομου έργου πρωτόγνωρου στην ιστορία της περιοχής μας, έγινε με πρωτοβουλία της Πανευρυτανικής Ένωσης και σε συνεργασία με το Δήμο Αγράφων.

     Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 3 Μαρτίου 2010, στο ιστορικό Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της Πανευρυτανικής Ένωσης, που έχει εκδώσει το μνημειώδες αυτό έργο και σε συνεργασία με το Δήμο Αγράφων. Η αίθουσα είχε κατακλυσθεί από πλήθος κόσμου (σχεδόν τριακόσιοι και αρκετοί  όρθιοι).  Κατά τη διάρκεια της προσέλευσης παρουσιάστηκε φωτογραφικό οδοιπορικό στα Άγραφα με τον τίτλο «Εκεί, που πετούν οι αετοί», καθώς και σκηνές από τις συνεδριάσεις του Συνεδρίου των Αγράφων (Τροβάτο - Άγραφα - Μεγάλα Βραγγιανά)
     Την ομάδα των εισηγητών της παρουσίασης του 2τομου αυτού έργου αποτελούσαν οι κ.κ.: Γ. Αικατερινίδης, Δρ. Φιλολογίας, τ. Δ/ντής Ερευνών του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Παν. Κοντός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεν. Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αγαμέμνων Τσελίκας, Φιλόλογος, Παλαιογράφος, Προϊστάμενος του Ιστορικού και  Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, η κ. Λίτσα Χατζηφώτη, Αρχαιολόγος και Δημοσιογράφος και ο κ. Αθανάσιος Παλιούρας, Ομότιμος Καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος και συντόνισε την όλη εκδήλωση με θαυμάσιο τρόπο. Οι άρτιες και απόλυτα τεκμηριωμένες εισηγήσεις όλων των ομιλητών θα δημοσιευθούν στο περιοδικό "ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ".
     Η έναρξη του προγράμματος έγινε από τον Πρόεδρο της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Κώστα Παπαδόπουλο, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε το εκλεκτό ακροατήριο, ιδιαίτερα δε τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ο οποίος "γνώρισε τους Αγραφιώτες και ως μέλη της πνευματικής ποίμνης του στην Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, οι οποίοι παροικούν εκεί σε μεγάλες κοινότητες".  Κώστας ΠαπαδόπουλοςΣτη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό της πραγματοποίησης του Συνεδρίου στα Άγραφα, το οποίο δικαιολογημένα χαρακτηρίστηκε ως άθλος, και, ακολούθως, στην έγκαιρη και έγκυρη έκδοση των πρακτικών σε δύο (2) πολυσέλιδους  και καλαίσθητους τόμους, "οι οποίοι  σίγουρα θα αποτελέσουν την κρηπίδα, το εφαλτήριο για τους νέους  ερευνητές της τοπικής ιστορίας μας. Βέβαια, το περιεχόμενό τους δεν καλύπτει  ολόκληρη την ιστορία των Αγράφων, όμως είναι και πλέον σίγουρο πως αναδεικνύει ένα σημαντικό μέρος της ιστορικής ταυτότητας του τόπου αυτού και καλύπτει οπωσδήποτε πολλές σημαντικές πλευρές της".
Τσιγαρίδας, Κωστούλας, Μιχόπουλος, Χορμόβας       Ακολούθως, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου Πανεπιστημιακό Καθηγητή και Πρόεδρο του ΕΥΚΕΣΕ κ. Κλεομένη Κουτσούκη, το Δήμο Αγράφων και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευρυτανίας για την ηθική και υλική στήριξη του Συνεδρίου, αλλά ιδιαίτερα δε τον Αγραφιώτη επιχειρηματία κ. Στέφανο Κωστούλα, τονίζοντας ότι, "μας στηρίζει σε όλες τις προσπάθειές μας και δικαιολογημένα, ανακηρύσσεται βάσει του Καταστατικού μας, ως πολύτιμος  ευεργέτης της Ένωσής μας".
       Τέλος, πρόσφερε συμβολικά μέσα στο ιστορικό Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής "στον Αγραφιώτικο λαό μέσω του θεσμικού εκπροσώπου του, του Δημάρχου Αγράφων κ. Χρήστου Μπούρα, το δίτομο μνημειώδες έργο
Τ Α   Α Γ Ρ Α Φ Α   Σ Τ Η   Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Η   Τ Η Σ   Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α Σ,
το οποίο περιλαμβάνει μέρος της πλούσιας ιστορίας  του τόπου αυτού και το οποίο σίγουρα θα αποτελέσει πολύτιμη παρακαταθήκη επιχειρημάτων για τη δικαίωση των προσπαθειών, ώστε τα Άγραφα να πάρουν την θέση που τους αξίζει στον σχεδιαζόμενο νέον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας μας".
Χρήστος Μπούρας      Ο δήμαρχος Αγράφων κ. Χρήστος Μπούρας αφού ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν στο τριήμερο ιστορικό συνέδριο το καλοκαίρι του 2008, αναφέρθηκε στην ιστορία της περιοχής των Αγράφων, και όπως είπε " … είναι μία ιστορία, μία διαδρομή στο διάβα των αιώνων που ποτέ δεν είχε καταγραφεί με όρους επιστημονικούς … τα πρακτικά του συνεδρίου αυτού, είναι κτήμα και πνευματική τροφή για όλους μας, μία παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές των Αγραφιωτών και όλων των Ελλήνων …". Για το σχέδιο Καλλικράτης και την διατήρηση του ονόματος του δήμου Αγράφων τόνισε ότι "… οτιδήποτε άλλο διαπεράσει το νου των εχόντων την ευθύνη της διοικητικής μεταρρύθμισης θα είναι κρίμα και άδικο και θα αποτελέσει ακρωτηριασμό της ιστορίας …"
        * ( πατήστε επάνω στα γραφήματα ηχογράφησης και ακούστε τους χαιρετισμούς )  

Ηλίας Καρανίκας  Ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Ηλίας Καρανίκας, αφού ευχαρίστησε την Πανευρυτανική Ένωση για την προσφορά της στη Ευρυτανία, αναφέρθηκε στην πνευματικότητα που αναπτύχθηκε στην περιοχή των Αγράφων και δήλωσε ότι τουλάχιστον ένας δήμος από αυτούς που θα προκύψουν στο νομό μας θα ονομάζεται Άγραφα με μία υποσημείωση "... δεν μπορεί στο τόπο να δημιουργήσουμε ένα μικρό Μακεδονικό από τις γύρω περιοχές με συνώνυμα και συμπληρώματα τη στιγμή που το χωριό  Άγραφα ανήκει στην Ευρυτανία ..."
Κώστας Κοντογεώργος  Ο νομάρχης Ευρυτανίας κ Κώστας Κοντογεώργος,  συνεχάρη την Πανευρυτανική Ένωση και τον δραστήριο πρόεδρό της Κώστα Παπαδόπουλο και αναφέρθηκε στη νέα Διοικητική Διαίρεση της χώρας, δηλώνοντας ότι " ... δεν θα πετύχει αν δεν έχει την συγκατάθεση της πλειοψηφίας των πολιτών ... και τίποτα δεν χάνεται όταν οι πολίτες είναι υποψιασμένοι ...

      
       Ο συντονιστής της εκδήλωσης Πανεπιστημιακός Καθηγητής κ. Αθανάσιος Παλιούρας κάλεσε στο βήμα τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο να απευθύνει σχετικό χαιρετισμό. Ο Μακαριότατος ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση αυτή εντυπωσίασε το ακροατήριο με την ομιλία του και καταχειροκροτήθηκε.Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος Χαιρετισμός Αρχιεπισκόπου  Είπε μεταξύ άλλων: "Θα ήθελα να συγχαρώ όλη αυτήν την προσπάθεια, γιατί αυτό το 2τομο έργο είναι ένα απαύγασμα ενός κόπου, μιας πορείας, μιας συλλογικής εργασίας, μιας εργασίας, που μέσα από αυτή βλέπουμε την Ευρυτανία, τα  Άγραφα να παρελαύνουν στη φαντασία μας και να μας κάνουν συμμέτοχους στον πολιτισμό της περιοχής αυτής .... σε αυτό το απομονωμένο πράγματι μέρος υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είτε μένουν εκεί είτε σε άλλα μέρη της Ελλάδος, είτε είναι απόδημοι σε ξένες χώρες, το νήμα που τους συνδέει είναι η αγάπη για την Ευρυτανία. Και όπου υπάρχει η αγάπη για τον τόπο υπάρχουν και πηγές για δημιουργία ... ".
       Ακολούθησαν οι άρτιες και απόλυτα τεκμηριωμένες εισηγήσεις των παραπάνω ομιλητών, οι οποίες θα δημοσιευθούν στο περιοδικό «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ».
       Όπως προαναφέρθηκε, το εκλεκτό ακροατήριο ήταν πυκνότατο. Ανάμεσα στους παρευρισκομένους, εκτός του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου και των βουλευτή Ευρυτανίας κ. Ηλία Καρανίκα και  Νομάρχη κ. Κώστα Κοντογεώργου,  ήταν παρόντες και οι βουλευτές κ. κ. Νίκος Σαλαγιάννης (και τ. Υπουργός), Αθανάσιος Μπούρας (και τ. Υπουργός) και Κων/νος Καραγκούνης, εκπρόσωπος της κ. Ντόρας Μπακογιάννη,  οι τ. βουλευτές και Υπουργοί κ. Κέλλυ Μπουρδάρα, κ. Κώστας  Τσιγαρίδας  και Ανδρέας Καραγκούνης, οι τ. βουλευτές κ.κ. Δημοσθένης Τσιαμάκης και Κώστας Παπαλέξης, ο Αντινομάρχης Πειραιά κ. Kων/νος Καρράς, ο Δήμαρχος Φουρνά κ. Ηλίας Παπουτσόπουλος, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, ο Αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Ευθύμιος Μιχόπουλος και Δημοτικοί Σύμβουλοι Αγράφων,  πολιτευτές, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων κ.ά.

    

 Τ ο   χ ρ ο ν ι κ ό   τ η ς   ο ρ γ ά ν ω σ η ς   τ ο υ   σ υ ν ε δ ρ ί ο υ
Χρήστος Μπούρας, Κώστας Παπαδόπουλος       Η Πανευρυτανική Ένωση σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών και το Δήμο Αγράφων, διοργάνωσε τριήμερο Συνέδριο στα Άγραφα στις  8, 9 και 10 Αυγούστου 2008, με θέμα:
 Τ α   Ά γ ρ α φ α   σ τ η   δ ι α δ ρ ο μ ή   τ η ς   Ι σ τ ο ρ ί α ς
20/04/2008  Οι πρώτες συναντήσεις του Δήμαρχου με το Δ.Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης και τους Συλλόγους Αγράφων. 
        Το πρόγραμμα του Συνεδρίου  Τ α   Ά γ ρ α φ α   σ τ η   δ ι α δ ρ ο μ ή   τ η ς   Ι σ τ ο ρ ί α ς
Οργανωτές:  Δήμος Αγράφων, Πανευρυτανική Ένωση, ΕΥ.Κ.Ε.Σ.Ε.
  


     Τ Ρ Ο Β Α Τ Ο         Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2008, 18.00΄ - 21.00΄

     Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Τροβάτου:   Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο
     Πλατεία Τροβάτου
19.00΄-19.15΄:  Προσέλευση - παραλαβή φακέλων
     Προσφωνήσεις:
Χρήστος Μπούρας,  Δήμαρχος Αγράφων
Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος, Πρόεδρος  της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου
Καθηγητής Κλεομένης Κουτσούκης, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου
     Καλωσόρισμα:
Παναγιώτης Κουτσολάμπρος, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου  Τροβάτου
     Χαιρετισμοί:
Ηλίας Καρανίκας, Βουλευτής Ευρυτανίας 
Κώστας Κοντογεώργος, Νομάρχης Ευρυτανίας
Βασίλης Καραμπάς, Δήμαρχος Καρπενησίου και πρόεδρος Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Ευρυτανίας
Κώστας Τσιγαρίδας, τ. Υπουργός και Βουλευτής Ευρυτανίας
     Έναρξη Συνεδρίου
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
     Προεδρείο:
Παναγιώτης Κ. Βλάχος, επίτιμος Γεν. Επιθεωρητής Μ.Ε., Πρόεδρος του        Συνδέσμου "ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ"
Γεώργιος Καραγεώργος, Φιλόλογος, Δρ. Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης
              
     Εισηγητές:
Λάμπρος Γεωργίου, τ. Πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου:
"Το Τροβάτο στη διαχρονική του πορεία"

 Παναγιώτης Σαλαγιάννης, Φιλόλογος, συγγραφέας:
"Αντώνιος ο εκ Τροβάτου και η Ιερά Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου. Η πνευματική του προσφορά κατά τα έτη 1600-1660".

Γιάννης Καρατζόγλου, Αρχιτέκτονας, Επίκουρος Καθηγητής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών:
"Ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Τροβάτου"

 Κωνσταντίνος Σπ. Τσιώλης, Οδοντίατρος:
"Εμίσευσεν... και... επανήλθεν".
" Απόδημοι Αγραφιώτες στις επιστολές του Αναστασίου Γορδίου".

Ειρήνη Πιπερίγκου - Κυριαζή, Ιστορικός, Αρχαιολόγος:
" Η Επισκοπή Λιτζάς και Αγράφων και η γενική δράση της κατά την έσχατη Τουρκοκρατία στην περιοχή…"

Καλλίτσα Τσιάκα - Γιαννοπούλου, Φιλόλογος, Ιστορικός, επίτ. Δ/ντρια Εκδόσεων Πανεπιστημίου Αθηνών:
"Η Επισκοπή Λιτζάς και Αγράφων κατά την Τουρκοκρατία"

Ιωάννα Ζήση, τελειόφοιτη Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:
" Η Σπινάσα (Νεράιδα) στο πέρασμα του χρόνου"

Βασιλική Λάππα - Κελέση, Δασκάλα, Υπεύθυνη  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Ευρυτανίας:
"Το  Παιδαγωγικό  Φροντιστήριο Καρπενησίου - Τροβάτου του 1944".
     Παρεμβάσεις - Συζήτηση
     Α Γ Ρ Α Φ Α         Σάββατο, 9 Αυγούστου 2008, 09.30΄- 11.30΄

     Πλατεία Αγράφων (έδρα του δήμου Αγράφων)


     Προσφώνηση:
Καθηγητής Κλεομένης Κουτσούκης, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής  του Συνεδρίου
     Καλωσόρισμα:
Λάμπρος Γατής, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγράφων

Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  
     Προεδρείο:
Κώστας Παππάς, Συνταξιούχος Δάσκαλος, τ. Νομαρχιακός Σύμβουλος και Αντινομάρχης
Παναγιώτης Σαλαγιάννης, Φιλόλογος, συγγραφέας 
         
Κεντρική ομιλία από τον κ. Χρήστο Μπούρα, Δήμαρχο Αγράφων με θέμα:
"Η ταυτότητα του Δήμου Αγράφων"

     Εισηγητές:
Γεώργιος Καραγεώργος, Φιλόλογος, Δρ. Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης:
"Παρατηρήσεις στην Προϊστορία και στην Αρχαία Ιστορία της περιοχής των Αγράφων"

Ανάργυρος - Γιάννης Μαυρομύτης, Ιστορικός ερευνητής - συγγραφέας:
"Ονοματολόγια Αγραφιωτών 1454/55 και ονοματολογία"

Χαράλαμπος Κούτσικος, Δικηγόρος:
"Η σημασία της Συνθήκης του Ταμασίου και τα προνόμια αυτής διά την περιοχήν των Αγράφων"

Κώστας Σπανός, Ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας:
"Οι οικισμοί των Αγράφων και οι αφιερωτές τους στην πρόθεση 32 της Μονής του Δουσίκου (1530-1688)"

Αθανάσιος Δ. Σταμάτης, Φιλόλογος, συγγραφέας:
"Αγραφιώτες δωρητές στον Πανάγιο Τάφο κατά τους 16ο - 17ο αι. σύμφωνα με τους Ιεροσολυμικούς Κώδικες 496 και 509".

Μαρία Αλεξ. Μαμασούλα, Φιλόλογος, Θεολόγος, Παιδαγωγός, Δρ. Παιδαγωγικής, συγγραφέας:
"Το πέρασμα του Πατροκοσμά από την περιοχή των Αγράφων".

Μοναχός Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης, Βιβλιοθηκάριος Σκήτης Καυσοκαλυβίων, Αγιογράφος, M. Th.:
"Το εργαστήριο των "Καρπενησιωτών" ζωγράφων στις Καρυές του Αγίου Όρους (β΄μισό 18ου - α΄ μισό 19ου αι.)"

Κωνσταντίνος Χαραμής, Δ/ντής Δημοτικού Σχολείου:
"Κλέφτες και Αρματολοί, τα ξεφτέρια των Αγράφων (Ρήγας, Θούριος)"

Αθανάσιος Παρούτσας, Δρ. Νομικής Δικηγόρος:
"Προεπαναστατικά Κινήματα Ευρυτάνων κατά των Τούρκων στα χρόνια της Ενετοκρατίας".

Αγαθοκλής Μπακογιάννης, Δικηγόρος:
"Η Νοτιοπίνδος ή Άγραφα στη διαδρομή του θρύλου και της ιστορίας και ο Μοναστηρακιώτης Καπετάν Τσάκας"

Γεώργιος Τάσιος, Φωτογράφος, ιστορικός ερευνητής΅
"Θανάσης Τσιάκας. Το μεγαλείο ενός αφανή ήρωα στη σκιά των Αγράφων"

+ Κώστας Ι. Ζήσης, Σχολικός Σύμβουλος, Δρ. Φιλοσοφίας, Ιστορικός ερευνητής:
"Η έναρξη της Επανάστασης στ΄ Άγραφα και ο οπλαρχηγός Κώστας  Στεριόπουλος  ή Βελής"

Λάμπρος Τσιβόλας, Δικηγόρος, Ιστορικός ερευνητής:
"Διαμελισμός των Αγράφων: Το τίμημα των άτακτων και ανυπότακτων Αγραφιωτών"
     Παρεμβάσεις - Συζήτηση
    
Διάλειμμα  11.30΄ - 12.00΄

     Σάββατο,  9 Αυγούστου 2008,  12.00΄ - 14.00΄

Γ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
     Προεδρείο:
Λάμπρος Γεωργίου, τ. Πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου 
Θεόδωρος Μπαμπαλής, Δημοτικός Σύμβουλος Αγράφων και μέλος του Δ.Σ. της
      Πανευρυτανικής Ένωσης       

     Εισηγητές:
Κλεομένης Κουτσούκης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πρόεδρος ΕΥ. Κ.Ε.Σ.Ε..:"Ο Κατσαντώνης ως λαϊκός επαναστάτης και χαρισματικός ηγέτης"

Νικόλαος Κατσαρός, τ. Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Πρόεδρος ΕΛ.ΓΑ
"Ο νταϊφάς του Κατσαντώνη"

Κώστας Δήμου Μαραγιάννης, τ. Συμβολαιογράφος, Ιστορικός:
"Ο Κατσαντώνης στο Απόκουρο".

Ηλιάνα Κ. Μήτσιου, Εκπαιδευτικός, Υποψήφια διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου:
"Ο Κατσαντώνης στην ελληνική και ξένη βιβλιογραφία. "Ο Βίος του Κατσαντώνη", υπό Επαμ. Φραγκίστα".

Μαρία Τσούμαρη, Φιλόλογος, Μάστερ κλασικής φιλολογίας:
"Το πρώτο ιστορικό μυθιστόρημα από τον Κατσαντώνη από τον Κωνσταντίνο Ράμφο".

Άθως Δανέλλης, Καραγκιοζοπαίχτης, Ερευνητής Θεάτρου Σκιών:
"Ο Κατσαντώνης, ένας ήρωας στο Θέατρο Σκιών"

Ιωάννης Ζούμπος, Εκπαιδευτικός, Οικονομολόγος, Νομικός, Συγγραφέας:
"Ο Κατσαντώνης στα Δημοτικά μας τραγούδια".

Κώστας Μπουμπουρής, Αστυνομικός Δ/ντής ε.α., Πολιτευτής Ευρυτανίας, Συγγραφέας:
"Ο μαρτυρικός θάνατος του Κατσαντώνη".
     Παρεμβάσεις - Συζήτηση.

     Εισηγητές:
 Βασίλης Μώλαρης, Λαϊκός ερευνητής - Δάσκαλος Πολεμικών Τεχνών:
" Άγραφα:  Η  κοιτίδα του κτηνοτροφικού νομαδισμού.
 α.- Κτηνοτροφικός νομαδισμός και  Σαρακατσαναίοι
 β.- Κτηνοτροφικός νομαδισμός και Κλέφτες"

Γεώργιος Γεωργού, Πολιτικός Μηχανικός:
"Οι Σαρακατσαναίοι Έλληνες της Χερσονήσου του Αίμου και η σύνδεσή τους με τ΄ Άγραφα".

Παναγιώτης Ντάσιος,
"Αγραφιώτες ημινομάδες στη σύγχρονη εποχή (Σαρακατσαναίων στράτα: Κωπαϊδα Βοιωτίας - Νιάλα Αγράφων".

Μαρία Παναγιωτοπούλου - Μποτονάκη,  Δρ. Φιλολογίας, Προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Ν. Ευρυτανίας:
"Δημοτικά τραγούδια των Αγράφων. Φιλολογική ανάλυση". 
     Παρεμβάσεις - Συζήτηση  (14:00 - 14:30)
    
Διάλειμμα - Γεύμα

Δ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

  Σάββατο, 9 Αυγούστου 2008,  17.30΄ - 20.00΄

     Προεδρείο:
Ιωάννης Καρυδάς, Δρ. Κοινωνικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου
Ηλίας Λιάσκος, Φιλόλογος, Αντιπρόεδρος Πανευρυτανικής Ένωσης

     Εισηγητές:
Βασίλειος Κατσούλης, Καθηγητής Φυσικού Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:
"Οι κλιματικές αλλαγές και οι επιπτώσεις τους στον ορεινό όγκο των Αγράφων".

Χρήστος Λ. Γιαννακόπουλος, Μαθηματικός, Δ/ντής του περιοδικού "ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ":
"Η πληθυσμιακή εξέλιξη των χωριών του Δήμου Αγράφων"

Γεώργιος Γιαννίτσαρης, Δρ. Αρχιτέκτων, Λέκτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.:
"Η αρχοντική οικία του Δημάρχου των Αγράφων".

Κώστας Α. Παπαδόπουλος,  Δάσκαλος, συγγραφέας, πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης:
"Νεκροί και μνήμες: Αγραφιώτες ήρωες στο έπος του ΄40"

Γιούλη Μάλαινου, Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου HULL:
"Νιάλα - το πέρασμα από τον εμφύλιο στο σήμερα. Ανθρωπολογική προσέγγιση".

Ηλίας Προβόπουλος, Δημοσιογράφος:
"Η ιθαγένεια της ελευθερίας"

     Παρέμβαση:
Κώστας  Ανδρώνης, τ. Πρόεδρος Κοινότητας Αγράφων:
"Η καταστροφή των Αγράφων από τους Ιταλούς (1943)"
     Παρεμβάσεις - Συζήτηση
     Μ Ε Γ Α Λ Α   Β Ρ Α Γ Γ Ι Α Ν Α      Κυριακή, 10 Αυγούστου 2008

      Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Μεγάλων  Βραγγιανών
     Πηγή "Φοντάνα" Αγίας Παρασκευής
     Προσφώνηση:
Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου
     Καλωσόρισμα:
Κωνσταντίνος Σπ. Τσιώλης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου  Βραγγιανιτών "ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΟΡΔΙΟΣ"

Ε΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ (11. 00΄- 12.30΄)

     Προεδρείο:
Ιωάννης Ζούμπος, Εκπ/κός, Οικονομολόγος, Νομικός, Συγγραφέας
        Δημήτριος Τσιώλης, Νομαρχιακός Σύμβουλος, τ. Αντινομάρχης.

     Εισηγητές:
Βασίλης Κύρκος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών:
"Σχολεία και Παιδεία στα Άγραφα: Τα ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά".

Παναγιώτης Κ. Βλάχος, Φιλόλογος, Επίτιμος Επιθεωρητής Μ.Ε., Πρόεδρος του Συνδέσμου "ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ":
"Η ελληνομάθεια του Οσίου Ευγενίου του Αιτωλού"

Ανδρέας Καμπιζιώνης,  Καθηγητής του Πανεπιστημίου Francis Marion, Η.Π.Α.:
"Παιδεία εν γένει και Σχολές των Αγράφων ζωτικός παράγων διατηρήσεως της ταυτότητος και απελευθερώσεως του Έθνους από τον τουρκικό ζυγό"

Νικόλαος Γ. Αλεξάκης, Διδάσκαλος, Ιστορικός ερευνητής:
"Η Σχολή Γούβας Βραγγιανών ή Ελληνομουσείο Αγράφων"

Δήμητρα Μαραγιάννη - Ντόβα, Ιατρός, ερευνήτρια ιστορικών συγγραφών:
"Σχολεία και Δάσκαλοι του Αγίου Ευγενίου Γιαννούλη του Αιτωλού, του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και του αυτάδελφού του Χρύσανθου του Αιτωλού".

Ιωάννης Καρυδάς, Δρ. Κοινωνικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου:
"Τα Άγραφα, οι  άγιοι λόγιοι και το έργο τους κατά τους 16ο και 17ο αι. ιδιαίτερα στην περίπτωση του άγιου λόγιου Ευγένιου Γιαννούλη (1594-1682) και η "σιωπή" της  σύγχρονης ελληνικής πανεπιστημιακής σκέψης για αυτό το έργο και αυτήν την περίοδο".

Ηλίας Λιάσκος, Φιλόλογος, ιστορικός ερευνητής:
"Ιατρική στο Ελληνομουσείο των Αγράφων".

Πολυξένη Κούρεντα, Δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου της  Louvain:
"Δημήτριος Χατζηπολυζώης, ο Μεγαλοβραγγιανίτης Διδάσκαλος του Γένους (περ. 1750-1820)"

Δημήτριος Νάτσιος, Φιλόλογος, τ. Προϊστάμενος Γ.Α.Κ. Λαμίας:
"Αγραφιώτες, αποκτήσαντες ελληνική ιθαγένεια στη Λαμία 1850-1859"
     Παρεμβάσεις - Συζήτηση
     Διάλλειμα  (12:30 - 12:45)

     Κυριακή, 10 Αυγούστου 2008, 12.45΄ - 14.15΄

ΣΤ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
     Προεδρείο:
Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος, Δάσκαλος, συγγραφέας, Πρόεδρος         Πανευρυτανικής Ένωσης
Νικόλαος Γ. Αλεξάκης, Διδάσκαλος, Ιστορικός Ερευνητής

     Εισηγητές:
Ανάργυρος - Γιάννης Μαυρομύτης, Ιστορικός ερευνητής, Συγγραφέας:
"Ιερά Μονή Στάνας"

Ιωάννα Χαρ. Κούτσικου, Φοιτήτρια Νομικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης:
"Παναγία της Στάνας, ένα μοναστήρι στην κεντρική περιοχή των Αγράφων"

Σοφία Βακιρτζηδέλη, Ταξινόμος Γ.Α.Κ., Ιστορικό Αρχείο Λαμίας:
"Συμβολαιογραφικές πράξεις Συμβολαιογράφων Λαμίας αναφερόμενες σε κατοίκους των Αγράφων και της ευρύτερης περιοχής"

Ιερομόναχος π. Αναστάσιος, Γέρων του Ιερού Κουτλουμουσιανού Κελλίου Τιμίου Προδρόμου "Διονυσίου του εκ Φουρνά":
"Ιερομόναχος Διονύσιος, ο ιστοριογράφος, ο  εκ Φουρνά, ο Καρυώτης". 

Δρ. Γεώργιος Κακαβάς, Προϊστάμενος 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων:
"Αναστάσιος Γόρδιος, Διονύσιος ο εκ Φουρνά, Θεοφάνης ο εξ Αγράφων: Σχέσεις μαθητείας ανάμεσα σε τρεις (3) εξέχουσες προσωπικότητες από την περιοχή των Αγράφων"

Σταυρούλα Σδρόλια, Αρχαιολόγος:
"Η εκκλησιαστική ζωγραφική των Ευρυτανικών Αγράφων"
     Παρεμβάσεις - Συζήτηση
     Λήξη των εργασιών του Συνεδρίου - Συμπεράσματα.


 Μετά το γεύμα θα ακολουθήσει προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Μονή Στάνας  Επινιανών

Σημείωση: Ο χρόνος παρουσίασης της κάθε εισήγησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10' λεπτά.
Ολόκληρη η εισήγηση θα περιληφθεί στον υπό έκδοση τόμο των πρακτικών του Συνεδρίου.


Επίτιμος Πρόεδρος  Συνεδρίου:    Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

     Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου
Κωνσταντίνος Αντ. Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης
Μαρία Αθ. Παναγιωτοπούλου, Αντινομάρχης Ευρυτανίας
Ανάργυρος - Γιάννης Μαυρομύτης, Εκπρόσωπος ΕΥ.Κ.Ε.Σ.Ε.
Ευθύμιος Μιχόπουλος, Αντιδήμαρχος Δήμου Αγράφων
Βασίλειος Σιορόκος, Ταμίας Πανευρυτανικής Ένωσης
Θεόδωρος Μπαμπαλής, Δημοτικός Σύμβουλος Αγράφων, μέλος του Δ.Σ. της
      Πανευρυτανικής Ένωσης
Ταξιάρχης Σβερώνης, Εκπρόσωπος Πολιτιστικών Συλλόγων Δήμου Αγράφων

     Επιστημονική Επιτροπή Συνεδρίου
Καθηγητής Κλεομένης Κουτσούκης, Πρόεδρος
Παναγιώτης Κ. Βλάχος, επίτιμος Γεν. Επιθεωρητής Μ.Ε., Πρόεδρος του
     Συνδέσμου "ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ"
Λάμπρος Γεωργίου, τ. Πάρεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
Αθανάσιος Δ. Σταμάτης, Φιλόλογος, Εκπρόσωπος της Πανευρυτανικής Ένωσης
Κωνσταντίνος Σπ. Τσιώλης, Εκπρόσωπος του  Δήμου Αγράφων
Παναγιώτης Σαλαγιάννης, Φιλόλογος, συγγραφέας.
Ηλίας Προβόπουλος, Δημοσιογράφος

     Γραμματεία Συνεδρίου
Δημήτριος Χαλιμούρδας
Ηλιάνα Κ. Μήτσιου
Ηλίας Λιάσκος  
Χρήστος Γιαννακόπουλος
Χρήστος Κίτσιος

    Συνδιοργάνωση:   Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευρυτανίας
    Χορηγοί:  Στέφανος Γ. Κωστούλας, HONDOS - CENTER, ΤΕΔΚ νομού Ευρυτανίας 
       Την Κυριακή 20 Απριλίου στις 10:00 το πρωί στο ξενοδοχείο "Πάρνων", πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση του Δήμαρχου Αγράφων Χρήστου Μπούρα, με τους διοργανωτές του τριήμερου συνεδρίου που θα γίνει στ'  Άγραφα τον Αύγουστο του 2008. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των περισσότερων αγραφιώτικων συλλόγων. 

 Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν οι κ.κ.:

 Μπούρας Χρήστος,  Δήμαρχος Αγράφων
 Παπαδόπουλος Κώστας,  Πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης
 Κουτσούκης Κλεομένης, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών
 Μπαμπαλής Θεόδωρος,  Δημοτικός Σύμβουλος Αγράφων και μέλος του Δ.Σ. της Πανευρυτανικής  Ένωσης
 Γατής Λάμπρος,  Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγράφων
 Κίτσιος Χρήστος, φωτο-ρεπόρτερ του www.agrafiotis.gr  και μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγράφων
 Τσιώλης Κώστας,  Πρόεδρος του Συλλόγου Μεγάλων Βραγγιανών
 Κραβαρίτης Παναγιώτης,  Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουστέσας
 Τσιγαρίδας Κώστας,  εκπρόσωπος του Συλλόγου Μαράθου
 Κάππας Παναγιώτης, Πρόεδρος του Συλλόγου Μοναστηρακίου
 Κουτσολάμπρος Παναγιώτης, Πρόεδρος του Συλλόγου  Τροβάτου
 Αβράμπος Γεώργιος, ταμίας του Δ.Σ. του Συλλόγου Τροβάτου
 Καλογεράκη Αγγελική, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Τροβάτου
 Λιάσκος Ηλίας,  Αντιπρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης
 Μάκκας Ιωάννης,  Μαραθιώτης, ιστορικός ερευνητής.

                     

                               Κλεομένης Κουτσούκης  

Πατήστε για μεγέθυνση
 
   Χορηγός επικοινωνίας  www.agrafiotis.gr

Δείτε το νέο διαδικτυακό χάρτη του Δήμου Αγράφων

 

< Προηγ.   Επόμ. >
2dimarxio08.JPG
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' Άγραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 
    Αρχείο ηχογραφήσεων         Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  

 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE