header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  Ά γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         


Warning: html_entity_decode(): charset `ISO-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /services/webpages/util/y/z/yzetp9ra.vodafonehosting.gr/public/includes/pathway.php on line 16
Αρχική arrow Άρθρα | arrow Ο Άγιος Νικόλαος Αγράφων
Ο Άγιος Νικόλαος Αγράφων Εκτύπωση E-mail

        Μεταξύ του χωριού και υψηλών βουνοκορφών είναι άλλες χαμηλότερες. Μια από αυτές σβήνοντας προς τα Βόρεια και στους πρόποδες του Κουκουρούντζου, είναι του Αγίου Νικολάου. Ο Κουκουρούντζος είναι το γυμνό βουνό που στέκεται σαν ακοίμητος φρουρός, αγέρωχο πάνω από το χωριό στα 1700 μέτρα υψόμετρο.
                                  ( αφήγηση -  πατήρ Σωτήριος Σαλαμάρας )

        Από την Παναγία με μικρή ανηφόρα μέσα από ’να όμορφο μονοπάτι φτάνεις στη Σμπίνα,  τον κάθετο βράχο στο τέρμα του πάνω μαχαλά. Αγναντεύεις το χωριό και προσέχεις μη βρεθείς άθελά σου στην πλατεία του, κατρακυλώντας.
        Πανέμορφο το τοπίο, προκαλεί το θαυμασμό του επισκέπτη όποια εποχή κι αν το επισκεφθεί, αλλά επικίνδυνο.
        Την άνοιξη βλέπει κανείς μέσα στις κόκκινες στέγες των σπιτιών το πράσινο φύλλωμα των δέντρων, τα πολύχρωμα χαλιά των περιβολιών και ακούει μέσα από τις φυλλωσιές τα ξετρελαμένα κελαηδίσματα των πουλιών.
        Το καλοκαίρι το χωριό είναι καταπράσινο λόγω των πολλών τρεχούμενων νερών. Τα πλατάνια και οι καρυδιές μαζί με τα ποτιστικά χωράφια το κρατούν δροσερό. Το φθινόπωρο τα χρώματα που βασιλεύουν είναι το κίτρινο, καφέ έως και χρυσαφί.
        Το χειμώνα το τοπίο αλλάζει. Γίνεται κατάλευκο. Δεν μπορώ να ξεχάσω τις ηλιόλουστες ημέρες που οι ακτίνες του ήλιου αντανακλούν στο παχύ στρώμα χιονιού. Αφού απολαύσεις τη θέα από τη Σμπίνα, προχωρώντας λίγο παραπάνω, φτάνεις στον  Άγιο Νικόλαο. Τοπωνύμιο, εικονοστάσι κι ένα σπάνιο μικρό κτίσμα συναντάς εκεί με σπάνια τεχνοτροπία. Είναι ο υδρονομέας του χωριού! Από την Παναγία, έως τον Άγιο Νικόλαο και προχωρώντας μέχρι το στάβλο του Γιώργου Δημογιάννη, η περιοχή είναι γεμάτη ερείπια παλιών κτισμάτων. Γύρο από τον Άγιο Νικόλαο υπάρχουν ερείπια παλαιών συγκροτημάτων. Δυστυχώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν πρόκειται για Μοναστήρι ή συνοικισμό. Το τοπωνύμιο και το εικονοστάσι εκεί φανέρωναν ότι πρέπει να υπήρχε παλιά εκκλησία στην περιοχή.
        Ο μπάρμπα- Αριστείδης Καραλής, Θεοσχωρέστον, το καλοκαίρι του 1990 είχε τη χαρά να έχει κοντά του και τα επτά παιδιά του (Βασίλη, Αναστάσιο, Κωνσταντίνο, Γεώργιο, Αφροδίτη, Νέστορα και Λάμπρο), με την κυρά Παγώνα την άξια μητέρα και σύζυγο στην Αλαπετούρνα. Το σπίτι τους είναι λίγο πιο πέρα από τον Άγιο Νικόλαο.
        Είπε ο μπάρμπα-Αριστείδης: «Παιδιά μου ευχή θα σας αφήσω, με τη βοήθεια του Αγίου, να βάλετε να φτιάξετε την εκκλησιά Του. Είναι μες’ τα πόδια μας.»
        Μετά από μερικά χρόνια και θαυμαστά γεγονότα, με τη φώτιση του Αγίου, ωρίμασε στην οικογένεια η πρόταση του πατέρα. Συναντώντας μια Κυριακή μετά τον εκκλησιασμό ο Γιώργος ο γιος του, τον παπα-Κώστα Παπαγεωργίου στο χωριό του λέει:
        «Πάτερ, σκεφτόμαστε να φτιάξουμε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου»
        Ο παπα-Κώστας, Θεοσχωρέστον, λάμποντας από χαρά το πρόσωπό του απάντησε:
         «Να είναι ευλογημένη η οικογένεια που θα τη φτιάξει παιδί μου».
        Το καλοκαίρι του 1997 ο Γιώργος Καραλής με τα δυο μεγαλύτερα παιδιά του, τον Αριστείδη και την Αγγελική, βοηθούμενοι από τον παππού των παιδιών μπάρμπα-Μήτσο Τσιώλη και το φίλο τους Γιώργο Πάνου Ανδρώνη, σκάψανε πίσω από το εικονοστάσι, σε σωρούς από πέτρες και χώματα. Για καλή τους τύχη, βρήκαν το δάπεδο του ναού και σε μια εβδομάδα είχαν καθαρίσει όλο το χώρο της εκκλησίας. Όταν ήρθε στην επιφάνεια φάνηκε καθαρά ότι είχε πρόναο και το Άγιο Βήμα ήταν το 1/3 του ναού, αρκετά ευρύχωρο. Δεν γνωρίζουμε ούτε πότε κτίστηκε ούτε πότε γκρεμίστηκε. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι τα παιδιά του μπάρμπα Αριστείδη φρόντισαν να κτιστεί η εκκλησία, περίπου στα θεμέλια της παλιάς.
        Τα θυρανοίξια έγιναν στις 17 Σεπτεμβρίου του 2008. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. κ. Νικόλαος, ιερούργησε δίλα στους ιερείς των Αγράφων πατρός Σωτηρίου Σαλαμάρα και της Αγίας Παρασκευής Καρπενησίου πατρός Κωνσταντίνου Λιάπη. Αρκετοί επίσημοι και μη, συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία και μετά το πέρας οι κτήτορες του ναού, η οικογένεια Καραλή, παρέθεσαν γεύμα σε όλο τον κόσμο. 
        Ευχόμενοι κι εμείς με τη σειρά μας επαναλαμβάνοντας τα λόγια του αείμνηστου παπα-Κώστα:
        «Να είναι ευλογημένη η οικογένεια του μπάρμπα Αριστείδη και να γίνει παράδειγμα μίμησης προς όλους μας».
        Έτσι επί των ημερών μας επαληθεύτηκε το όνειρο που είδε ο νεροφόρος που κοιμάταν στο γιατάκι του, που είχε στο πουρνάρι. Είδε στο σημείο της εκκλησίας έναν καλόγερο με σκούφο να του λέει.
        Ξέρεις ποιος είμαι εγώ; όχι δεν σε ξαναείδα του απαντά ο νεροφόρος. 
        Είμαι ο Άγιος Ν ι κ ό λ α ο ς  και δείχνοντας με το χέρι του μεγάλη έκταση γύρω-γύρω είπε:
        Αυτά τα μέρη ήταν δικά μου και επί των ημερών των παιδιών σου θα ’ρθουνε πάλι σε μένα και θα ξαναφτιάξουν το σπίτι μου (εκκλησία) όπως ήταν.
        Πρέπει να είμαστε ευτυχείς όλοι, διότι πέρα του ότι προστέθηκε ένα ακόμη κόσμημα στο χωριό μας και επί των ημερών μας αποκαλύπτεται ο Θεός.
              Σωτήρης Χόντος                        Κώστας Κίτσιος (Μήλιος)
        Θέλω μέσα από αυτές τις γραμμές, να ευχαριστήσω όλους όσους βοηθούν για την ανακαίνιση, συντήρηση των εκκλησιών μας και γενικά την αναβάθμιση του τόπου μας. Επίσης να αναφερθώ στην προσφορά των επιτρόπων των εκκλησιών, του αείμνηστου μπαρμπα-Σωτήρη Χόντου και του εν ζωή μπαρμπα- Κώστα Κίτσιου (Μήλιου), ο οποίος παρ' όλη την ηλικία του, τρέχει ακούραστος κοντά μου.
         Ας είναι ευλογημένοι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής.


      
 ( αφήγηση -  πατήρ Σωτήριος Σαλαμάρας )

< Προηγ.   Επόμ. >
2stana02.jpg
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' Άγραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 
    Αρχείο ηχογραφήσεων         Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  

 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE