header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  Ά γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         


Warning: html_entity_decode(): charset `ISO-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /services/webpages/util/y/z/yzetp9ra.vodafonehosting.gr/public/includes/pathway.php on line 16
Αρχική arrow Άρθρα | arrow Η γιορτή της Στάνας στα Επινιανά Αγράφων
Η γιορτή της Στάνας στα Επινιανά Αγράφων Εκτύπωση E-mail

         Η 8η Σεπτεμβρίου, είναι η ημέρα γέννησης της Θεοτόκου από τους ευσεβείς γονείς της τον Ιωακείμ και την  Άννα.
        Δεν μπορούσε να λείπει μέσα στις τόσες εκκλησιές που υπάρχουν σ' αυτόν τον τόπο, το προσκύνημα  αφιερωμένο στη γέννηση της Μητέρας όλων. 

                                     ( αφήγηση:   Κούλα Ανδρώνη - Παναγίτσα  )

        Ευτυχείς θνητοί όσοι μπορέσουν ν' ανηφορίσουν και φέτος την περιοχή Επινιανών (Κουκιά) για να προσκυνήσουν τη Χάρι Της και ν' ανάψουν τ' αγιοκέρι τους.
        Ξεκινώντας από τ'  Άγραφα που είναι η έδρα του Δήμου, ο κατήφορος σε φέρνει στην ποταμιά, ο Αγραφιώτης χωμένος στα πλατάνια κατρακυλά ελικόστροφα. Δεξιόζερβα τα βουνά πάντα ελατοσκέπαστα υψώνουν το μπόϊ τους. Τα δένδρα σε πυκνούς κυματισμούς πνίγουν το χωματόδρομο και κάνουν τη διαδρομή ευχάριστη, παραμερίζοντας το δέος που σου φέρνει το ύψος και οι γκρεμοί.

Το εικονοστάσι της Παναγίας με τα τάματά του  
       Φέρνω στο νου μου την αείμνηστη θειά μου Σταυρούλα Κοντογιάννη, σύζυγο του πρωτομάστορα Γιάννη Π. Κοντογιάννη που έφτιαξε και το προηγούμενο καμπαναριό του Αγίου Δημητρίου, να  μου περιγράφει τη διαδρομή για το τάμα της, ξυπόλητη σ' όλο αυτό το κακοτράχαλο μονοπάτι στο φρύδι του βράχου και ολοπόταμα. Δεν γνωρίζω πόσες φορές έπρεπε να περάσουν μέσα από το ποτάμι. Θεός σ' χωρέστην !! Σήμερα ευτυχώς οι συνθήκες είναι καλύτερες συγκριτικά με το τότε. Ωραίες εικόνες! Πάλι γεφύρι και ανηφόρα.  Με στροφή ο δρόμος μέσα απόνα παραδεισένιο πλατανιώνα. Ανηφορίζουμε, το ποτάμι μένει κάτω, ο δρόμος πάντα δύσκολος. 

Ο χώρος εκδηλώσεων, λίγο πριν το Μοναστήρι         Φτάνουμε στην κορυφή της πλαγιάς στο χώρο που διαμόρφωσε ο παπα-Σωτήρης για το γλέντι λίγο πριν την εκκλησία. Στο σημείο αυτό ένα δέος σε κυριεύει καθώς βλέπεις μπροστά σου την εκκλησία σφηνωμένη μέσα στον γρανιτένιο βράχο. Κάτω από την εκκλησία ο ξενώνας κι αυτός αγκαλιά με τον βράχο, δίπλα του το μικρό εκκλησάκι με την υγρή ακόμα, τρύπα στο βράχο που παλιά έτρεχε αγίασμα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων. Ανεβαίνοντας το γκαλντερίμι φθάνεις στον προαύλιο χώρο. Αριστερά κρεμασμένη στο δένδρο η καμπάνα. Μπαίνεις για προσκύνημα στο μικρό ναό που η εικόνα της Παναγιάς σε περιμένει ασημοστολισμένη.
        Σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής τους οι Αγραφιώτες θα τρέξουν να φέρουν την Παναγία στο σπιτικό τους να διαβάσει ο παπάς και με τη βοήθειά της να φύγει το κακό.
Τα κάτω κελιά του Μοναστηριού        Την 7η Σεπτεμβρίου και την 7η εσπερινή ώρα, ο παπα-Σωτήρης θα χτυπήσει την καμπάνα για τον πανηγυρικό εσπερινό. Θ' ακολουθήσει λιτανεία της εικόνος από την εκκλησία στον προαύλιο χώρο του κάτω κελιού και θα τελειώσει με την αρτοκλασία. Τελειώνοντας  το θρησκευτικό μέρος αρχίζει το φαγοπότι και το γλέντι (ολονύχτιο παμηγύρι) έως την 4η πρωϊνή. Η 5η πρωϊνή είναι η ώρα που θα ξαναχτυπήσει η καμπάνα για όρθρο και θεία λειτουργία.

Θέα από τον προαύλιο χώρο        Έχει ξημερώσει για τα καλά και με την Ανατολή του ηλίου οι προσκυνητές και πανηγυριώτες απολαμβάνουν το μεγαλείο της φύσης. Το απέναντι βουνό ελατοσκέπαστο στο βαθύ σκούρο πράσινο και όλος ο ενάγυρος πνιγμένος σε κατεβασιές χλωροφύλλης, τυλίγεται σε μια απέραντη σιωπή και σε μια άγρια αλλά απειρόκαλη ερημιά. Μένεις αμήχανος σ' αυτό το κάλλος της φύσης. Ο γυρισμός παρ' όλο που ο ήλιος κάνει τα πάντα να λαμποκοπούν φέρνει μια μελαγχολία και τη σκέψη στην ευχή  "και του χρόνου με τη βοήθεια της Χάρις Της να είμαστε όλοι καλά".


 Το ιερό της Μονής    Το τέμπλο της Μονής    Το μικρό εκκλησάκι ανακαινισμένο
                                                                          αφήγηση -  Κούλα Παναγίτσα (Ανδρώνη)
Δείτε επίσης:
Η ιστορία του Μοναστηριού της Παναγίας της Στάνας

Το χωριό Επινιανά Αγράφων

< Προηγ.   Επόμ. >
2dimarxio08.JPG
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' Άγραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 
    Αρχείο ηχογραφήσεων         Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  

 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE