header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  Ά γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         


Warning: html_entity_decode(): charset `ISO-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /services/webpages/util/y/z/yzetp9ra.vodafonehosting.gr/public/includes/pathway.php on line 16
Αρχική arrow Άρθρα | arrow Το αντάμωμα της Ο.Ε.Σ., η νεολαία και το μέλλον της Ευρυτανίας
Το αντάμωμα της Ο.Ε.Σ., η νεολαία και το μέλλον της Ευρυτανίας Εκτύπωση E-mail
                         Το Αντάμωμα της ΟΕΣ, η νεολαία και το μέλλον της Ευρυτανίας.
          Το Πανευρυτανικό Αντάμωμα είναι μια κορυφαία στιγμή στη ζωή και τον πολιτισμό της Ευρυτανίας. Επιβάλλεται να είναι ένας σταθμός στη διαχρονική της πορεία. Είναι γεγονός ότι μερικοί το έχουν υπερτιμήσει. Άλλοι πάλι το έχουν υποτιμήσει. Πρέπει όμως όλοι μας να το δούμε στη σωστή βάση. . .
( γράφει η Βάσω Χαλκιά ),   πρόεδρος  της Ο.Ε.Σ.

        Για κάποιους θεωρείται λίγο ή πολύ μια ανοργάνωτη μάζωξη δηλ. ένα ευκαιριακό γλέντι και πανηγύρι για ξεφάντωμα. Πραγματικά είναι ένα πανηγύρι. Αλλά είναι πανηγύρι χαράς και ελπίδας. Χαράς γιατί ανταμώνουν όλοι οι Ευρυτάνες. Εκεί θα πουν τα δικά τους, θα φάνε, θα πιουν, θα χορέψουν κι όπως λέμε θα ξεφαντώσουν. Γιατί όχι; Η ζωή μας σήμερα έχει γίνει ακόμη και στην Ευρυτανία πιεστική και κουραστική. Πολλά προβλήματα, που μερικές όψεις τους δεν διαφέρουν από αυτά που βιώνουν οι κάτοικοι των αστικών κέντρων.
        Το αντάμωμα λοιπόν έρχεται να δώσει μια εκτόνωση από τέτοιες πιέσεις. Επιδιώκει επομένως τη διασκέδαση. Δεν μένει όμως εκεί. Πηγαίνει βαθύτερα. Πρoσφέρει επανασύνδεση με τους συνανθρώπους μας, τους συμπατριώτες μας τους συγχωριανούς μας. Πάνω απ' όλα συνδέει το παρόν με το παρελθόν και το μέλλον. Επαναφέρει στη μνήμη μας παραδόσεις, ήθη και έθιμα του παλαιού καιρού, αυτά με τα οποία έζησαν οι πατέρες μας, οι παπούδες μας, οι πρόγονοί μας. Τώρα όμως αλλάζουν: Παλαιές γενιές που γαλουχήθηκαν με τα τοπικά ήθη και έθιμα τώρα προσαρμόζονται σε νέες μορφές και καταστάσεις. Οι νέοι όμως ακολουθούν κατά κανόνα τη σοφία και εμπειρία των παλαιοτέρων, χαράζουν τις δικές τους δηλαδή νέες κατευθύνσεις. Σ' αυτή την πορεία τους εμείς είμαστε πιο κοντά τους. Γι' αυτό ίσως χρειαστούν και τη δική μας συμπαράσταση σε μια δημιουργική συνεργασία. 
        Η Ομοσπονδία μας όπως και κάθε άλλη ομοσπονδία εκφράζει την ανάγκη μιας καθολικότερης τάσης για συνεργασία και συνένωση, που σημαίνει επιθυμία να ενώσουμε τις δυνάμεις μας χωρίς τοπικιστικούς περιορισμούς, χωρίς πoλιτικές ή ιδεoλoγικές παρωπίδες, χωρίς σύνορα. Να θέλουμε να εργαστούμε και να δραστηριοποιηθούμε για να συμβάλουμε στην αναβάθμιση και καλύτερη ποιότητα ζωής στην Ευρυτανία. Να βοηθήσουμε τους νέους στη νέα τους πορεία. Η πατρίδα μας, η Ευρυτανία, μετά από μισό αιώνα προσπάθειες, κρατικές, συλλογικές αλλά και τοπικές, ατομικές πρωτοβουλίες κατάφερε να ξεφύγει από το φάσμα των προβλημάτων που την ταλάνιζαν και την κρατούσαν σε χαμηλά έως ανύπαρκτα αναπτυξιακά πλαίσια. Σήμερα αναμφίβολα βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών αλλά και στις απαιτήσεις των ίδιων των κατοίκων και των παιδιών τους. Τα ανταμώματα αυτά, όπως το δικό μας εκφράζουν όχι μόνο διάθεση διασκέδασης και χαράς αλλά και απόφαση να συνεχιστούν οι προσπάθειες για μεγαλύτερη ανάπτυξη και αναβάθμιση της ζωής και του πολιτισμού στην Ευρυτανία. θέλουμε μια ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο. Να έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, τον Ευρυτάνα, να δένει τον άνθρωπο με το περιβάλλον στο οποίο ζει, με τον τόπο του και τους συνανθρώπους του. Να διευκολύνει την επικοινωνία με τα σύγχρονα μέσα και όχι να τον απομονώνει. Να συμφιλιώνει το νέo με το παλιό, τις νέες γενιές με τις προηγούμενες. 
        Αυτά απαιτούν προσπάθεια και σχεδιασμό. Σε κάθε επίσημο συλλογικό φορέα που θέτει αυτούς τους στόχους εμείς θα συμπαρασταθούμε. Σήμερα εμείς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Ευρυτάνες, που δραστηριοποιούμαστε γύρω από συλλόγους και άλλους πολιτιστικούς φορείς πρέπει να προσέξουμε τους νέους μας, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους να τους φέρουμε κοντά μας. Έτσι θα αρχίσουν να γεύονται μαζί με τις ομορφιές της Ευρυτανίας και τα προβλήματά της. Τα ανταμώματα που κάνουμε είναι ένας ευχάριστος τρόπος να τους δελεάσουμε, να τους φέρουμε κοντά μας στον κοινό μας προβληματισμό. Ας θεωρηθεί το Αντάμωμα αυτό το φετινό Πανευρυτανικό μας Αντάμωμα ένα προσκλητήριο για τους νέoυς μας, τους νέους της Ευρυτανίας, να έλθουν κοντά μας να συμμεριστούν μαζί μας και μεις μαζί τους το ενδιαφέρον και την αγάπη όλων μας για την Ευρυτανία.

     


Αναδημοσίευση από την ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ.   αρ. φύλλου 33 /σελ.5 2007

Δείτε επίσης :
Πανευρυτανικό αντάμωμα της Ο.Ε.Σ. 2007 
Η κοπή της πίτας της Ο.Ε.Σ.  2007
< Προηγ.   Επόμ. >
2donkey.jpg
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' Άγραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 
    Αρχείο ηχογραφήσεων         Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  

 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE