header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  Ά γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         


Warning: html_entity_decode(): charset `ISO-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /services/webpages/util/y/z/yzetp9ra.vodafonehosting.gr/public/includes/pathway.php on line 16
Αρχική arrow Νέα | arrow Το πήδημα του Κατσαντώνη και ο μπάρμπα Λάμπρος
Το πήδημα του Κατσαντώνη και ο μπάρμπα Λάμπρος Εκτύπωση E-mail

     Η ταινία - ντοκιμαντέρ  "Το Πήδημα του Κατσαντώνη και ο μπάρμπα - Λάμπρος"  του Γιώργου Κολόζη, η οποία γυρίστηκε στη  Βαρβαριάδα Αγράφων, προβλήθηκε για πρώτη φορά στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στις 21/11/2005 και στις 16 Φεβρουαρίου 2006, ξεκίνησε η προβολή της στους Αθηναϊκούς κινηματογράφους. Μετά την επιτυχημένη της πορεία στην Αθήνα και την επαρχία, ταξίδεψε σε κινηματογραφικά φεστιβάλ όλου του κόσμου.

Ο μεταφρασμένος τίτλος:   "Katsantoni`s Leap and Uncle Lampros"
   Η ταινία μας ταξιδεύει στην οροσειρά των Αγράφων σε διαφορετικές εποχές μέσα από την πραγματική ιστορία δυο προσώπων: του Αντώνη Κατσαντώνη (Μακρυγιάννη), που ο Καραγκιόζης τον αποκαλεί ήρωα των Αγράφων, και του εκκεντρικού ορεσίβιου, του μπάρμπα Λάμπρου Κοντογούνη. Είναι ένα ταξίδι σε μια αυθεντική ιστορία ζωής δυο προσώπων με απόσταση μερικών αιώνων μεταξύ τους. Από τα  τέλη του 18ου αιώνα, που άρχισε τη δράση του ο Κατσαντώνης φτάνουμε στις αρχές του 21ου αιώνα, όπου ο μπάρμπα Λάμπρος ονειρεύεται να επισκεφθεί κάποτε ένα απόκρημνο σημείο «το πήδημα του Κατσαντώνη», εκεί όπου είχε πηδήξει ο Κατσαντώνης για να ξεφύγει από τον Βεληγκέκα, τον τοποτηρητή του Σουλτάνου στην περιοχή.
                                             Ο μπάρμπα Λάμπρος Κοντογούνης
Η ταινία καταγράφει τη ζωή του μπάρμπα Λάμπρου Κοντογούνη ενός γοητευτικού και συνάμα τραχύ ηλικιωμένου ορεσίβιου που ζει στην Βραβαριάδα Αγράφων και την κίνηση στο χάνι-καφενείο του, που λειτουργεί από το 1937 ".. έβαλε πρώτη φορά μπρίκι ο πατέρας μου..". Το μικρό του μαγαζί αποτελεί σταθμό για όλους τους ντόπιους και τους ταξιδιώτες της περιοχής. "..Εκεί συχνάζουν κάθε λογής περίεργοι άνθρωποι.." Τα γλέντια με τους πλανόδιους μουσικούς και το κυνήγι του αγριογούρουνου αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της ζωής του.
        Το καφενείο στην Βαρβαριάδα         Χορός στο χάνι του μπάρμπα Λάμπρου
Από την άλλη πλευρά, παραλληλίζει τη ζωή του μπαρμπα Λάμπρου με την ιστορία μιας άλλης προσωπικότητας του τόπου, του ήρωα της επανάστασης Κατσαντώνη, του εφιάλτη του Αλή Πασά.  Σύμφωνα με το θρύλο ο Κατσαντώνης, για να ξεφεύγει από τον Βεληγκέκα, μπορούσε με ένα σάλτο να πηδήξει από τη μια όχθη του Αχελώου (Ασπροπόταμου) στην άλλη.

Ο μπάρμπα Λάμπρος, παρά την ηλικία του, δεν κατάφερε ποτέ να πάει μέχρι το σημείο αυτό και να εκπληρώσει το όνειρο του ...  Όμως τώρα, χάρη σε έναν ανεκπλήρωτο έρωτά του με μία τραγουδίστρια δημοτικών τραγουδιών, τη Γιώτα, ήρθε η στιγμή να το επιχειρήσει.
                      Ο  μπάρμπα  Λάμπρος  είναι  απρόβλεπτος...   Ποιος ξέρει...


Ο Γιώργος Κολόζης     Η ταινία του βραβευμένου ντοκιμαντερίστα Γιώργου Κολόζη στήνει μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα αναλογία σε δύο φαινομενικά αταίριαστες προσωπικότητες. Η αισθητική και αφηγηματική της ευρηματικότητα έγκειται κυρίως στη συνδυαστική χρήση του θεάτρου σκιών με τις φιγούρες να παρεμβαίνουν και να σχολιάζουν τα επί της οθόνης τεκταινόμενα. Παράλληλα, οι επιβλητικές εικόνες των Αγράφων και οι ακόμη πιο επιβλητικές μορφές των ανθρώπων τής περιοχής δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μυστικιστικής έντασης.

"Μια περιήγηση στα Άγραφα, με πρωταγωνιστές έναν θρύλο του 21' και τον γραφικό ιδιοκτήτη ενός μικρού, ξεχασμένου από τον χρόνο, μαγαζιού στην άκρη του πουθενά, εκεί που ακόμη περιμένουν να φτάσει η άσφαλτος. Ένα ταξίδι σε ένα μέρος που οι περισσότεροι απο εμάς δεν θα πιστεύαμε οτι υπάρχει αν δεν το βλέπαμε."

"Ο Μπαρμπαλάμπρος είναι μακράν η πιο cult μορφή ανάμεσα στους καταπληκτικούς φυσικούς πρωταγωνιστές της ταινίας."
Ο Λάμπρος Κοντογούνης        "Είναι μια ταινία που έχει γίνει με απίστευτη αγάπη για τους πρωταγωνιστές της και για όλα τα μικρά μαγαζάκια του κόσμου που σιγά σιγά κλείνουν."

"Το "πήδημα" είναι ένα ντοκυμανταίρ που δεν μοιάζει με οτιδήποτε άλλο έχετε δει στο σινεμά, είναι μια "αφάνταστη ταινία", όπως ακριβώς την περιέγραψε κι ο Μπαρμπα Λάμπρος όταν την είδε."

" Η ταινία του Γιώργου Κολόζη είναι ένα ποιητικό παιχνίδι φωτός και σκιάς, μοναξιάς και παρεΐστικης ελαφρότητας. "Μια αφάνταστη ταινία", όπως λέει ο μπάρμπα Λάμπρος, μια ταινία για τα βαθιά κρυμμένα πράγματα στον χώρο και τον χρόνο."

Συντελεστές
Σκηνοθεσία:  Γιώργος Κολόζης   - 
Σενάριο:         Γιώργος Κολόζης - Βαγγέλης Βαβανάτσος
Διεύθυνση Φωτογραφίας:    Βαγγέλης Κουλίνος
Μουσική:       Γιώργος Παπαδάκης
Μοντάζ:          Γιώργος Κολόζης, Δημήτρης Αράπογλου, Γιώργος Βούλγαρης
Ήχος:              Δημήτρης Μάρκου, Έρευνα: Τάκης Ντάσιος
Σκηνικά - Φιγούρες - Φωνές θεάτρου Σκιών:      Βαγγέλης Βαβανάτος.
Ηθοποιοί:       Αλέξανδρος Ποντικάκης, Μαρία Παοχαλίδου, Κατερίνα Φωτιάδη, Αργύρης Αθανάσουλας.
Επίσης συμμετείχαν:  ο μπάρμπα- Λάμπρος Κοντογούνης, η Σοφία Κάππα, ο Βαγγέλης Τσιγαρίδας, ο Πάνος Τόλης , η τραγουδίστρια Γιώτα Καρανάσιου και άλλοι.
Παραγωγή:   ΕΡΤ Α.Ε., Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Γιώργος Κολόζης, PHOTOKINISIS.
Format: 35mm,Digital Beta,  Χρώμα: έγχρωμο,  Διάρκεια: 71' 

 Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στις 21/11/2005.
     
     Μετά την επιτυχημένη της πορεία στους Αθηναϊκούς κινηματογράφους και την επαρχία ταξιδεύει σε κινηματογραφικά φεστιβάλ όλου του κόσμου. Πρόσφατα βραβεύθηκε στις 06/06/2006 με τον Αργυρό Ιππότη καλύτερου κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Golden Knight της Μόσχας, ένα σημαντικό βραβείο καθώς το φεστιβάλ θεωρείται ένα από τα πιο μεγάλα του κόσμου. Τους επόμενους μήνες θα προβληθεί στην Ιταλία, Τσεχία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Σε ειδική τελετή που έγινε στο Υπουργείο Πολιτισμού ο Υπουργός Πολιτισμού κος Βουλγαράκης ετίμησε τους σκηνοθέτες των ταινιών που βραβεύθηκαν στο εξωτερικό και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ανακοίνωσε ότι τέσσερις ταινίες ανάμεσα σε αυτές και "ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΛΑΜΠΡΟΣ" σε σκηνοθεσία Γιώργου Κολόζη θα υποτιτλισθούν με ελληνικούς υπότιτλους και περιγραφή ήχων -μουσικής για άτομα με προβλήματα ακοής.

Η ταινία προβλήθηκε και από τον Δημοτικό Κινηματογράφο Καρπενησίου την Κυριακή 9 & τη Δευτέρα 10 Απριλίου 2006. Επίσης λόγω του εξαιρετικού τοπικού ενδιαφέροντος, η ταινία προβλήθηκε με επιπλέον έκτακτες προβολές τις οποίες παρακολούθησαν μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Πηγή:  
Γιώργος Κολόζης: Ο ποιητής της εικόνας           του Γιάννη Ντρενογιάννη
46ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

< Προηγ.   Επόμ. >
tro_cross.jpg
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' Άγραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 
    Αρχείο ηχογραφήσεων         Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  

 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE