header image
Αρχική
Τα χωριά μας
Ιστορία και Πρόσωπα
Ο Αγραφιώτης ποταμός
Ο Δήμος
Οι Σύλλογοι
Γιορτές / Εκδηλώσεις
Αξιοθέατα
Τουρισμός
Εφημερίδες / Περιοδικά
Φωτογραφίες / VIDEO
Αγραφιώτικα Βιβλία

   Η  φωτογραφία του μήνα ! 


  
  Η προσευχή του ταπεινού 

  

  Αγραφιώτικα  ποιήματα  !  
     

 
   Πανευρυτανική  Ένωση    
     


   Ελληνομουσείο Αγράφων  
     

    
  Η Εφημερίδα "Τ' ΑΓΡΑΦΑ" 
      


         Το Μοναστηράκι       
      
        Βυζαντινό Μουσείο  
     

 Κατσαντώνης 1775 - 1809 
  Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης

     
                
  Για περισσότερες πληροφορίες
    
 
  Καλωσορίσατε στ'  Ά γ ρ α φ α  
     
         Κ α λ ό   Κ α λ ο κ α ί ρ ι   

           

         


Warning: html_entity_decode(): charset `ISO-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /services/webpages/util/y/z/yzetp9ra.vodafonehosting.gr/public/includes/pathway.php on line 16
Αρχική arrow Ιστορία και Πρόσωπα arrow Αναστάσιος Γόρδιος
Αναστάσιος Γόρδιος Εκτύπωση E-mail
1654 - 1729      

                                                                   ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΟΡΔΙΟΣ (1654-1729). 
                                                                                                                    Αναστάσιος Γόρδιος
Από τους σπουδαιότερους εισηγητές της διδασκαλίας των επιστημονικών γνώσεων στο "Ελληνομουσείον των Αγράφων", υπήρξε αναμφισβήτητα ο Αναστάσιος Γόρδιος, ο επιφανέστερος μαθητής, αντάξιος διάδοχος και συνεχιστής του εκπαιδευτικού έργου του Ευγένιου Γιαννούλη του Αιτωλού. Γεννήθηκε στα Μεγάλα Βραγγιανά Ευρυτανίας το 1654. Ο Γόρδιος, ήταν πολυμερέστατη φυσιογνωμία, γνώστης της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γραμματείας, κάτοχος της λατινικής, ιταλικής και γαλλικής γλώσσας και γιατρός σπουδαγμένος στην Πάδοβα της Ιταλίας. Αν και είχε προτάσεις να παραμείνει σε ξένα πανεπιστήμια ή να καταλάβει υψηλές θέσεις και σε αυλές ηγεμόνων, ο Γόρδιος προτίμησε να επιστρέψει στην υπόδουλη πατρίδα του.
          Εκτός από τη μακρόχρονη διδασκαλία στη γενέτειρά του, στα Μεγάλα Βραγγιανά (1710-1729), ο Γόρδιος δίδαξε στο Αιτωλικό (1692-1710) και ίσως στα Τρίκαλα και στο Καρπενήσι. Ευρυμαθής λόγιος, γραμματομαθής, συνθέτης Επιγραμμάτων, καθώς και μεταφραστής στην απλοελληνική των Αφορισμών του Ιπποκράτη και του έργου Βίοι αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων του Διογένη του Λαέρτιου, ο Γόρδιος έγραψε βιβλία ποικίλου περιεχομένου: "Συντομωτάτη έκθεσις Λογικής", "Ρητορική Τέχνη", "Λεξικόν της καθομιλουμένης", "Εγχειρίδια" ορθογραφικά και συντακτικά, Ιατρικές "Συνταγές" και 750 περίπου "Επιστολές", αρκετές των οποίων αναφέρονται σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των σχολείων της εποχής. Παράλληλα έδειξε ενδιαφέρον και για άλλες επιστήμες, αφού με υπόδειξη του προσωπικού φίλου και συμμαθητή του στο Πατάβιο πανεπιστήμιο, διακεκριμένου Φαναριώτη λόγιου Νικόλαου Μαυροκορδάτου, συνέταξε στην αρχαία ελληνική και δημοτική γλώσσα βοτανολογικό και ζωολογικό ονοματολόγιο προδρομικό στο είδος του. Συνάμα, βιογράφησε το δάσκαλό του Γιαννούλη, έγραψε διάφορες θεολογικές διατριβές, "Ονειροκρίτη" και επιχείρησε ερμηνεία της ιστορίας με την "Αποκάλυψη" με έντονα αντιμωαμεθανικό και αντιπαπικό χαρακτήρα. Είναι φανερό ότι το έργο αυτό γράφτηκε με πρόθεση να ενισχύση τους ταλαιπωρημένους από τους Τούρκους χριστιανούς και να υποδαυλίση την ελπίδα σε μια επικείμενη απελευθέρωση.. Μερικά από τα έργα του Γόρδιου εκδόθηκαν στο Βουκουρέστι, στη Μοσχόπολη, στη Βιέννη, ενώ άλλα έμειναν αντιγραμμένα σε κώδικες μοναστηριών ή βιβλιοθηκών. Το κύρος του ως σοφού και λογίου ήταν τεράστιο σ’ όλη την κατοπινή τουρκοκρατία κι ορισμένοι μάλιστα τον παραλλήλιζαν ή τον σύγκριναν ακόμα και με τον Αριστοτέλη.
Η Αγ. Παρασκευή στη Γούβα Βραγγιανών         Ο Αναστάσιος Γόρδιος, υπήρξε ίσως μοναδικό φαινόμενο λογίου, που αφιέρωσε 24 ολόκληρα χρόνια σε σπουδές και 43 για τη διδασκαλία των ελληνικών γραμμάτων. Τα περισσότερα απ’ αυτά τα ανάλωσε στη Σχολή των Μεγάλων Βραγγιανών. Από κει ο Γόρδιος μεταλαμπάδευσε όλα τα φώτα του, ενώ υπήρξε και γιατρός στην υπηρεσία του λαού της περιοχής.
        Ο Αναστάσιος Γόρδιος "εκοιμήθη εν Κυρίω" την 7η Ιουνίου του 1729 και ενταφιάσθηκε την επόμενη μέρα Κυριακή στον τάφο του δασκάλου του Γιαννούλη, στον νάρθηκα του ναού της Αγίας Παρασκευής στη Γούβα των Βραγγιανών.
        Έφυγε φτωχός όπως γεννήθηκε, αλλά πλούσιος σε ευγένεια, αυτογνωσία και καλοσύνη. Στη διαθήκη του, που είχε πνευματικό περιεχόμενο, δείχνει το απέραντο μεγαλείο της ψυχής αυτού του ταπεινόφρονα ιερομόναχου. Την αρετή και την ευρεία μόρφωση του Γόρδιου πολλοί θαύμασαν και επαίνεσαν. Το έργο της διδασκαλίας του, όσο και το συγγραφικό, υπήρξε αξιόλογο και πολύ μεγάλο. Και μόνο οι πολυπληθείς, κυρίως ανέκδοτες επιστολές του, σε απλή γλώσσα, αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό. 
Ο ανακαινισμένος χώρος του Ελληνομουσείου         Διάδοχος και συνεχιστής του Γόρδιου στο "Ελληνομουσείον" των Μεγάλων Βραγγιανών, αναδείχτηκε ο μαθητής του Θεοφάνης Ρίζος, ο Φουρνιώτης ή Βραγγιανίτης, που μεταπήδησε αργότερα στη Σχολή της Φουρνάς, και η Σχολή των Αγράφων άρχισε τη φθίνουσα πορεία της.

Πηγή:   "Ευρυτανικές Σελίδες", με τη συμβολή του "Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου"

2brisi01.JPG
Πως θα φτάσετε
Χάρτες / GPS / SAT
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο καιρός στ' Άγραφα

 Ένας  τόπος  οικολογικής   
 απόδρασης  σας  περιμένει !  
Πατήστε για μεγέθυνση

 Το βήμα των Αγραφιωτών 
    Αρχείο ηχογραφήσεων         Από  τον  εβδομαδιαίο  
     τύπο της Ευρυτανίας  

 "  Ο  Διαδικτυακός χάρτης     
       του Δήμου Αγράφων   "  


  Συντονιστείτε στα  FM-88.1  

  στη  Δυτική  Ευρυτανία   

  ή  στο διαδίκτυο  LIVE